Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami
Zioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami
03 / 06 / 2019

Zioła - poradnik początkującego zielarza wraz z recepturami

Magdalena Nagler - foodmania

Zioła oraz ich przeróżne zastosowania mają tyle lat, co ludzkość. Od pradawnych czasów były one wykorzystywane, jako pożywienie i lekarstwa. Już w starożytnym Egipcie oraz Chinach i Indiach sporządzano leki na bazie ziół. W Polsce początki uprawy ziół znajdowały się na terenie Biskupina i datuje się je na około 350 r.p.n.e. Przez lata służyły ludzkości nie tylko, jako specyfiki lecznicze, ale również kosmetyki. Jednak wraz z rozwinięciem się nowoczesnych metod leczenia ziołolecznictwo odeszło w cień. Niesłusznie, ponieważ zioła to dobro natury, dzięki któremu możemy uchronić się przed wieloma schorzeniami i osiągnąć równowagę psychofizyczną.

Na świecie istnieje około 40 tysięcy roślin uznanych za lecznicze. W Polsce za zioła lecznicze uznaje się około 230 gatunków. Różnorodność substancji czynnych w ziołach sprawia, że mogą one pomóc przy prawie każdej chorobie. Podstawowe substancje zawarte w ziołach to: węglowodany, tłuszcze, białka, enzymy, chlorofile, ale również substancje wtórne, takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, pektyny oraz witaminy. Na szczególną uwagę zasługują olejki eteryczne, które występują w każdej części rośliny. Mają bardzo szeroki wachlarz zastosowań, np. w chorobach skórnych, oddechowych, nerwowych, czy bakteryjnych.


Poradnik zbieracza
Aby odpowiednio przygotować się do zbioru ziół musimy zapoznać się z podstawowymi informacjami o tych roślinach. Jedną z nich jest budowa. Każda z roślin jest inna i posiada cechy charakterystyczne. Główne elementy, które posiada większość roślin to: koszyczek, owoc, liść, ziele, kwiat, kłącze, orzech, korzeń oraz kwiatostan. To oznacza, że z każdej rośliny możemy uzyskać wiele rodzajów surowców do dalszego użytku. Przykładowo z prawoślazu lekarskiego zbiera się zarówno korzeń, jak i liść. Każde z nich powinno się zbierać w odpowiedniej fazie rozwoju roślin, tak aby później miało jak najlepsze właściwości.

W Polsce w wielu miejscach możemy zbierać zioła rosnące dziko. Jednak przed wyprawą po dary natury należy upewnić się, po które rośliny nie należy sięgać ze względu na ich pełną lub częściową ochronę. Miejscami, gdzie możemy znaleźć przeróżne zioła są:
- parki i ogrody – rosną tam, np. bez czarny, głóg, jarzębina, rokitnik,
- lasy – znajdziesz tam, m.in. jałowca, dziurawca, jeżynę, borówkę brusznicę, porost islandzki,
- łąki, tereny nadrzeczne - są bogate w takie zioła, jak: żywokost lekarski, wiązówka, tatarak, świetlik,
- ugory, nasypy skarpy - to miejsce występowania: mniszka lekarskiego, łopianu, babki lancetowatej, krwawnika, pokrzywy.

Istotnym elementem przy zbiorach ziół jest również pora roku. Zgodnie z nimi wyróżnia się cztery okresy zbiór ziół: wiosenny (po zimie, do połowy maja), letni (o połowy maja do połowy września), jesienny (od września, aż do zamarznięcia ziemi), zimowy.
Aby uzyskać jak najlepsze właściwości każdej z roślin powinno zbierać się jej konkretne elementy w ściśle określonym czasie. Wiosną najlepiej zaopatrzyć się w: pączki sosny, kwiat podbiału, korzeń oraz liście pokrzywy oraz ziele macierzanki. Lato to czas zbiorów: kłącza tataraku, kwiatów lipy, liści babki zwyczajnej, ziela skrzypu polnego oraz owocu jeżyny. Jesień to okres, w którym warto sięgać po: kłącze tataraku, kwiaty oraz ziele wrzosu, owoc głogu. Zima to czas zbioru owocu jałowca oraz ziela jemioły.


Suszenie i przechowywanie
Gdy już zgromadzimy nasze zbiory ziół musimy zadbać o ich suszenie i przechowywanie. Wymaga to odpowiednich warunków. Zioła najlepiej zbierać w dni słoneczne, tak aby nie było na nich rosy ani nadmiaru wody, ponieważ te czynniki przedłużają okres suszenia.

Korzenie i kłącza należy otrząsnąć z piasku, odciąć od łodyg, umyć w bieżącej wodzie, a następnie osuszyć w przewiewnym miejscu. Grubsze oraz większe korzenie można pokroić na kilka części, aby łatwiej wyschły. Te części roślin można suszyć przy piecach, czy na rusztach (temperatura 30/40 stopni C). Dobrze wysuszone korzenie powinny być twarde i bardzo łatwo się łamać.

Ziele odcięte od łodygi należy lekko strzepnąć, aby oczyścić je z zanieczyszczeń, a następnie ułożyć cienką warstwę. Nie należy go przewracać, ponieważ mogłoby to spowodować połamanie i pokruszenie. Całość najlepiej umieścić w przewiewnym pomieszczeniu. Dobrze wysuszone ziele powinno zachować naturalną barwę.

Liście podobnie jak poprzednie części ziół należy przebrać i oczyścić z piasku. Najlepsze warunki do suszenia to suche, ciepłe i zacienione pomieszczenia, np. strych. Dobrze wysuszone liście mogą się łamać, jednak nie powinny się kruszyć po dotknięciu.

Kwiaty to najdelikatniejsze elementy roślin. Suszy się je podobnie jak liście, rozłożone cienką warstwą na podłożu papierowym lub z tkaniny. Dobrze wysuszone nie powinny stracić naturalnej barwy i zapachu.

Zaś oczyszczone i przebrane owoce najlepiej suszyć w piekarniku, w temperaturze między 30 a 60 stopni C. Niektóre z nich, takie jak: kminek, kolendra, koper włoski można suszyć wraz z całą rośliną na słońcu i wietrze.

Domowa uprawa ziół
Na jakość ziół oraz ich wzrost ma wpływ wiele czynników. Jeżeli rosną one w środowisku naturalnym to najprawdopodobniej wybrały odpowiednie dla swojego rozwoju miejsce. Jednak jeśli zdecydujemy się na ich uprawę w przydomowym ogródku musimy pamiętać o kilku zasadach:
- zadbaj o dobrą glebę – większość ziół preferuje ziemie ciepłe, próchnicze, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym,
- zastosuj odpowiednią technikę wysiewu – każda roślina ma inne preferencje, niektóre rośliny wymagają przykrycia nasion warstwą ziemi, inne (np. rumianek) kiełkują na świetle, więc wysiewa się je bez przykrycia,
- wybierz wysokiej jakości sadzonki – w przypadku ziół rozmnażających się wegetatywnie, tj. poprzez sadzonki należy wybrać je wysokiej jakości i dostosowane do upraw domowych,
- pielęgnuj je z dużą dbałością – nieodzownym elementem każdej uprawy jest nawożenie, najlepiej nawozami organicznymi, np. obornikiem lub nawozami zielonymi,
- zapewnij im odpowiednie warunki wzrostu – gdy będziesz wybierać miejsce sadzenia upewnij się, że jest ono odpowiednie dla danej rośliny (nasłonecznienie, wilgotność powietrza, wiatr).


Zioła pod lupą
Podczas letniej wycieczki na łące możesz natknąć się na wiele ziół, z których przygotujesz dobroczynne napary, nalewki, czy suszone mieszanki. Te najbardziej popularne, które łatwo rozpoznasz to:

Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

To roślina, która sięga 40 cm wysokości. Posiada długie, wąskie, ciemnozielone liście zwane również „psimi języczkami”. Nie posiada łodygi. Jej kwiaty przybierają formę kulistego, jajowatego kłosa. Surowcem zielarskim są liście babki lancetowatej. Należy suszyć je od razu po zbiorze w ciemnym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Babka lancetowata to roślina bogata w flawonoidy, garbniki, pektyny, witaminy i sole mineralne. Przynosi ukojenie w skaleczeniach i opaleniach. Stosuje się ją również przy zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, gardła oraz przewodu pokarmowego. Wykazuje też właściwości poprawiające krzepliwość krwi, działają ściągająco i uszczelniają naczynia krwionośne. Z zebranych liści babki lancetowatej można przygotować odwar.

Odwar z babki lancetowatej

1 łyżkę rozdrobnionych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody i gotować powoli przez 5 minut (pod przykryciem). Po ostudzeniu odwar należy odcedzić i pić 2 razy dziennie.

To środek osłaniający błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działa również łagodząco i odkrztuśnie, a ponadto rozrzedza wydzielinę. Zaś na wszelkie rany i oparzenia stosuje się ją w całości lub roztartą, nakładając na gazę i mocując bandażem.

Bylica piołun (Artemisia absinthium)

To roślina wydzielająca silny zapach i ostry smak. Osiąga wysokość do 1 metra. Ma charakterystyczne srebrzysto owłosione liście. Łodygi są mocno rozgałęzione. Posiada jasnożółte rurkowate kwiaty, które tworzą koszyczki. Z piołunu pozyskujemy 2 surowce: liście oraz ziele (nadziemna część rośliny w początkowej fazie kwitnienia). Elementy te są trudne do wysuszenia, dlatego trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków, tj. zaciemnione pomieszczenie z dużym przepływem powietrza. Piołun jest skarbnicą olejków eterycznych, kwasów organicznych i soli mineralnych. Szczególnie polecane przy problemach z układem pokarmowym. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, zwiększa przyswajalność pokarmów, działaj odkażająco i przeciwrobaczo (np. na owsiki). Jednak należy pamiętać, że zawiera również tujon – substancję działającą toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego trzeba stosować go z umiarem. Z tej rośliny można przyrządzić nalewkę lub napar. Sporządzenie naparu jest bardzo proste.

Napar z piołunu

1 łyżeczkę ziela zalej 1 szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Pij od pół do 1 łyżki naparu przed jedzeniem, przez kilka dni w celu usprawnienia pracy przewodu pokarmowego.


Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)


Ma charakterystyczne sztywne łodygi oraz małe lancetowate liście. Posiadają one małe punkty, które przypominają dziurki, stąd wzięła się nazwa tej rośliny. Stanowią one małe zbiorniki olejków eterycznych. Kwiaty mają złocistożółty kolor, u szczycie łodyg mocno się zagęszczają. Wykorzystywaną częścią rośliny jest ziele. Dziurawiec zawiera substancję hiperozyd, która ma działania moczopędne. Występują w niej również związki, takie jak rutozyd i kwarcyna wzmacniające naczynia włosowate. Roślina jest również skarbnicą olejków eterycznych o właściwościach rozkurczowych i przeciwbakteryjnych. Z dziurawca można przygotować nalewkę ale również prosty napar. 

Napar z dziurawca 

2 łyżki rozdrobnionego ziela zalej 2 szklankami wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Pij po pół szklanki 3 razy dziennie, przed posiłkiem - jeśli chcesz poprawić trawienie, po posiłku - jeśli chcesz aby miał działanie antybakteryjne, czy antydepresyjne.

Naparów z udziałem dziurawca należy unikać latem. Zawarta w dziurawcu hiperycyna barwi napary z dziurawca na czerwono, zwiększa wrażliwość na działanie promieni słonecznych i naraża na poparzenia słoneczne i przebarwiena skóry.

 

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium)

Krwawnik to roślina o mocnych pędach i listkach, które przypominają paproć. Charakteryzuje się białymi koszyczkowatymi kwiatami. W przypadku tej rośliny surowiec stanowi również jej ziele, ale również kwiat i liść. Kwiat krwawnika zawiera sporo olejków eterycznych, a liście i garbników i flawonoidów. Już w czasach starożytnych stosowano go do zatrzymywania krawienia, stąd też wzięła się jego polska nazwa. Nasiadówki z krwawnika przynoszą ulgę przy problemach z hemoroidami. Wykazuje silne działania napotne, a także żółciopędne, przeciwzapalne i odkażające. Dzięki jego wszechstronnym zastosowaniom podaje się go w różnych formach: napar z ziela lub kwiatów

Napar z ziela lub kwiatów krwawnika

- 1 łyżkę ziela/kwiatów zalej 1 szklanką wrzącej wody i odstaw na 15 minut.

Co ciekawe można również wycisnąć sok ze świeżego ziela krwawnika,

Sok ze świeżego ziela krwawnika

500 g rozdrobnij go i zmiksuj, a następnie przepuść przez sokowirówkę.

Pij dwa razy dziennie po pół szklanki, a poczujesz, że dolegliwości związane z układem pokarmowym ustąpią.

Nasiadówka z ziela krwawnika

1 -2 garści krwawnika umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedź. Do miednicy wlej ciepłą wodę, dodaj przygotowany napar. Usiądź w ciepłej (nie gotącej) wodzie i pozostań w niej przez 15-20 minut. Nasiadówka przynosie ulgę w problemach z hemoroidami.


Rumianek pospolity (Matricaria chamomillia)

To jedna z najbardziej popularnych roślin. Osiąga do 60 cm wysokości, posiada zielone, głęboko wcinane liście. Kwiaty mają biały kolor i języczkowaty kształt. Surowcem tej rośliny są koszyczki kwiatowe. Zawierają one sporo olejków eterycznych, a także flawonoidów, witaminę C oraz sole mineralne. Zewnętrznie można używać go jako środek łagodzący rany i oparzenia. Co ciekawe pomaga również przy zapaleniu spojówek. Działa żółciopędnie, uspokajająco i przeczyszczająco.

Napar z kwiatów rumianku

2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedzić i pić po pół szklanki 3-4 razy dziennie. Naparem można również płukać jamę ustną i gardło. Może również stanowić środek do przygotowania okładów na skórę.


Warto wiedzieć!
Wykorzystanie ziół może być wielorakie. Jest to surowiec, który można wykorzystać do przygotowania naparów, ale również nalewek alkoholowych. Suszone zioła odpowiednio połączone mogą stanowić mieszanki na uciążliwe dolegliwości. Jednak należy pamiętać, że w przypadku stosowania ziół bardzo ważny jest umiar. W przypadku większości ich odmian najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby nie wywołały one niepożądanych efektów. Po zbiorze ziół warto upewnić się, czy jesteśmy pewni tego, co zebraliśmy. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej zrezygnować z ich stosowania. Wtedy można sięgnąć po gotowe mieszanki ziół dostępne w sklepach ekologicznych lub zielarskich.

 

Bibliografia:
Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, M.E. Sanderski, Podkowa Leśna 2017
Wielka encyklopedia ziół, D. Brown, Muza 1998

wp20180404 fb201905

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Znakomity artykuł, uwielbiam zioła i sama zbieram
cytuj odpowiedz 11.06.2018, godz. 01:09
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Świetny artykuł.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 20:55
wiosna
wiosna powiedział/a:
Przydatne info
cytuj odpowiedz 23.06.2019, godz. 12:14
Nikita
Nikita powiedział/a:
zioła to moja pasja
cytuj odpowiedz 03.09.2019, godz. 15:49

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet