Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylKosmetyczne DIY - maski na twarz
Kosmetyczne DIY - maski na twarz
07 / 06 / 2018

Kosmetyczne DIY - maski na twarz

Magdalena Nagler - foodmania

Czy zdarzyło się Wam, że kupiliście kosmetyk, który nie był dostosowany do waszego typu cery lub powodował uczulenia? Takie sytuacje przytrafiły się chyba każdemu. Dlatego zachęcamy Was do tworzenia autorskich mieszanek i naturalnych kosmetyków, które będą w pełni dostosowane do Waszych potrzeb. Na początek coś prostego i przynoszącego natychmiastowe efekty – maseczki na twarz!

Produkty ekologiczne, np. owoce, oleje, soki, ziarna to wszystko dary natury, które odżywiają nasz organizm od środka. Można je również wykorzystać do pielęgnacji zewnętrznej, np. cery. Dzięki czemu przygotujemy w domowym zaciszu jadalne maseczki do każdego typu cery!

Maski nawilżające
Maski nawilżające dają efekt wygładzenia oraz nawodnienia skóry, przez co staje się bardziej promienna. Zmiękczają naskórek jednocześnie go uelastyczniając. Po zastosowaniu takiej maski można odczuć mniejsze napięcie skóry, jednak idzie to w parze z efektem naturalnej sprężystości. Maski nawilżające może stosować każdy. Nie są inwazyjne, a ich receptura jest zazwyczaj bardzo uniwersalna. Szczególnie poleca się je osobom, które spędzają długie godziny w pomieszczeniach klimatyzowanych.

Banany użyte do wykonania maseczki nawilżającej, to skarbnica wartości odżywczych: aminokwasów, magnezu, potasu, beta-karotenu oraz witaminy C. Dzięki temu są idealnym składnikiem masek nawilżających i odżywczych przeznaczonych do każdego rodzaju cery. Jedynym przeciwskazaniem do jego zastosowania jest uczulenie na ten składnik.


Maska bananowa z oliwą

Składniki:1 bardzo dojrzały banan, łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin.

Aplikacja: Banana dokładnie rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z lekko podgrzaną oliwą. Maseczka musi być gładka, bez grudek, aby nie spływała z twarzy. Mieszankę wmasuj w skórę twarzy i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie maskę zmyj na zmianę zimną i ciepłą wodą, a następie twarz delikatnie osusz suchym ręcznikiem.

Idealnym składnikiem maseczki nawilżającej, szczególnie przeznaczonej dla skóry przesuszonej lub wrażliwej jest awokado bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy oraz witaminy z grupy B. Wykazuje działanie regenerujące, pobudza syntezę kolagenu, delikatnie natłuszcza i wygładza.

Maska z awokado i limonką

Składniki: 1 dojrzałe, miękkie awokado, 1 białko jajka, 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki.

Aplikacja: Awokado dokładnie rozgnieć, po czym wymieszaj z białkiem jajka i sokiem z limonki (tę czynność najlepiej wykonywać drewnianą łyżką). Po uzyskaniu gładkiej masy nałóż ją na oczyszczoną twarz, szyje oraz dekolt i pozostaw na 25 minut. Całość zmyj letnią wodą.


Maski łagodzące
To również uniwersalny rodzaj maski, po który może sięgać każdy. Jej receptura jest lekka, przez co jest pomocna dla skóry wrażliwej i alergicznej. Maski łagodzące minimalizują podrażnienia oraz zaczerwienienia. Dodatkowym działaniem jest głębokie nawilżenie, dzięki czemu skóra jest uspokojona i zrelaksowana. Często również przynosi uczucie chłodu. Można stosować ją codziennie po dokładnym oczyszczeniu twarzy z makijażu.

Do tego typu maseczek możemy wykorzystać aloes, który słynie ze swoich nawilżających i łagodzących właściwości. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i specyficznej strukturze jest składnikiem wielu domowych masek wykazujących właściwości antybakteryjne. Natomiast woda różana często jest używana, jako składnik łagodzących toników do twarzy. Wspomaga gojenie się ran, zmiękcza, nawilża i ujędrnia skórę.


Maska z aloesu i wody różanej

Składniki: 2 łyżki miąższu ze świeżego aloesu, pół świeżego ogórka, 1 łyżeczka wody różanej.

Aplikacja: Ogórka zblenduj lub zetrzyj a tarce o bardzo drobnych oczkach. Wymieszaj z aloesem i wodą różaną. Maseczkę nałóż na twarz małymi okrężnymi rucham i pozostaw na 15 minut. Możesz również na oczy nałożyć plastry świeżego ogórka, aby wzmocnić efekt w tych okolicach. Po tym czasie maskę zmyj letnią wodą.

Bazą maseczki łagodzącej może być również pomidor, który zawiera kwas salicylowy. To składnik wielu gotowych kosmetyków o działaniu łagodzącym. Ponadto w jego składzie znajdziemy również witaminy, np. A, C, E, K i B6. W połączeniu z aloesem tworzy duet, który przyniesie ukojenie podrażnionej skórze.

Maska pomidorowa z aloesem

Składniki: 2 łyżki gęstego soku pomidorowego (100%, bez żadnych dodatków, np. soli), 1 łyżka miąższu ze świeżego aloesu.

Przygotowanie: Skórę twarzy porządnie oczyść, najlepiej ciepłą wodą, która otworzy pory. Dzięki temu maska lepiej się wchłonie. Oba składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, nałóż na skórę i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie zmyj letnią wodą.


Maski oczyszczające
Maski oczyszczające najlepiej nakładać nie częściej, niż 2 razy w tygodniu, ponieważ mają dość silne działanie. Zbierają nadmiar sebum zgromadzonego na skórze. Idealnie sprawdzają się po całym dniu pracy lub kilku dniach spędzonych w niekorzystnych warunkach klimatycznych (silne słońce, kurz, pył). Oprócz oczyszczania skóry zwężają również pory i działają aseptycznie. Warto pamiętać, aby przy stosowaniu tego rodzaju masek omijać okolice oczu oraz ust. Skóra w tych częściach twarzy jest bardzo wrażliwa i poprzez nadmierne oczyszczanie może się wysuszyć lub podrażnić.

Dobrą bazą do takich maseczek jest sól morska, która ma właściwości oczyszczające oraz peelingujące, a dodatkowo jest bogata w wiele minerałów, np. jod, sód, wapń czy magnez. Działa bakteriobójczo i lekko ściągająco.


Maska z solą morską

Składniki: 1 łyżeczka soli morskiej (o zaokrąglonym kształcie), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Aplikacja: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Maskę nałóż okrężnymi ruchami na twarz, w ten sposób wykorzystasz również jej peelingujące właściwości. Pozostaw na 5 minut i zmyj chłodną wodą.

Wygodny w zastosowaniu i bardzo polecany w maseczkach jest owies, posiada w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, sód, potas, miedź. Dzięki temu działa oczyszczająco i odżywczo na skórę. Dodatek lawendy sprawi, że skóra będzie zrelaksowana i odprężona.

 

Maska owsiana z lawendą

Składniki: 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka rozdrobnionych kwiatów lawendy.

Aplikacja: Kwiaty lawendy zalej filiżanką gorącej wody i gotuj przez około minutę, następnie pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po upływie tego czasu odcedź wywar od kwiatów. Płatki zmiksuj na gładko z wywarem, pozostaw na chwilę, aż wsiąkną płyn. Maskę nałóż na skórę i pozostaw na 30 minut, po czym zmyj ciepłą wodą.


Maski odżywcze
Panuje przeświadczenie, że ten rodzaj maski jest skierowany głównie do cery dojrzałej. Jednak może stosować je każdy, kto potrzebuje odżywienia skóry, np. po intensywnym opalaniu lub nakładaniu zbyt dużej ilości makijażu. Receptura masek odżywczych opiera się na wysokiej zawartości skondensowanych składników, które wnikają w skórę i regenerują ją. Po nałożeniu takiej mieszanki od razu widoczny jest efekt wygładzenia oraz świeżości. Maski odżywcze powinno się stosować 2 - 3 razy w tygodniu.

Wysoka zawartość witaminy E oraz związków fenolowych zawartych w oleju arganowym sprawia, że działa on silnie antyoksydacyjnie i chroni skórę twarzy. Natomiast algi oprócz właściwości utleniających wykazują również działanie ochronne przed promieniami UV.


Maska z alg i oleju arganowego

Składniki: 2 łyżki sproszkowanych alg (najlepiej spirulina lub chlorella), 2 łyżeczki oleju arganowego, 2 krople olejku eterycznego cytrynowego, odrobina ciepłej wody.

Aplikacja: Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby utworzyły konsystencję pasty. Maskę nałóż na twarz, po 20 minutach delikatnie zmyj letnią wodą.

Uwaga! Przy zmywaniu maseczki należy uważać bo zielone algi mogą poplamić powierzchnie (umywalkę, podłoge, lustro) i ubrania.

Zioła to składnik wielu pielęgnujących masek do każdego typu skóry. Posiadają szereg substancji aktywnych, które przenikają w głąb skóry, jednocześnie ją odżywiając. W połączeniu z aloesem tworzą odżywczo nawilżającą kompozycję, po której skóra odzyska blask i sprężystość.

Maska trio ziołowe

Składniki: 1 łyżeczka arniki, 1 łyżeczka nagietka, 1 łyżeczka kory wierzby białej, 1 łyżeczka miąższu ze świeżego aloesu, 1 łyżeczka oleju z awokado.

Aplikacja: Zioła zmiel w młynku na pył. Wymieszaj z aloesem i olejem z awokado, po czym nałóż delikatnie na twarz. Pozostaw na twarzy 15 minut i zmyj ciepłą wodą.


Maski antybakteryjne
Głównie polecane osobom borykającym się z problemem trądziku. W skutek nadmiernie zbierającego się sebum zatykają się pory, przez co tworzą się nieestetyczne wypryski. Maski antybakteryjne zapobiegają temu, oczyszczając, odkażając i ujednolicając skórę. Oczyszczają twarz z toksyn dodatkowo dostarczając jej minerałów i witamin. Wykazują również lekkie działanie złuszczające, dzięki czemu efekt oczyszczenia i regeneracji jest bardziej widoczny. W zależności od nasilenia trądziku należy stosować je nie częściej niż 2 – 3 razy w tygodniu.

Miód manuka to prawdziwy skarb, który wykazuje działanie podobne do antybiotyków. Dzięki temu jest idealnym składnikiem antybakteryjnej maseczki na twarz. W połączeniu z kakao oraz olejem kokosowym tworzy mieszankę, która jest polecana do ceny borykającej się ze zmianami trądzikowymi.


Maska miodowa z kakao

Składniki: 1 łyżeczka miodu manuka, pół łyżeczki oleju kokosowego, 1 łyżeczka kakao nieodtłuszczonego.

Aplikacja: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstałą maseczkę nałóż na twarz, lekko ją wmasowując. Pozostaw na 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.

Kurkuma przyniesie ulgę w podrażnienia i przebarwieniach spowodowanych zmianami trądzikowymi. Jogurt złagodzi i nawilży skórę. A dodatek octu jabłkowego sprawi, że stanie się promienna i odżywiona.

Maska jogurtowa z kurkumą

Składniki: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, pół łyżki jogurtu naturalnego.

Aplikacja: Do jogurtu dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Maseczkę delikatnie nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Pozostaw na 15 minut, po czym zmyj ciepłą wodą.


Maski matujące
Ten typ masek polecany jest dla osób, które posiadają cerę tłustą lub mieszaną, ze skłonnością do błyszczenia w okolicach strefy „T” (czyli czoło i nos). Ich działanie polega na zwężaniu porów, oczyszczaniu skóry z nadmiaru sebum. Po zastosowaniu maski matującej cera staje się gładka i miękka w dotyku oraz bardziej jednolita. Należy uważać z częstotliwością stosowania tego typu masek, ponieważ mogą wysuszać skórę. Dla najlepszego efektu najlepiej stosować je 2 razy w tygodniu.

Połączenie truskawek z miodem, białkami jaj i sokiem z cytryny tworzy mieszankę, która wygładza i ściąga skórę twarzy. Dostarcza witaminę C i opóźnia procesy starzenia. Szczególnie białka jaj wykazują silne właściwości matujące. Co więcej mogą być stosowane do każdego typu cery, jednak najlepiej sprawdzą się u osób z cerą tłustą.


Maska truskawkowa z cytryną

Składniki: 3 świeże truskawki, 3 łyżeczki miodu, 1 białko jajka, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Aplikacja: Truskawki porządnie rozgnieć, po czym wymieszaj miodem, białkiem jajka i sokiem z cytryny. Mieszankę nałóż na skórę i pozostaw na 10 minut. Zmyj letnią wodą.

Migdały łagodnie złuszczają skórę, co w przypadku cery tłustej, borykającej się z trądzikiem jest wskazane. Natomiast pełna protein ciecierzyca świetnie odżywi cerę. Mleko i limonka wygładzą ją, dodając blasku.

Maska ciecierzycowa z migdałami

Składniki: 6 migdałów, 2 łyżki mąki z ciecierzycy, 1 łyżka mleka, 3 krople soku z limonki

Aplikacja: Migdały namocz przez noc, obierz ze skórek i zblenduj (do momentu aż zaczną przybierać formę masła). Połącz ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie. Mieszankę nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu zmyj maskę letnią wodą.

Maseczka ściągająca 

W przypadku takiej maseczki sprawdzi się najlepiej len, który zwęża pory, dzięki czemu skóra staje się bardziej sprężysta. Wykazuje też działanie matujące, co jest szczególnie ważne w przypadku skóry tłustej. Dodatek soku z cytryny doda zmatowionej skórze blasku.

Maseczka z lnu 

Składniki: 3 łyżki lnu, kilka kropel soku z cytryny

Aplikacja: Ziarna lnu zmiel, a następnie zalej 1/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia. Gdy len wystygnie i przybierze klejącą konsystencję wmieszaj do niego kilka kropel soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie maskę delikatnie ściągnij chusteczką, a następnie umyj letnią wodą.

Należy pamiętać, że w przypadku przygotowania masek na twarz najlepiej kierować się zasadą „W prostocie tkwi cały sekret!”. Receptury opierające się na 2 do 4 składników mają najbardziej efektywne działanie. Produkty naturalne posiadają w swoim składzie wiele intensywnie działających związków, witamin i minerałów, dlatego nie należy łączyć zbyt wielu na raz.

Warto też sięgać po składniki wysokiej jakości, aby nie podrażniły naszej skóry. Oleje zawsze powinny być tłoczone na zimno, nierafinowane. Miód i inne świeże składniki nie powinny być wcześniej poddawane obróbce termicznej, dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych. Jeżeli korzystasz z gotowych soków, wywarów, czy purée zwracaj uwagę na to, czy nie zawierają dodatkowych substancji konserwujących. Co najważniejsze – przy doborze składników pamiętaj o alergiach. Nie stosuj produktów, które mogą Cię uczulać. Jeśli masz wątpliwości, przetestuj dany produkt, nakładając go na skórę (najlepiej na skórze za uchem) i pozostawiając na kilka minut. Jeżeli nie wystąpi żadna reakcja skórna, możesz go wykorzystać w swoich recepturach.

Miski, łyżki oraz pozostały sprzęt potrzebny do przygotowania masek najlepiej, aby był używany tylko w tym celu. Nie wykorzystuj tych naczyń do przygotowania posiłków Mogą się na nich znajdować pozostałości, których nie chcielibyśmy aplikować na twarz. Po każdym sporządzeniu maski wyczyść je porządnie.

Pamiętaj, że pierwszym krokiem aplikacji każdej maski jest porządne oczyszczenie skóry, szczególnie z makijażu. Jego pozostałości pod maską mogą spowodować szkody dla cery. Maskę zmywaj zawsze bardzo delikatnie, czystą wodą, a twarz wycieraj świeżym, suchym ręcznikiem. Natomiast po zmyciu maski zawsze nałóż odpowiedni dla siebie krem lub serum w celu utrzymania pożądanego efektu.

Rodzaj maski dostosuj do danej pory roku, dnia oraz obecnego stanu skóry. Zimą sprawdzą się maseczki odżywcze, ponieważ wtedy nasza skóra jest narażona na działanie niskich temperatur i wiatru, tracąc naturalny blask. Latem postaw na maseczki nawilżające, które zwłaszcza po opalaniu uzupełnią niedobory wody.
Zachęcamy wszystkich do eksperymentów kosmetycznych i tworzenia receptur domowych masek na twarz. Mogą przynieść naprawdę imponujące rezultaty! Zachęć również swoją męską połówkę, aby spróbowała domowego spa. Skóra mężczyzn jest równie wymagająca i potrzebuje odżywienia oraz nawilżenia.

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Chyba to mój ulubiony wpis
cytuj odpowiedz 11.06.2018, godz. 01:15
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 11:23

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet