• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami
Zioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami
03 / 06 / 2019

Zioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami

Magdalena Nagler - foodmania

Zioła oraz ich przeróżne zastosowania mają tyle lat, co ludzkość. Od pradawnych czasów były one wykorzystywane, jako pożywienie i lekarstwa. Już w starożytnym Egipcie oraz Chinach i Indiach sporządzano leki na bazie ziół. W Polsce początki uprawy ziół znajdowały się na terenie Biskupina i datuje się je na około 350 r.p.n.e. Przez lata służyły ludzkości nie tylko, jako specyfiki lecznicze, ale również kosmetyki. Jednak wraz z rozwinięciem się nowoczesnych metod leczenia ziołolecznictwo odeszło w cień. Niesłusznie, ponieważ zioła to dobro natury, dzięki któremu możemy uchronić się przed wieloma schorzeniami i osiągnąć równowagę psychofizyczną.

Na świecie istnieje około 40 tysięcy roślin uznanych za lecznicze. W Polsce za zioła lecznicze uznaje się około 230 gatunków. Różnorodność substancji czynnych w ziołach sprawia, że mogą one pomóc przy prawie każdej chorobie. Podstawowe substancje zawarte w ziołach to: węglowodany, tłuszcze, białka, enzymy, chlorofile, ale również substancje wtórne, takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, pektyny oraz witaminy. Na szczególną uwagę zasługują olejki eteryczne, które występują w każdej części rośliny. Mają bardzo szeroki wachlarz zastosowań, np. w chorobach skórnych, oddechowych, nerwowych, czy bakteryjnych.


Poradnik zbieracza
Aby odpowiednio przygotować się do zbioru ziół musimy zapoznać się z podstawowymi informacjami o tych roślinach. Jedną z nich jest budowa. Każda z roślin jest inna i posiada cechy charakterystyczne. Główne elementy, które posiada większość roślin to: koszyczek, owoc, liść, ziele, kwiat, kłącze, orzech, korzeń oraz kwiatostan. To oznacza, że z każdej rośliny możemy uzyskać wiele rodzajów surowców do dalszego użytku. Przykładowo z prawoślazu lekarskiego zbiera się zarówno korzeń, jak i liść. Każde z nich powinno się zbierać w odpowiedniej fazie rozwoju roślin, tak aby później miało jak najlepsze właściwości.

W Polsce w wielu miejscach możemy zbierać zioła rosnące dziko. Jednak przed wyprawą po dary natury należy upewnić się, po które rośliny nie należy sięgać ze względu na ich pełną lub częściową ochronę. Miejscami, gdzie możemy znaleźć przeróżne zioła są:
- parki i ogrody – rosną tam, np. bez czarny, głóg, jarzębina, rokitnik,
- lasy – znajdziesz tam, m.in. jałowca, dziurawca, jeżynę, borówkę brusznicę, porost islandzki,
- łąki, tereny nadrzeczne - są bogate w takie zioła, jak: żywokost lekarski, wiązówka, tatarak, świetlik,
- ugory, nasypy skarpy - to miejsce występowania: mniszka lekarskiego, łopianu, babki lancetowatej, krwawnika, pokrzywy.

Istotnym elementem przy zbiorach ziół jest również pora roku. Zgodnie z nimi wyróżnia się cztery okresy zbiór ziół: wiosenny (po zimie, do połowy maja), letni (o połowy maja do połowy września), jesienny (od września, aż do zamarznięcia ziemi), zimowy.
Aby uzyskać jak najlepsze właściwości każdej z roślin powinno zbierać się jej konkretne elementy w ściśle określonym czasie. Wiosną najlepiej zaopatrzyć się w: pączki sosny, kwiat podbiału, korzeń oraz liście pokrzywy oraz ziele macierzanki. Lato to czas zbiorów: kłącza tataraku, kwiatów lipy, liści babki zwyczajnej, ziela skrzypu polnego oraz owocu jeżyny. Jesień to okres, w którym warto sięgać po: kłącze tataraku, kwiaty oraz ziele wrzosu, owoc głogu. Zima to czas zbioru owocu jałowca oraz ziela jemioły.


Suszenie i przechowywanie
Gdy już zgromadzimy nasze zbiory ziół musimy zadbać o ich suszenie i przechowywanie. Wymaga to odpowiednich warunków. Zioła najlepiej zbierać w dni słoneczne, tak aby nie było na nich rosy ani nadmiaru wody, ponieważ te czynniki przedłużają okres suszenia.

Korzenie i kłącza należy otrząsnąć z piasku, odciąć od łodyg, umyć w bieżącej wodzie, a następnie osuszyć w przewiewnym miejscu. Grubsze oraz większe korzenie można pokroić na kilka części, aby łatwiej wyschły. Te części roślin można suszyć przy piecach, czy na rusztach (temperatura 30/40 stopni C). Dobrze wysuszone korzenie powinny być twarde i bardzo łatwo się łamać.

Ziele odcięte od łodygi należy lekko strzepnąć, aby oczyścić je z zanieczyszczeń, a następnie ułożyć cienką warstwę. Nie należy go przewracać, ponieważ mogłoby to spowodować połamanie i pokruszenie. Całość najlepiej umieścić w przewiewnym pomieszczeniu. Dobrze wysuszone ziele powinno zachować naturalną barwę.

Liście podobnie jak poprzednie części ziół należy przebrać i oczyścić z piasku. Najlepsze warunki do suszenia to suche, ciepłe i zacienione pomieszczenia, np. strych. Dobrze wysuszone liście mogą się łamać, jednak nie powinny się kruszyć po dotknięciu.

Kwiaty to najdelikatniejsze elementy roślin. Suszy się je podobnie jak liście, rozłożone cienką warstwą na podłożu papierowym lub z tkaniny. Dobrze wysuszone nie powinny stracić naturalnej barwy i zapachu.

Zaś oczyszczone i przebrane owoce najlepiej suszyć w piekarniku, w temperaturze między 30 a 60 stopni C. Niektóre z nich, takie jak: kminek, kolendra, koper włoski można suszyć wraz z całą rośliną na słońcu i wietrze.

Domowa uprawa ziół
Na jakość ziół oraz ich wzrost ma wpływ wiele czynników. Jeżeli rosną one w środowisku naturalnym to najprawdopodobniej wybrały odpowiednie dla swojego rozwoju miejsce. Jednak jeśli zdecydujemy się na ich uprawę w przydomowym ogródku musimy pamiętać o kilku zasadach:
- zadbaj o dobrą glebę – większość ziół preferuje ziemie ciepłe, próchnicze, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym,
- zastosuj odpowiednią technikę wysiewu – każda roślina ma inne preferencje, niektóre rośliny wymagają przykrycia nasion warstwą ziemi, inne (np. rumianek) kiełkują na świetle, więc wysiewa się je bez przykrycia,
- wybierz wysokiej jakości sadzonki – w przypadku ziół rozmnażających się wegetatywnie, tj. poprzez sadzonki należy wybrać je wysokiej jakości i dostosowane do upraw domowych,
- pielęgnuj je z dużą dbałością – nieodzownym elementem każdej uprawy jest nawożenie, najlepiej nawozami organicznymi, np. obornikiem lub nawozami zielonymi,
- zapewnij im odpowiednie warunki wzrostu – gdy będziesz wybierać miejsce sadzenia upewnij się, że jest ono odpowiednie dla danej rośliny (nasłonecznienie, wilgotność powietrza, wiatr).


Zioła pod lupą
Podczas letniej wycieczki na łące możesz natknąć się na wiele ziół, z których przygotujesz dobroczynne napary, nalewki, czy suszone mieszanki. Te najbardziej popularne, które łatwo rozpoznasz to:

Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

To roślina, która sięga 40 cm wysokości. Posiada długie, wąskie, ciemnozielone liście zwane również „psimi języczkami”. Nie posiada łodygi. Jej kwiaty przybierają formę kulistego, jajowatego kłosa. Surowcem zielarskim są liście babki lancetowatej. Należy suszyć je od razu po zbiorze w ciemnym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Babka lancetowata to roślina bogata w flawonoidy, garbniki, pektyny, witaminy i sole mineralne. Przynosi ukojenie w skaleczeniach i opaleniach. Stosuje się ją również przy zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, gardła oraz przewodu pokarmowego. Wykazuje też właściwości poprawiające krzepliwość krwi, działają ściągająco i uszczelniają naczynia krwionośne. Z zebranych liści babki lancetowatej można przygotować odwar.

Odwar z babki lancetowatej

1 łyżkę rozdrobnionych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody i gotować powoli przez 5 minut (pod przykryciem). Po ostudzeniu odwar należy odcedzić i pić 2 razy dziennie.

To środek osłaniający błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działa również łagodząco i odkrztuśnie, a ponadto rozrzedza wydzielinę. Zaś na wszelkie rany i oparzenia stosuje się ją w całości lub roztartą, nakładając na gazę i mocując bandażem.

Bylica piołun (Artemisia absinthium)

To roślina wydzielająca silny zapach i ostry smak. Osiąga wysokość do 1 metra. Ma charakterystyczne srebrzysto owłosione liście. Łodygi są mocno rozgałęzione. Posiada jasnożółte rurkowate kwiaty, które tworzą koszyczki. Z piołunu pozyskujemy 2 surowce: liście oraz ziele (nadziemna część rośliny w początkowej fazie kwitnienia). Elementy te są trudne do wysuszenia, dlatego trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków, tj. zaciemnione pomieszczenie z dużym przepływem powietrza. Piołun jest skarbnicą olejków eterycznych, kwasów organicznych i soli mineralnych. Szczególnie polecane przy problemach z układem pokarmowym. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, zwiększa przyswajalność pokarmów, działaj odkażająco i przeciwrobaczo (np. na owsiki). Jednak należy pamiętać, że zawiera również tujon – substancję działającą toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego trzeba stosować go z umiarem. Z tej rośliny można przyrządzić nalewkę lub napar. Sporządzenie naparu jest bardzo proste.

Napar z piołunu

1 łyżeczkę ziela zalej 1 szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Pij od pół do 1 łyżki naparu przed jedzeniem, przez kilka dni w celu usprawnienia pracy przewodu pokarmowego.


Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)


Ma charakterystyczne sztywne łodygi oraz małe lancetowate liście. Posiadają one małe punkty, które przypominają dziurki, stąd wzięła się nazwa tej rośliny. Stanowią one małe zbiorniki olejków eterycznych. Kwiaty mają złocistożółty kolor, u szczycie łodyg mocno się zagęszczają. Wykorzystywaną częścią rośliny jest ziele. Dziurawiec zawiera substancję hiperozyd, która ma działania moczopędne. Występują w niej również związki, takie jak rutozyd i kwarcyna wzmacniające naczynia włosowate. Roślina jest również skarbnicą olejków eterycznych o właściwościach rozkurczowych i przeciwbakteryjnych. Z dziurawca można przygotować nalewkę ale również prosty napar. 

Napar z dziurawca 

2 łyżki rozdrobnionego ziela zalej 2 szklankami wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Pij po pół szklanki 3 razy dziennie, przed posiłkiem - jeśli chcesz poprawić trawienie, po posiłku - jeśli chcesz aby miał działanie antybakteryjne, czy antydepresyjne.

Naparów z udziałem dziurawca należy unikać latem. Zawarta w dziurawcu hiperycyna barwi napary z dziurawca na czerwono, zwiększa wrażliwość na działanie promieni słonecznych i naraża na poparzenia słoneczne i przebarwiena skóry.

 

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium)

Krwawnik to roślina o mocnych pędach i listkach, które przypominają paproć. Charakteryzuje się białymi koszyczkowatymi kwiatami. W przypadku tej rośliny surowiec stanowi również jej ziele, ale również kwiat i liść. Kwiat krwawnika zawiera sporo olejków eterycznych, a liście i garbników i flawonoidów. Już w czasach starożytnych stosowano go do zatrzymywania krawienia, stąd też wzięła się jego polska nazwa. Nasiadówki z krwawnika przynoszą ulgę przy problemach z hemoroidami. Wykazuje silne działania napotne, a także żółciopędne, przeciwzapalne i odkażające. Dzięki jego wszechstronnym zastosowaniom podaje się go w różnych formach: napar z ziela lub kwiatów

Napar z ziela lub kwiatów krwawnika

- 1 łyżkę ziela/kwiatów zalej 1 szklanką wrzącej wody i odstaw na 15 minut.

Co ciekawe można również wycisnąć sok ze świeżego ziela krwawnika,

Sok ze świeżego ziela krwawnika

500 g rozdrobnij go i zmiksuj, a następnie przepuść przez sokowirówkę.

Pij dwa razy dziennie po pół szklanki, a poczujesz, że dolegliwości związane z układem pokarmowym ustąpią.

Nasiadówka z ziela krwawnika

1 -2 garści krwawnika umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedź. Do miednicy wlej ciepłą wodę, dodaj przygotowany napar. Usiądź w ciepłej (nie gotącej) wodzie i pozostań w niej przez 15-20 minut. Nasiadówka przynosie ulgę w problemach z hemoroidami.


Rumianek pospolity (Matricaria chamomillia)

To jedna z najbardziej popularnych roślin. Osiąga do 60 cm wysokości, posiada zielone, głęboko wcinane liście. Kwiaty mają biały kolor i języczkowaty kształt. Surowcem tej rośliny są koszyczki kwiatowe. Zawierają one sporo olejków eterycznych, a także flawonoidów, witaminę C oraz sole mineralne. Zewnętrznie można używać go jako środek łagodzący rany i oparzenia. Co ciekawe pomaga również przy zapaleniu spojówek. Działa żółciopędnie, uspokajająco i przeczyszczająco.

Napar z kwiatów rumianku

2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedzić i pić po pół szklanki 3-4 razy dziennie. Naparem można również płukać jamę ustną i gardło. Może również stanowić środek do przygotowania okładów na skórę.


Warto wiedzieć!
Wykorzystanie ziół może być wielorakie. Jest to surowiec, który można wykorzystać do przygotowania naparów, ale również nalewek alkoholowych. Suszone zioła odpowiednio połączone mogą stanowić mieszanki na uciążliwe dolegliwości. Jednak należy pamiętać, że w przypadku stosowania ziół bardzo ważny jest umiar. W przypadku większości ich odmian najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby nie wywołały one niepożądanych efektów. Po zbiorze ziół warto upewnić się, czy jesteśmy pewni tego, co zebraliśmy. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej zrezygnować z ich stosowania. Wtedy można sięgnąć po gotowe mieszanki ziół dostępne w sklepach ekologicznych lub zielarskich.

 

Bibliografia:
Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, M.E. Sanderski, Podkowa Leśna 2017
Wielka encyklopedia ziół, D. Brown, Muza 1998

wp20180404 fb201905

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Znakomity artykuł, uwielbiam zioła i sama zbieram
cytuj odpowiedz 11.06.2018, godz. 01:09
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Świetny artykuł.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 20:55
wiosna
wiosna powiedział/a:
Przydatne info
cytuj odpowiedz 23.06.2019, godz. 12:14
Nikita
Nikita powiedział/a:
zioła to moja pasja
cytuj odpowiedz 03.09.2019, godz. 15:49

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 177291 Renixx Renixx
  • 158970 gosia56 gosia56
  • 135948 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119779 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).