
Ryżowo jabłkowe serca

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
ryż jaśminowy - 3/4 szklanki
wanilia - 1 laska
mleko - 2 i 1/2 szklanki
skórka otarta z pomarańczy - 2 łyżki
cukier waniliowy - 16 g
cynamon do smaku
galaretka zielona - 1 szt.
jogurt naturalny - 200 ml
Sposób przygotowania:
Pod koniec, gdy mleko już prawie się wchłonie, dodać żółtko, wymieszać energicznie.
Ciepły ryż włożyć do foremek silikonowych na 1/2 wysokości.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować w rondlu, wsypać galaretkę i wymieszać.
Masę jabłkową wyłożyć na masę ryżową. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 godzin.
Wyciągnąć deser z foremek silikonowych.
Jogurt wymieszać do smaku z cynamonem i cukrem waniliowym.
Polać takim sosem deser.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.