• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
Jesteś tu:Strona głównaAktualnościKonkursy!KONKURS NA Najlepszy przepis z produktami Alce Nero
KONKURS NA Najlepszy przepis z produktami Alce Nero
12 / 03 / 2021

KONKURS NA Najlepszy przepis z produktami Alce Nero

gotujwstylueko.pl

ROZPOCZYNAMY KONKURS NA "Najlepszy przepis z produktami Alce Nero”

Co trzeba zrobić?

To proste!

Pierwsze 20 osób, które w komentarzu pod poniższym postem zgłoszą chęć udziału w konkursie i udostępnią post publicznie, dostaną jeden zestaw produktów do przygotowania przepisu wg własnego. Adres strony: https://pl-pl.facebook.com/gotujwstylueko/

 

W skład zestawu wchodzą:

- MĄKA PSZENNA TYP 0 NA PIZZĘ BIO 1 kg - ALCE NERO

- TABLICZKA GORZKA 100 % KAKAO BIO 50 g - ALCE NERO

- MUS TRUSKAWKOWY BIO 270 g - ALCE NERO

- Drewniana łyżka

- Fartuszek

 

Co dalej?

Osoby te będą zobligowane do przygotowania i zamieszczenia minimum jednego przepisu  w serwisie www.gotujwstylueko.pl z zaznaczeniem opcji (przy wprowadzeniu przepisu)  Konkurs Alce Nero – marzec 2021

Tylko uwaga! – masz czas na zamieszczenie przepisu do 15 kwietnia 2021 roku!

Komisja konkursowa rozstrzygnie konkurs do 30.04.2021 roku i wyśle nagrody do 14.05.2021 roku.

Nagrodą w konkursie:

Za I miejsce: Zestaw produktów Alce Nero o wartości 150 zł
Za II miejsce: Zestaw produktów Alce Nero o  wartości 100 zł
Za III miejsce Zestaw produktów Alce Nero o  wartości 50 zł

 

Regulamin konkursu na "Najlepszy przepis z produktami Alce Nero”

POSTANOWIENIA OGÓLNE
1.    Organizatorem konkursu na "Najlepszy przepis z produktami Alce Nero” (dalej: „Konkurs”) jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648, przez Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS, z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł, numer NIP 586-216-07-38, (dalej: „Organizatorem”).


2. Zgłoszenia do Konkursu będę odbywały się przez fanpage na facebook’u portalu gotujwstylueko.pl https://www.facebook.com/gotujwstylueko oraz na stronie www.gotujwstylueko.pl ,  a Konkurs zostanie przeprowadzany i rozstrzygnięty na stronie internetowej www.gotujwstylueko.pl (dalej: „Serwis”).


3.    Organizator informuje, że Konkurs nie jest w żaden sposób, ani w żadnym zakresie sponsorowany, popierany, przeprowadzany, administrowany ani stowarzyszony z serwisem Facebook (http://www.facebook.com) ani z nim związany. „Facebook” jest znakiem towarowym zastrzeżonym przez Facebook Inc.


4.    Informacje i dane osobowe podawane przez osobę zgłaszającą udział w Konkursie są informacjami udostępnianymi Administratorowi i Organizatorowi.
5.    Tekst Regulaminu jest dostępny pod adresem: www.gotujwstylueko.pl , a hiperłącze odsyłające do niego jest opublikowane przy poście konkursowym.

  1.        I.              UCZESTNICY KONKURSU
    1.    Udział w Konkursie jest bezpłatny i dobrowolny.
    2.    Uczestnikiem Konkursu (dalej: „Uczestnik”) – może być osoba fizyczną, która:
    a)    Jest pełnoletnia;
    b)    Posiada przynajmniej ograniczoną zdolność do czynności prawnych;
    c)    Posiada utworzone i zarejestrowane konto użytkownika na Facebooku zgodnie z regulaminem Facebook’a (URL: http://www.facebook.com/legal/terms);
    d)    Posiada utworzone i zarejestrowane konto użytkownika na portalu gotujwstylueko.pl zgodnie z regulaminem Serwisu.
    e)    Nie jest pracownikiem firmy Bio Planet S.A. i szefem kuchni Serwisu.
  2.      II.           
    II.    CZAS I WARUNKI KONKURSU
    1.    Warunkami uczestnictwa w Konkursie są łącznie:
    a)    Zapoznanie się z treścią Regulaminu przed przystąpieniem do Konkursu;
    b)    Wykonanie zadania konkursowego.
    2.    Zadanie konkursowe polega na wysłaniu komentarza pod postem konkursowym na fanpage’u Serwisu: https://www.facebook.com/gotujwstylueko wyrażającego chęć wzięcia udziału w Konkursie, a następnie stworzenia przepisu z wykorzystaniem dostarczonego przez Organizatora zestawu produktów Alce Nero do przygotowania przepisu (dalej: „Produkt Konkursowy) oraz umieszczenie minimum jednego przepisu na portalu gotujwstylueko.pl z zaznaczeniem opcji przy wprowadzaniu przepisu: Konkurs Alce Nero – marzec 2021 (w dziale Specjalne:) .
    3.    Organizator wyznaczy 20 pierwszych osób, które zdeklarowały chęć udziału w konkursie - będą one zobligowane do wysłania maila wraz z danymi adresowymi i nr telefonu dla kuriera na adres: marketing@bioplanet.pl w terminie do 3 dni roboczych od zgłoszenia chęci udziału w konkursie. W ciągu 5 dni roboczych od skontaktowania się i ustalenia adresu wysyłki, Organizator wyśle Produkt Konkursowy na wskazany adres. Brak adresu do wysyłki eliminuje uczestnika z Konkursu.
    4.    Do zgłoszenia Konkursu bierze się pod uwagę datę i godzinę wpisania komentarza pod postem Konkursowym na  facebook’u https://www.facebook.com/gotujwstylueko
    5.    W momencie otrzymania Produktu Konkursowego, Uczestnik zobowiązuje się do wykonania minimum jednego przepisu z Produktem Konkursowym i zamieszczenia tego przepisu na portalu gotujwstylueko.pl z zaznaczoną opcją przy wprowadzaniu przepisu Konkurs Alce Nero – marzec 2021 najpóźniej do 15.04.2021 r. do godz. 23:59
    6.    Zamieszczony przepis konkursowy musi spełniać wszystkie wymogi Regulaminu Serwisu, dostępnego pod adresem http://gotujwstylueko.pl/regulamin-i-polityka-prywatnosci/, oraz:
    a)    W składnikach potrawy musi być min. Jeden Produkt Konkursowy z otrzymanego zestawu;
    b)    Musi posiadać zdjęcie gotowej potrawy, najlepiej wraz z widocznym Produktem Konkursowym;
    c)    Musi zawierać szczegółowy opis etapów przygotowania potrawy;
    d)    Posiadać zaznaczoną opcję „Konkurs Alce Nero – marzec 2021” w dziale „Specjalne” przy wprowadzaniu przepisu.
    7.    Uczestnik Konkursu może wprowadzić dowolną ilość przepisów na Konkurs.
    8.    Wszystkie przepisy konkursowe umieszczane w Serwisie po 15.04.2021 r. nie będą brane pod uwagę.
    9.    Organizator zastrzega sobie prawo do usuwania Odpowiedzi i/lub komentarzy, które nie są zgodne z regulaminem portalu Facebook i/lub zawierają obraźliwe treści, wulgaryzmy.
    10.    Rozstrzygnięcie Konkursu (opublikowanie wyników) nastąpi do godziny 23:59 dnia 30.04.2021 r. Lista zwycięzców Konkursu, zawierająca nazwę Użytkownika, zostanie opublikowana na stronie Serwisu, w zakładce „gotuj w stylu eko.pl magazyn” dalej zakładka „Konkursy!”.
    III.    NAGRODY I WYŁANIANIE ZWYCIĘZCÓW
    1.    Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu i przyznaniem nagród czuwa Komisja Konkursowa, powołana przez Organizatora. W skład Komisji Konkursowej wchodzą:
    - Barbara Strużyna – Redaktor Naczelny portalu gotujwstylueko.pl
    - Marijana Milosevic – ALCE NERO
    - Katarzyna Malewska – Redaktor Naczelny magazynu gotujwstylueko.pl
    - Zuzanna Wiśniewska  – Dyrektor Departamentu Marketingu Bio Planet S.A.


2.    Nagrodą Konkursu są:
Za I miejsce: Zestaw produktów Alce Nero o wartości 150 zł
Za II miejsce: Zestaw produktów Alce Nero o  wartości 100 zł
Za III miejsce Zestaw produktów Alce Nero o  wartości 50 zł

  1.   III.           
    3.    Zasady przyznawania nagród w Konkursie
    a)    Nagroda przyznawana przez Komisję Konkursową – kryteria oceny:
    - oryginalność,
    - łatwość przyrządzenia,
    - wygląd (zdjęcie) potrawy końcowej,
    - wygląd (zdjęcia) etapów przygotowań (mile widziane)
    4.    Komisja Konkursowa wybierze 3 zwycięskie przepisy Konkursu.
    5.    Organizator będzie kontaktował się ze Zwycięzcami drogą mailową. Zwycięzcy poinformują drogą mailową Organizatora o wyborze nagród i podadzą Organizatorowi adres wysyłki Nagród.
    6.    Nagrody będą wysłane do Zwycięzcy konkursu do 14.05.2021 roku.
    IV.    TRYB SKŁADANIA I ROZPATRYWANIA REKLAMACJI
    1.    Reklamacje związane z uczestnictwem w Konkursie mogą być zgłaszane najpóźniej do 14 dni od daty zakończenia Konkursu. Prosimy o wysyłanie reklamacji drogą mailową (marketing@bioplanet.pl) lub listownie na adres Organizatora: Bio Planet S.A., z dopiskiem "Najlepszy przepis z produktami Alce Nero”
    2.    Reklamacja otrzymana przez Organizatora po terminie nie zostanie rozpatrzona (decyduje data stempla pocztowego lub data wysyłki reklamacji mailem).
    3.    Postępowanie reklamacyjne trwa 30 dni roboczych, włączając w to zawiadomienie Uczestnika Konkursu o wyniku reklamacji listem poleconym wysłanym w powyższym terminie (liczy się data nadania listu). Po wyczerpaniu postępowania reklamacyjnego Uczestnikowi przysługuje prawo do dochodzenia nieuwzględnionych roszczeń w sądzie.
    V.    POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1.    Regulamin Konkursu jest dostępny na www.gotujwstylueko.pl
    2.    Udział Uczestnika w Konkursie oznacza akceptację zasad Konkursu zawartych w Regulaminie.
    Udział w Konkursie jest jednoznaczny z udzieleniem prawa firmie Bio Planet S.A., do nieodpłatnego wykorzystywania przesłanego przepisu.
    3.    Z chwilą zamieszczenia przepisu na stronach www.gotujwstylueko.pl, Organizator nabywa własność do receptury i całego przepisu zgłoszonego przez Użytkownika serwisu na konkurs.
    4.    Z chwilą wydania nagrody Użytkownikowi, Organizator nabywa nieodpłatnie majątkowe prawa autorskie do nagrodzonej lub wyróżnionej pracy Użytkownika na następujących polach eksploatacji:
    -prezentowanie nagrodzonych prac w różnych publikacjach zarówno w prasie, jak i Internecie.
    5.    Organizator nie odpowiada za szkodę majątkową lub niemajątkową, poniesioną przez Uczestnika w wyniku jego udziału w Konkursie.
    6.     Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Uczestników Konkursu jest firma Bio Planet S.A.
    7.    Biorąc udział w Konkursie, Uczestnik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204). Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych przedmiotowo z uczestnictwem Uczestnika w Konkursie oraz działaniami promocyjnymi i marketingowymi dotyczącymi firmy Bio Planet S.A.
    8.    Uczestnik ma prawo wglądu do swoich danych, a także prawo ich poprawiania i żądania ich usunięcia z bazy danych. Przetwarzanie danych podanych przez Uczestnika w ramach Konkursu odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).
    9.    Organizator zastrzega sobie prawo zmiany niniejszego Regulaminu i warunków lub zasad Konkursu, Pod warunkiem, że zmiany nie będą naruszać praw już nabytych przez Uczestników Konkursu.
    10.    We wszystkich sprawach dotyczących Konkursu, a nieuregulowanych Regulaminem mają zastosowanie przepisy prawa polskiego, w szczególności przepisy Kodeksu Cywilnego.
    11.    Skierowanie sprawy na drogę sądową może nastąpić wyłącznie po wyczerpaniu drogi postępowania reklamacyjnego.
    12.    Wszelkie spory dotyczące Konkursu, które nie znajdą rozwiązania w trybie reklamacyjnym, będą rozstrzygane przez sąd właściwy dla siedziby Organizatora.

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 207400 Renixx Renixx
  • 187588 gosia56 gosia56
  • 143063 paulina2157 paulina2157
  • 138203 Stokrotka Stokrotka
  • 131257 Nikita Nikita
  • 116018 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 112559 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70929 dorotaDS dorotaDS
  • 69920 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Dorota Wdowińska - Rozbicka
14 10 75 min
Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Dorota Wdowińska - Rozbicka
15 29 120 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

Nikita
13 20 30 min
Lekki sernik z konfiturą jagodową

Lekki sernik z konfiturą jagodową

Dorota Wdowińska - Rozbicka
15 16 70 min
Galaretka z kurczaka i warzyw

Galaretka z kurczaka i warzyw

Barbara Strużyna
5 7 70 min
Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Nikita
17 28 75 min
Baba Ganoush

Baba Ganoush

wegeweda
7 7 45 min
Twarożek z tofu

Twarożek z tofu

wegeweda
6 4 15 min
Pasta a’la rybna

Pasta a’la rybna

wegeweda
5 4 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).