Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylCzym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować
Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować
28 / 05 / 2020

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

wegeweda

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić  zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych. Dr Ewa marzyła o całkowitym wyleczeniu swoich pacjentów, by znów mogli cieszyć się życiem.  Podczas prowadzenia badań trafiła na niesamowite wyniki leczenia chorób cywilizacyjnych głodówką oraz dietą jarzynową, które uzyskiwał przed 100 laty szwajcarski lekarz Bircher-Benner. Postanowiła zastosować ten sposób leczenia u swoich pacjentów, a efekty, które obserwowała były spektakularne. Pacjenci wstawali z łóżek, ustępowały bóle, normalizowało się ciśnienie, ustępowały objawy cukrzycy, cofały się zwyrodnienia. Przywracanie zdrowia żywieniem stało się pasją Ewy Dąbrowskiej, a metodę leczenia warzywami i owocami wprowadziła do swojej codziennej praktyki lekarskiej.

Dieta warzywno owocowa jako metoda leczenia

Dr Dąbrowska uważa, że organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania stanu równowagi, czyli zdrowia oraz ma niesamowite zdolności samoregeneracji i leczenia. Wystarczy zapewnić ciału odpowiednie warunki, a ono samo będzie wracać do zdrowia. Dzisiejszy człowiek daleko odszedł od naturalnego odżywiania. Zaczął ulepszać swój  pokarm m. in. poprzez obróbkę, rafinację, różnorodne dodatki chemiczne do żywności, które pozbawiają pokarm jego wartości biologicznej. Skutkiem tradycyjnego odżywania jest odkładanie się w tkankach organizmu licznych złogów, z którymi organizm nie potrafi sobie poradzić,  a funkcje narządów zostają upośledzone. Następstwem tego  jest rozwój przewlekłych niedomagań, zwanych chorobami cywilizacyjnymi. Według dr Dąbrowskiej najskuteczniejszym i najbardziej naturalnym sposobem prewencji przeciw coraz liczniejszym chorobom cywilizacyjnym  jest  głodówka lecznicza lub dieta warzywno – owocowa, a następnie radykalna zmiana stylu życia poprzez wprowadzenie zdrowego żywienia na stałe.

Czynniki powodujące choroby

Najważniejszymi  czynnikami warunkującymi zdrowie jest sposób odżywiania. Rodzaj przyjmowanego pokarmu może wywołać chorobę albo przywracać zdrowie. Nowoczesny model żywienia opiera się na spożywaniu dużej ilości mięsa, nabiału, zbóż, a na końcu dopiero warzyw i owoców. Półki sklepowe kuszą przetworzonymi produktami, które nie stanowią dobrego paliwa dla organizmu. Są pełne rafinowanych tłuszczy, cukru, soli, dodatków chemicznych i konserwantów. Według doktor Dąbrowskiej mięso jest czynnikiem toksycznym i przewlekle zatruwającym organizm. Mleko krowie, może być przyczyną zmian zwyrodnieniowych, miażdżycy, osteoporozy  i alergii. Typowa zachodnia dieta obfitująca w białka i tłuszcze zwierzęce, utwardzone oleje roślinne, cukier i białą mąkę jest związana z podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób serca, otyłości, cukrzycy, osłabia odporność immunologiczną oraz sprzyja powstawaniu wolnych rodników , które mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe i wywoływać choroby.

Jak działa dieta warzywno-owocowa

Według dr Dąbrowskiej, aby skutecznie przywrócić  zdrowie należy cyklicznie przeprowadzić „oczyszczającą” głodówkę leczniczą  lub dietę warzywno – owocową, a następnie na stałe wprowadzić zdrowe żywienie. Czynnikami, które pomagają wrócić do zdrowia i homeostazy organizmu jest dowolny wysiłek fizyczny w postaci gimnastyki, spacerów, nordic walking.  Podczas diety warzywno-owocowej organizm uruchamia  szereg reakcji zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia zdrowia. Okresowe niedostarczanie białka i tłuszczu doprowadza do zużywania własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczowych, cholesterolu. Taki proces nazywany jest odżywianiem wewnętrznym, podczas którego zachodzi proces regeneracji oraz ustępowania zmian chorobowych.

Jak długo trwa kuracja i co można jeść

Czas kuracji dietą warzywno-owocową zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze wyniki uzyskuje się po sześciu tygodniach postu. I to powinien być maksymalny czas przeprowadzenia diety w domowych warunkach. Dietę 6-tygodniowo można przeprowadzić dwa razy w roku, najlepiej na wiosnę i na jesień. Można stosować także krótkie, np. dwutygodniowe kuracje przeplatające się z okresami zdrowego żywienia. Podczas diety można zjadać do 800 kalorii dziennie. Przekroczenie tej wartości kalorycznej spowoduje wyłączenie procesu odżywiania endogennego i oczyszczania organizmu. W czasie diety warzywno-owocowej zaleca się spożywanie warzyw i owoców ubogich w substancje odżywcze, takie jak:
- korzeniowe: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan,
- kapustne: kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, brokuł, jarmuż
- cebulowe: cebula, czosnek, por,
- dyniowate: ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, cukinia
- liściaste: sałaty, szpinak, seler naciowy, koper, zioła,  
- psiankowate: pomidor, papryka,
- owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny.

Do diety należy włączyć kiszonki, które regulują florę bakteryjną i przywracają jelitom sprawne funkcjonowanie. Zakazane jest spożywanie: zbóż, orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, słodyczy, innych niż dozwolone owoce. Te pokarmy są zbyt odżywcze, powodują zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Nie należy także pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci: surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów. Należy pić dużą ilość wody. Można włączyć herbatki owocowe i napary ziołowe.

Na diecie dr Dąbrowskiej nie obowiązują żadne zasady dotyczące tego, w jakich porach i ilościach należy jeść. Jemy tyle, ile mamy ochotę, pamiętając o zasadzie do 800 kcal dziennie i liście dozwolonych produktów. Możemy jeść kilka posiłków w ciągu jednego dnia, a czasem tylko jeden. Gdy po kilku dniach włączy się odżywianie wewnętrzne, głód nie powinien już doskwierać. Możemy jeść głownie na surowo z dodatkiem gotowanych warzyw lub większość posiłków gotowanych. Możemy pić soki lub oprzeć post na samych zupach. Dr Dąbrowska zaleca spożywać jak najwięcej surowizny, lecz niektóre osoby mogą mieć kłopot z przyswajaniem surowych produktów, wtedy należy przejść na dania gotowane. Wsłuchujmy się w nasz organizm. On doskonale podpowiada nam, czego w danej chwili potrzebujemy. Do Ciebie należy decyzja, jak chcesz przeprowadzić post i która z opcji będzie dla Ciebie najlepsza.

Jak przebiega kuracja dietą warzywno-owocową

Podczas kilku pierwszych dni diety następuje przestawienie organizmu na tory spalania. Można w tym czasie odczuwać  osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się toksyny. Ważne, by przetrwać ten niekomfortowy okres. Zwykle po 2– 3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują. Warto w tym czasie wspierać ciało piciem dużej ilości dozwolonych płynów, by wypłukiwać toksyny na bieżąco. Po kilku dniach można zaobserwować brak głodu i chęci na jedzenie. To ewidentny znak, że odżywianie wewnętrzne się włączyło, a proces leczenia się rozpoczął. W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości. Może pojawić się ból kolana, który doskwierał w dzieciństwie, odezwą się zatoki, na które często chorujemy, ból ucha, wysypka, ból dziąseł, kręgosłupa, czy stawów.  Z kryzysów ozdrowieńczych należy się cieszyć. To oznacza, że organizm zajął się naszym problemem. Trzeba pamiętać, że organizm sam wybiera, co w obecnej chwili jest najważniejsze i co chce leczyć. Efekty, które chcielibyśmy osiągnąć nie zawsze przychodzą podczas pierwszego postu. Czasem upragniony efekt może przyjść dopiero po kilku kuracjach przeplatanych zdrowym żywieniem.

Czym jest zdrowe żywienie

Aby zachować efekty postu, po zakończeniu diety warzywno-owocowej należy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Warzywa i owoce nadal powinny stanowić podstawę diety. Powinno się zrezygnować z wysoko przetworzonych produktów, żywności oczyszczonej, jak biała mąka, ryż, czy cukier. W diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, cukier można zastąpić owocami świeżymi i suszonymi. Zalecane jest spożywanie tłoczonych na zimno, nierafinowanych olejów, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie mięsa i produktów mięsnych, a włączenie białka roślinnego w postaci roślin strączkowych w połączeniu z wartościowym zbożem.

Jakie są wskazania i przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej?

Dietę warzywno-owocową może przeprowadzić osoba zdrowa, celem wzmocnienia, zwiększenia energii, poprawy jakości snu, odmłodzenia, wyciszenia,  czy odczuwania radości. Szczególnymi wskazaniami do przeprowadzenia diety jest otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby zwyrodnieniowe, osłabiona odporność, choroby endokrynologiczne, schorzenia neurologiczne i wiele innych. Przeciwwskazaniem do diety jest trudny do opanowania lęk przed przeprowadzeniem kuracji, stosowanie niektórych leków, choroby wyniszczające takie, jak niewydolność nerek, czy zaawansowane choroby nowotworowe.

Prosta dieta na wyprostowanie organizmu:

 

Kalafiornica z pomidorami

Kalafiornica to taka zabawna potrawa, niby jajecznica, a niby curry z kalafiora. Doskonale nadaje się podczas postu na śniadanie na ciepło. W smaku przypomina jajecznicę dzięki dodatkowi czarnej soli. Daje satysfakcję i zaspokaja apetyt, dzięki czemu na pewno zadowoli niejedne wymagające kubki smakowe. Do tego dania będziesz chciał wracać także po poście, prowadząc zalecane przez dr Dąbrowską zdrowe żywienie.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 1-2 porcję.
kalafior – ½ główki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
pomidorki daktylowe lub innej mała odmiany – 8 szt.
szczypiorek – 1 gałązka
sól Kala Namak – ½ łyżeczki
kurkuma – ½ łyżeczki
słodka papryka - ½ łyżeczki

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmażaj chwilę na suchej patelni, następnie dodaj trochę wody.
2. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do cebuli i czosnku. Posyp czarną solą, kurkumą, papryką, wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.
3. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i duś kolejne 10 minut.
4. Na koniec posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.

 

Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami

Na diecie dr Dąbrowskiej często towarzyszy uczucie przeszywającego zimna. Niezależnie, czy post robisz jesienią, zimą, wiosną, czy latem, Tobie może być ciągle zimno. Niska podaż kalorii, dużo surowego pożywienia zdecydowanie przyczynia się do tego odczucia. Rozgrzewające i sycące zupy krem są tutaj lekarstwem. Kremy są bardzo odżywcze, a dodatek dyniowych grzanek sprawia, że po takiej zupie nie sposób nie być najedzonym.

Czas przygotowania: ok. 75 minut

Składniki na 4 porcje:
średnia cukinia – 1 szt.
pietruszka– 2 szt.
mały seler – 1 szt.
por– 1/2
marchewka – 2 szt.
woda – 1 litr
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
kmin rzymski - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
pieprz – 3 ziarenka
ziele angielskie – 3 kulki
sól do smaku

Składniki na grzanki:
6 plastrów dyni piżmowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki  słodkiej papryki wędzonej
szczypta chili
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Do garnka włóż obraną i pokrojoną na mniejsze części marchew, pietruszkę, seler, pora. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli. Zalej wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak wodzie.
2. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Podlej odrobiną wody. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku.
3. Gdy wywar warzywny będzie gotowy, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Do garnka przełóż podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.  Odstaw zupę do ostygnięcia.

4. Dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z wszystkimi przyprawami. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż grzanki się zarumienią.
5. Do ugotowanej zupy dodaj kmin rzymski, gałkę muszkatołową, jeszcze trochę soli. Zmiksuj blenderem na krem. Nalej do miseczek i udekoruj grzankami. Zupę możesz też zawekować w słoikach i zostawić  na zapas, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

 

Krem z pieczonej papryki

Na poście Dąbrowskiej trzeba sobie dogadzać, a przy okazji jeść zdrowo, aromatycznie i kolorowo. Podczas postu smaki są bardzo wyostrzone, czujemy je intensywniej, głębiej. Warzywa, mimo, że bez dodatku tłuszczu smakują naprawdę inaczej, niż na co dzień. Zaczynamy je bardziej doceniać i lepiej nam smakują. W końcu na diecie je się głównie same warzywa, więc, aby post nie stał się dla Ciebie męczarnią, trzeba je po prostu polubić.

Czas przygotowania: ok. 75 minut

Składniki na ok. 4 porcje:
marchew – 3 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
por – ½ szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
papryka czerwona lub kolorowa – 3 szt.
papryczka chili – 1 szt.
przecier pomidorowy – 250 ml
ziele angielskie – 3 kulki
liść laurowy – 3 szt.
pieprz – 3 kulki
zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
wędzona słodka papryka – 1 łyżeczka
natka pietruszki do dekoracji
sól

Przygotowanie:
1. Z marchwi, pietruszki, pora, selera  ugotuj wywar warzywny. Nie zapomnij dodać ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż przekrojone na pół i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i papryczkę chili. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni.
3. Wyjmij warzywa z wywaru, a papryki z piekarnika. Jeśli skórka papryki się przypaliła, zdejmij ją. Przełóż papryki, papryczkę chili, czosnek i cebulę do wywaru. Dorzuć dwie ugotowane marchewki i jedną pietruszkę. Wlej przecier pomidorowy i dodaj zioła prowansalskie, słodką, wędzoną paprykę i trochę soli. Zmiksuj na gładko. Krem podawaj posypany natką pietruszki.

 

Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora

Jeśli podczas kuracji warzywno-owocowej brakuje Ci tradycyjnych potraw, to postna sałatka jarzynowa pomoże Ci przetrwać kryzys. Robi się ją niemal identycznie, jak oryginalną jarzynową sałatkę. Musimy jedynie odłożyć groszek i jajko na inną okazję, a majonez zrobić z kalafiora i oczywiście nie zapomnieć o czarnej soli, która robi całą robotę w tym przepisie.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki na 2 porcje:
marchewka - 2 szt.
pietruszka  - 2 szt.
mały seler  - ½
jabłko  -  1 szt.
cebula  - 1 szt.
kalafior  - ¼ główki
czarna sól  -  ½ łyżeczki
pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W osolonej wodzie ugotuj obrane marchewki, pietruszki i selera. W drugim garnku ugotuj kalafiora, aż będzie bardzo miękki.
2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do sałatki posiekaną cebulkę i obrane pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszaj.
3. Ugotowanego kalafiora zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj czarną sól, wymieszaj i dodaj do sałatki. Popierz do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!

 

Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami


Dla wszystkich, którzy wybierają się na post dr Dąbrowskiej oraz dla tych, którzy już na nim trwają i brakuje im tradycyjnych smaków. Spaghetti pomidorowe z cukinii  jest przepyszne, sos jest całkowicie surowy, dzięki temu wszystkie aromatyczne smaki oraz witaminy są zachowane. Cukinię możesz podsmażyć na patelni lub nie. Zależy, czy lubisz surową. Ja odrobinę podsmażam na suchej patelni, aż puści sok, Wtedy dodaje sos, mieszam przez chwilę i od razu podaję. To danie daje wiele satysfakcji. Jedząc makaron z cukinii zapomina się, że jest się na poście.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki na 1 porcję:
średniej wielkości cukinia  – 1 szt.
mała cebulka  – 1 szt.
czosnek  –  3 ząbki
czerwona papryka – 1/2
pomidorki koktajlowe – 1 garść
listki świeżej bazylii – 1 garść
świeża natka pietruszki  - 1 garść
suszone oregano – ½ łyżeczki
sól – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:
1. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera zrób makaron z cukinii.  Przełóż na suchą patelnię, na małym ogniu poczekaj, aż cukinia puści sok.
2. Do naczynia blendera włóż pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, paprykę, pomidorki, bazylię, natkę pietruszki, oregano i sól. Zmiksuj.
3. Przełóż sos do cukinii. Wymieszaj i gotowe!

 

Surówka – bomba witaminowa

Surówka tak soczysta i pyszna, że trudno jej nie lubić. Jedząc tę surówkę w czasie postu po prostu czujesz, jak witaminy i minerały z warzyw wchodzą w Twoje ciało, a Ty zaczynasz się czuć lekko i rześko. Soczysta papryka, ogórki kiszone, pyszne pomidory, czerwona cebulka i natka pietruszki podane razem to witaminowa bomba dla Twojego ciała i dowód, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Składniki na 1 porcję:
mała, czerwona papryka – 1 szt.
pomidor – 1 szt.
mała, czerwona cebulka – 1 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
świeża,  posiekana natka pietruszki – 1 garść
woda z kiszonych ogórków – 1 łyżka
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę, pomidora, ogórki kiszone i cebulkę pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj wodę z ogórków, sól, pieprz i świeżą natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe!

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówki powinny królować na poście. To surowe warzywa zawierają najwięcej minerałów oraz  aktywne enzymy, które oczyszczają organizm i mają lecznicze właściwości. Surówki to także najprostsza i najszybsza forma przygotowania posiłku. Nie ma przy tym bałaganu w kuchni, ani stosu garnków do zmycia. Surówki świetnie sprawdzą się w pracy, nawet gdy nie zdążysz sobie przygotować posiłku poprzedniego dnia. Wystarczy spakować do torby kilka warzyw z lodówki i na szybko skroić surówkę w czasie przerwy na lunch.

Czas przygotowania: ok. 7 minut

Składniki na 1 porcję:
kapusta pekińska – 5 liści
szalotka – 1 szt.
marchewka – 1 szt.
pomidor malinowy – 1 szt.
sok z cytryny – 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj, szalotkę posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a pomidora pokrój w większą kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do miski.

2. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz oraz świeżą posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i poczekaj, aż pomidor puści sok i stworzy się smaczny sos. Smacznego!


Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło

W czasie postu powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych , zielonych liści w formie soku lub surówki. Liście szpinaku są pełne przeciwutleniaczy, są bogate w witaminę C, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Zawiera także witaminy A, B6, E oraz K. Jedzenie szpinaku zaleca się osobom zestresowanym, cierpiącym na problemy z układem krążenia. Szpinak podczas obróbki termicznej zachowuje dużą część swoich wartości odżywczych, a podany na ciepło może zaspokoić naszą chęć na gotowany posiłek podczas postu.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Składniki na 1 porcję:
świeże, młode listki szpinaku – 200 g
czosnek – 2 ząbki
pomidorki koktajlowe, truskawkowe lub inna mała odmiana – 10 szt.
kilka listków bazylii
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Na suchej patelni podsmaż pokrojony czosnek. Uważaj, by się nie przypalił. Po chwili dodaj szpinak i przekrojone na połówki pomidorki.
2. Duś przez kilka minut, aż woda ze szpinaku i pomidorków odparuje. Na koniec posyp posiekaną świeżą bazylią, dodaj sól i pieprz.

Nikita
Nikita powiedział/a:
ciekawy artykuł i smaczne przepisy
cytuj odpowiedz 26.05.2020, godz. 12:36

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet