Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować
wegewedaCzym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować
O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.
Kim jest dr Ewa Dąbrowska
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych. Dr Ewa marzyła o całkowitym wyleczeniu swoich pacjentów, by znów mogli cieszyć się życiem. Podczas prowadzenia badań trafiła na niesamowite wyniki leczenia chorób cywilizacyjnych głodówką oraz dietą jarzynową, które uzyskiwał przed 100 laty szwajcarski lekarz Bircher-Benner. Postanowiła zastosować ten sposób leczenia u swoich pacjentów, a efekty, które obserwowała były spektakularne. Pacjenci wstawali z łóżek, ustępowały bóle, normalizowało się ciśnienie, ustępowały objawy cukrzycy, cofały się zwyrodnienia. Przywracanie zdrowia żywieniem stało się pasją Ewy Dąbrowskiej, a metodę leczenia warzywami i owocami wprowadziła do swojej codziennej praktyki lekarskiej.
Dieta warzywno owocowa jako metoda leczenia
Dr Dąbrowska uważa, że organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania stanu równowagi, czyli zdrowia oraz ma niesamowite zdolności samoregeneracji i leczenia. Wystarczy zapewnić ciału odpowiednie warunki, a ono samo będzie wracać do zdrowia. Dzisiejszy człowiek daleko odszedł od naturalnego odżywiania. Zaczął ulepszać swój pokarm m. in. poprzez obróbkę, rafinację, różnorodne dodatki chemiczne do żywności, które pozbawiają pokarm jego wartości biologicznej. Skutkiem tradycyjnego odżywania jest odkładanie się w tkankach organizmu licznych złogów, z którymi organizm nie potrafi sobie poradzić, a funkcje narządów zostają upośledzone. Następstwem tego jest rozwój przewlekłych niedomagań, zwanych chorobami cywilizacyjnymi. Według dr Dąbrowskiej najskuteczniejszym i najbardziej naturalnym sposobem prewencji przeciw coraz liczniejszym chorobom cywilizacyjnym jest głodówka lecznicza lub dieta warzywno – owocowa, a następnie radykalna zmiana stylu życia poprzez wprowadzenie zdrowego żywienia na stałe.
Czynniki powodujące choroby
Najważniejszymi czynnikami warunkującymi zdrowie jest sposób odżywiania. Rodzaj przyjmowanego pokarmu może wywołać chorobę albo przywracać zdrowie. Nowoczesny model żywienia opiera się na spożywaniu dużej ilości mięsa, nabiału, zbóż, a na końcu dopiero warzyw i owoców. Półki sklepowe kuszą przetworzonymi produktami, które nie stanowią dobrego paliwa dla organizmu. Są pełne rafinowanych tłuszczy, cukru, soli, dodatków chemicznych i konserwantów. Według doktor Dąbrowskiej mięso jest czynnikiem toksycznym i przewlekle zatruwającym organizm. Mleko krowie, może być przyczyną zmian zwyrodnieniowych, miażdżycy, osteoporozy i alergii. Typowa zachodnia dieta obfitująca w białka i tłuszcze zwierzęce, utwardzone oleje roślinne, cukier i białą mąkę jest związana z podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób serca, otyłości, cukrzycy, osłabia odporność immunologiczną oraz sprzyja powstawaniu wolnych rodników , które mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe i wywoływać choroby.
Jak działa dieta warzywno-owocowa
Według dr Dąbrowskiej, aby skutecznie przywrócić zdrowie należy cyklicznie przeprowadzić „oczyszczającą” głodówkę leczniczą lub dietę warzywno – owocową, a następnie na stałe wprowadzić zdrowe żywienie. Czynnikami, które pomagają wrócić do zdrowia i homeostazy organizmu jest dowolny wysiłek fizyczny w postaci gimnastyki, spacerów, nordic walking. Podczas diety warzywno-owocowej organizm uruchamia szereg reakcji zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia zdrowia. Okresowe niedostarczanie białka i tłuszczu doprowadza do zużywania własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczowych, cholesterolu. Taki proces nazywany jest odżywianiem wewnętrznym, podczas którego zachodzi proces regeneracji oraz ustępowania zmian chorobowych.
Jak długo trwa kuracja i co można jeść
Czas kuracji dietą warzywno-owocową zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze wyniki uzyskuje się po sześciu tygodniach postu. I to powinien być maksymalny czas przeprowadzenia diety w domowych warunkach. Dietę 6-tygodniowo można przeprowadzić dwa razy w roku, najlepiej na wiosnę i na jesień. Można stosować także krótkie, np. dwutygodniowe kuracje przeplatające się z okresami zdrowego żywienia. Podczas diety można zjadać do 800 kalorii dziennie. Przekroczenie tej wartości kalorycznej spowoduje wyłączenie procesu odżywiania endogennego i oczyszczania organizmu. W czasie diety warzywno-owocowej zaleca się spożywanie warzyw i owoców ubogich w substancje odżywcze, takie jak:
- korzeniowe: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan,
- kapustne: kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, brokuł, jarmuż
- cebulowe: cebula, czosnek, por,
- dyniowate: ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, cukinia
- liściaste: sałaty, szpinak, seler naciowy, koper, zioła,
- psiankowate: pomidor, papryka,
- owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny.
Do diety należy włączyć kiszonki, które regulują florę bakteryjną i przywracają jelitom sprawne funkcjonowanie. Zakazane jest spożywanie: zbóż, orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, słodyczy, innych niż dozwolone owoce. Te pokarmy są zbyt odżywcze, powodują zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Nie należy także pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci: surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów. Należy pić dużą ilość wody. Można włączyć herbatki owocowe i napary ziołowe.
Na diecie dr Dąbrowskiej nie obowiązują żadne zasady dotyczące tego, w jakich porach i ilościach należy jeść. Jemy tyle, ile mamy ochotę, pamiętając o zasadzie do 800 kcal dziennie i liście dozwolonych produktów. Możemy jeść kilka posiłków w ciągu jednego dnia, a czasem tylko jeden. Gdy po kilku dniach włączy się odżywianie wewnętrzne, głód nie powinien już doskwierać. Możemy jeść głownie na surowo z dodatkiem gotowanych warzyw lub większość posiłków gotowanych. Możemy pić soki lub oprzeć post na samych zupach. Dr Dąbrowska zaleca spożywać jak najwięcej surowizny, lecz niektóre osoby mogą mieć kłopot z przyswajaniem surowych produktów, wtedy należy przejść na dania gotowane. Wsłuchujmy się w nasz organizm. On doskonale podpowiada nam, czego w danej chwili potrzebujemy. Do Ciebie należy decyzja, jak chcesz przeprowadzić post i która z opcji będzie dla Ciebie najlepsza.
Jak przebiega kuracja dietą warzywno-owocową
Podczas kilku pierwszych dni diety następuje przestawienie organizmu na tory spalania. Można w tym czasie odczuwać osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się toksyny. Ważne, by przetrwać ten niekomfortowy okres. Zwykle po 2– 3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują. Warto w tym czasie wspierać ciało piciem dużej ilości dozwolonych płynów, by wypłukiwać toksyny na bieżąco. Po kilku dniach można zaobserwować brak głodu i chęci na jedzenie. To ewidentny znak, że odżywianie wewnętrzne się włączyło, a proces leczenia się rozpoczął. W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości. Może pojawić się ból kolana, który doskwierał w dzieciństwie, odezwą się zatoki, na które często chorujemy, ból ucha, wysypka, ból dziąseł, kręgosłupa, czy stawów. Z kryzysów ozdrowieńczych należy się cieszyć. To oznacza, że organizm zajął się naszym problemem. Trzeba pamiętać, że organizm sam wybiera, co w obecnej chwili jest najważniejsze i co chce leczyć. Efekty, które chcielibyśmy osiągnąć nie zawsze przychodzą podczas pierwszego postu. Czasem upragniony efekt może przyjść dopiero po kilku kuracjach przeplatanych zdrowym żywieniem.
Czym jest zdrowe żywienie
Aby zachować efekty postu, po zakończeniu diety warzywno-owocowej należy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Warzywa i owoce nadal powinny stanowić podstawę diety. Powinno się zrezygnować z wysoko przetworzonych produktów, żywności oczyszczonej, jak biała mąka, ryż, czy cukier. W diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, cukier można zastąpić owocami świeżymi i suszonymi. Zalecane jest spożywanie tłoczonych na zimno, nierafinowanych olejów, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie mięsa i produktów mięsnych, a włączenie białka roślinnego w postaci roślin strączkowych w połączeniu z wartościowym zbożem.
Jakie są wskazania i przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej?
Dietę warzywno-owocową może przeprowadzić osoba zdrowa, celem wzmocnienia, zwiększenia energii, poprawy jakości snu, odmłodzenia, wyciszenia, czy odczuwania radości. Szczególnymi wskazaniami do przeprowadzenia diety jest otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby zwyrodnieniowe, osłabiona odporność, choroby endokrynologiczne, schorzenia neurologiczne i wiele innych. Przeciwwskazaniem do diety jest trudny do opanowania lęk przed przeprowadzeniem kuracji, stosowanie niektórych leków, choroby wyniszczające takie, jak niewydolność nerek, czy zaawansowane choroby nowotworowe.
Prosta dieta na wyprostowanie organizmu:
Kalafiornica z pomidorami
Kalafiornica to taka zabawna potrawa, niby jajecznica, a niby curry z kalafiora. Doskonale nadaje się podczas postu na śniadanie na ciepło. W smaku przypomina jajecznicę dzięki dodatkowi czarnej soli. Daje satysfakcję i zaspokaja apetyt, dzięki czemu na pewno zadowoli niejedne wymagające kubki smakowe. Do tego dania będziesz chciał wracać także po poście, prowadząc zalecane przez dr Dąbrowską zdrowe żywienie.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 1-2 porcję.
kalafior – ½ główki
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
pomidorki daktylowe lub innej mała odmiany – 8 szt.
szczypiorek – 1 gałązka
sól Kala Namak – ½ łyżeczki
kurkuma – ½ łyżeczki
słodka papryka - ½ łyżeczki
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmażaj chwilę na suchej patelni, następnie dodaj trochę wody.
2. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Dodaj do cebuli i czosnku. Posyp czarną solą, kurkumą, papryką, wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.
3. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i duś kolejne 10 minut.
4. Na koniec posyp posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami
Na diecie dr Dąbrowskiej często towarzyszy uczucie przeszywającego zimna. Niezależnie, czy post robisz jesienią, zimą, wiosną, czy latem, Tobie może być ciągle zimno. Niska podaż kalorii, dużo surowego pożywienia zdecydowanie przyczynia się do tego odczucia. Rozgrzewające i sycące zupy krem są tutaj lekarstwem. Kremy są bardzo odżywcze, a dodatek dyniowych grzanek sprawia, że po takiej zupie nie sposób nie być najedzonym.
Czas przygotowania: ok. 75 minut
Składniki na 4 porcje:
średnia cukinia – 1 szt.
pietruszka– 2 szt.
mały seler – 1 szt.
por– 1/2
marchewka – 2 szt.
woda – 1 litr
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
kmin rzymski - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
pieprz – 3 ziarenka
ziele angielskie – 3 kulki
sól do smaku
Składniki na grzanki:
6 plastrów dyni piżmowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
szczypta chili
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Do garnka włóż obraną i pokrojoną na mniejsze części marchew, pietruszkę, seler, pora. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli. Zalej wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak wodzie.
2. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Podlej odrobiną wody. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku.
3. Gdy wywar warzywny będzie gotowy, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Do garnka przełóż podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Odstaw zupę do ostygnięcia.
4. Dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z wszystkimi przyprawami. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż grzanki się zarumienią.
5. Do ugotowanej zupy dodaj kmin rzymski, gałkę muszkatołową, jeszcze trochę soli. Zmiksuj blenderem na krem. Nalej do miseczek i udekoruj grzankami. Zupę możesz też zawekować w słoikach i zostawić na zapas, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.
Krem z pieczonej papryki
Na poście Dąbrowskiej trzeba sobie dogadzać, a przy okazji jeść zdrowo, aromatycznie i kolorowo. Podczas postu smaki są bardzo wyostrzone, czujemy je intensywniej, głębiej. Warzywa, mimo, że bez dodatku tłuszczu smakują naprawdę inaczej, niż na co dzień. Zaczynamy je bardziej doceniać i lepiej nam smakują. W końcu na diecie je się głównie same warzywa, więc, aby post nie stał się dla Ciebie męczarnią, trzeba je po prostu polubić.
Czas przygotowania: ok. 75 minut
Składniki na ok. 4 porcje:
marchew – 3 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
por – ½ szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
papryka czerwona lub kolorowa – 3 szt.
papryczka chili – 1 szt.
przecier pomidorowy – 250 ml
ziele angielskie – 3 kulki
liść laurowy – 3 szt.
pieprz – 3 kulki
zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
wędzona słodka papryka – 1 łyżeczka
natka pietruszki do dekoracji
sól
Przygotowanie:
1. Z marchwi, pietruszki, pora, selera ugotuj wywar warzywny. Nie zapomnij dodać ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż przekrojone na pół i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i papryczkę chili. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni.
3. Wyjmij warzywa z wywaru, a papryki z piekarnika. Jeśli skórka papryki się przypaliła, zdejmij ją. Przełóż papryki, papryczkę chili, czosnek i cebulę do wywaru. Dorzuć dwie ugotowane marchewki i jedną pietruszkę. Wlej przecier pomidorowy i dodaj zioła prowansalskie, słodką, wędzoną paprykę i trochę soli. Zmiksuj na gładko. Krem podawaj posypany natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora
Jeśli podczas kuracji warzywno-owocowej brakuje Ci tradycyjnych potraw, to postna sałatka jarzynowa pomoże Ci przetrwać kryzys. Robi się ją niemal identycznie, jak oryginalną jarzynową sałatkę. Musimy jedynie odłożyć groszek i jajko na inną okazję, a majonez zrobić z kalafiora i oczywiście nie zapomnieć o czarnej soli, która robi całą robotę w tym przepisie.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki na 2 porcje:
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
mały seler - ½
jabłko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
kalafior - ¼ główki
czarna sól - ½ łyżeczki
pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W osolonej wodzie ugotuj obrane marchewki, pietruszki i selera. W drugim garnku ugotuj kalafiora, aż będzie bardzo miękki.
2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do sałatki posiekaną cebulkę i obrane pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszaj.
3. Ugotowanego kalafiora zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj czarną sól, wymieszaj i dodaj do sałatki. Popierz do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!
Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami
Dla wszystkich, którzy wybierają się na post dr Dąbrowskiej oraz dla tych, którzy już na nim trwają i brakuje im tradycyjnych smaków. Spaghetti pomidorowe z cukinii jest przepyszne, sos jest całkowicie surowy, dzięki temu wszystkie aromatyczne smaki oraz witaminy są zachowane. Cukinię możesz podsmażyć na patelni lub nie. Zależy, czy lubisz surową. Ja odrobinę podsmażam na suchej patelni, aż puści sok, Wtedy dodaje sos, mieszam przez chwilę i od razu podaję. To danie daje wiele satysfakcji. Jedząc makaron z cukinii zapomina się, że jest się na poście.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Składniki na 1 porcję:
średniej wielkości cukinia – 1 szt.
mała cebulka – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
czerwona papryka – 1/2
pomidorki koktajlowe – 1 garść
listki świeżej bazylii – 1 garść
świeża natka pietruszki - 1 garść
suszone oregano – ½ łyżeczki
sól – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera zrób makaron z cukinii. Przełóż na suchą patelnię, na małym ogniu poczekaj, aż cukinia puści sok.
2. Do naczynia blendera włóż pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, paprykę, pomidorki, bazylię, natkę pietruszki, oregano i sól. Zmiksuj.
3. Przełóż sos do cukinii. Wymieszaj i gotowe!
Surówka – bomba witaminowa
Surówka tak soczysta i pyszna, że trudno jej nie lubić. Jedząc tę surówkę w czasie postu po prostu czujesz, jak witaminy i minerały z warzyw wchodzą w Twoje ciało, a Ty zaczynasz się czuć lekko i rześko. Soczysta papryka, ogórki kiszone, pyszne pomidory, czerwona cebulka i natka pietruszki podane razem to witaminowa bomba dla Twojego ciała i dowód, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Składniki na 1 porcję:
mała, czerwona papryka – 1 szt.
pomidor – 1 szt.
mała, czerwona cebulka – 1 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
świeża, posiekana natka pietruszki – 1 garść
woda z kiszonych ogórków – 1 łyżka
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę, pomidora, ogórki kiszone i cebulkę pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj wodę z ogórków, sól, pieprz i świeżą natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe!
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówki powinny królować na poście. To surowe warzywa zawierają najwięcej minerałów oraz aktywne enzymy, które oczyszczają organizm i mają lecznicze właściwości. Surówki to także najprostsza i najszybsza forma przygotowania posiłku. Nie ma przy tym bałaganu w kuchni, ani stosu garnków do zmycia. Surówki świetnie sprawdzą się w pracy, nawet gdy nie zdążysz sobie przygotować posiłku poprzedniego dnia. Wystarczy spakować do torby kilka warzyw z lodówki i na szybko skroić surówkę w czasie przerwy na lunch.
Czas przygotowania: ok. 7 minut
Składniki na 1 porcję:
kapusta pekińska – 5 liści
szalotka – 1 szt.
marchewka – 1 szt.
pomidor malinowy – 1 szt.
sok z cytryny – 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj, szalotkę posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a pomidora pokrój w większą kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do miski.
2. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz oraz świeżą posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i poczekaj, aż pomidor puści sok i stworzy się smaczny sos. Smacznego!
Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło
W czasie postu powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych , zielonych liści w formie soku lub surówki. Liście szpinaku są pełne przeciwutleniaczy, są bogate w witaminę C, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Zawiera także witaminy A, B6, E oraz K. Jedzenie szpinaku zaleca się osobom zestresowanym, cierpiącym na problemy z układem krążenia. Szpinak podczas obróbki termicznej zachowuje dużą część swoich wartości odżywczych, a podany na ciepło może zaspokoić naszą chęć na gotowany posiłek podczas postu.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Składniki na 1 porcję:
świeże, młode listki szpinaku – 200 g
czosnek – 2 ząbki
pomidorki koktajlowe, truskawkowe lub inna mała odmiana – 10 szt.
kilka listków bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Na suchej patelni podsmaż pokrojony czosnek. Uważaj, by się nie przypalił. Po chwili dodaj szpinak i przekrojone na połówki pomidorki.
2. Duś przez kilka minut, aż woda ze szpinaku i pomidorków odparuje. Na koniec posyp posiekaną świeżą bazylią, dodaj sól i pieprz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.