
Kalendarz zbioru ziół od stycznia do grudnia

Kalendarz zbioru ziół
Kalendarz zbioru ziół jest podstawą dla każdego miłośnika ziołolecznictwa i natury.
Oto najpopularniejsze zioła i najlepsze miesiące do ich zbierania:
Styczeń i luty: owoce jałowca, ziele jemioły, pąki leszczyny, porzeczki czarnej, plecha porostu islandzkiego, kora wierzby, korzeń lubczyku czy łopianu.
Marzec: korzeń biedrzeńca wielkiego, tarniny, glistnika jaskółcze ziele, łopianu, lubczyku, kłącze wężownika i tataraku, kora kruszyny, w dalszym ciągu owoce jałowca i ziele jemioły oraz pąki leszczyny, pąki i sok brzozy brodawkowatej, kora dębu i kaliny koralowej.
Kwiecień: korzeń pokrzywy, cykorii, arcydzięgla, berberysu, żywokostu i wilżyny, kłącze perzu i tataraku, kora bzu czarnego, dębu, kaliny, kruszyny, pąki i liście leszczyny, liście czosnku niedźwiedziego, ziele glistnika jaskółcze ziele, ziele macierzanki zwyczajnej, mniszka, piołunu, pąki sosny.
Maj: liść babki lancetowatej, bluszczu, borówki czernicy, brzozy, bukwicy, jeżyny, maliny, morwy, pokrzywy, kwiaty chabru, jaśminu, kasztanowca, koniczyny i malwy czarnej, ziele mniszka, fiołka, pięciornika.
Czerwiec: liście arcydzięgla, babki lancetowatej, bobrka, borówki brusznicy, maliny, morwy, orzecha, porzeczki, szałwii, wierzbówki, kwiaty czarnego bzu, chabru, głogu, koniczyny, jaśminu, kasztanowca, lawendy, nagietka, koszyczki rumianki, ziele dziurawca, hyzopu, macierzanki zwyczajnej, melisy, mięty, miodunki, nawłoci, piołunu, prawoślazu, przetacznika, tymianku.
Lipiec: liście i owoce borówki brusznicy, kwiat bzu czarnego, szyszki chmielu, ziele dziurawca, jeżówki, fioła, hyzopu, krwawnika, majeranku, melisy, cząbru, ogórecznika, prawoślazu, pięciornika gęsiego, skrzypu, tymianku, koszyczki rumianki, kwiatostan kocanki piaskowej, kwiaty koniczyny, lipy, nagietka, wrotyczu, owoce kopru i kminku oraz porzeczki czarnej.
Sierpień: owoce anyżu, derenia, jarzębiny, jeżyny, kminku, kopru, rokitnika, morwy białej, liście i owoce czarnej porzeczki oraz maliny, ziele centurii, drapacza, dziurawca, jeżówki, krwawniku, melisy, skrzypu, tymianku, liść i owoc orzecha włoskiego.
Wrzesień: owoce czarnego bzu, anyżu, derenia, głogu, jarzębiny, kasztanowca, tarniny i dzikiej róży, kwiat wrzosu, kocanki, ziele krwawnika, jeżówki, majeranku, melisy, liść szałwii, szyszki chmielu, nasiona kozieradki.
Październik: korzeń cykorii, bertramu, glistnika jaskółcze ziele, jeżówki, kozłka, lubczyka, łopianu, pokrzywy, owoc berberysu, czarnego bzu, głogu, jarzębiny, kasztanowca, pigwy, rokitnika, dzikiej róży, żurawiny, korzeń biedrzeńca.
Listopad i grudzień: korzenie berberysu, bzu czarnego, chrzanu, biedrzeńca, owoce pigwy i tarniny, ziele jemioły, szyszkojagody jałowca.
źródło: https://www.vidaron.pl/poradnik/kiedy-zbierac-i-jak-przechowywac-ziola-doradzamy
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.