• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżeAzerbejdżan
Azerbejdżan
07 / 02 / 2018

Azerbejdżan

Iwona Kuczer

Azerbejdżan (Azərbaycan), a dokładniej Republika Azerbejdżanu (Azərbaycan Republikası) , to jeden z krajów Zakaukazia. Leży na pograniczu Kaukazu i Azji Centralnej, nad Morzem Kaspijskim. Uzyskał on niepodległość w 1991 roku, wcześniej był jedną z republik Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich (ZSRR).
Historia tego kraju jest bardzo burzliwa, co ma naturalnie odzwierciedlenie w obecnym życiu mieszkańców, ale także w ich kuchni – widać wpływy tureckie, rosyjskie, perskie. Obecnie ponad 90% ludności to Azerowie, pozostałe narodowości zamieszkujące Azerbejdżan to między innymi Rosjanie, Ukraińcy, Turcy. Wiele pozostawili po sobie Ormianie, którzy po wojnie z Armenią zostali zmuszeni do wyjazdu do Armenii, Ukrainy, Rosji. Ormianie, którzy pozostali w Azerbejdżanie (najczęściej w małżeństwach mieszanych) zostali zmuszeni do ukrywania się.
Azerbejdżan jest najbogatszym i najszybciej rozwijającym się państwem Kaukazu, co zawdzięcza wydobyciu surowców naturalnych, przede wszystkim ropy naftowej. Mimo to boryka się z poważnymi problemami ekonomicznymi. Skupienie się na przetwórstwie i wydobyciu ropy naftowej i gazu z jednej strony powoduje zaniedbanie innych gałęzi gospodarki (rolnictwo mimo zatrudnienia prawie połowy dostępnej siły roboczej nadal pozostaje niedorozwinięte), a z drugiej bogacenie się niewielkiej liczby osób będących u władzy. Wszystko to powoduje, że większość społeczeństwa żyje w niesłychanej biedzie.

Terytorium kraju jest bardzo zróżnicowane pod względem przyrodniczym. W najwyższych partiach Kaukazu występują łąki alpejskie, skały i lodowce, góry Tałyskie (Tałyskie Dağlar) i Karabachskie (Qarabağ Dağları) porastają gęste lasy, a w środkowym Azerbejdżanie napotkamy stepy oraz półpustynie. Ciekawe jest również to, że w Azerbejdżanie występuje aż dziewięć z jedenastu stref klimatycznych.

Powyższe fakty mogą się wydawać mało zajmujące, ale bez ich znajomości ciężko mówić o tutejszych ludziach i kuchni azerbejdżańskiej. Ukształtował ich klimat, historia, gospodarka, czynniki ekonomiczne. Ludzie żyjący tutaj są silnie związani z ziemią, przyrodą, mądrze czerpią z darów natury. Są bardzo uprzejmi, ale zdystansowani. Spotkamy się z sympatią i zainteresowaniem, zwłaszcza kiedy zdradzimy, że pochodzimy z Polşa (lub po rosyjsku Polszy), nie spodziewajmy się jednak wylewności.
Azerbejdżan podzielony jest na dwa światy: europejską, piękną, zachwycającą stolicę z nowym dworcem kolejowym, ulicami, po których mkną luksusowe auta, lotniskiem i drogimi sklepami – Baku (Bakı) oraz resztę – małe, biedne wioski, stepy, wsie zagubione w wysokich górach.

W codziennej kuchni azerbejdżańskiej największą rolę odgrywają: nabiał, warzywa strączkowe, chleb, zioła, owoce. Z mięs używa się głównie baraniny, ale także wołowiny, drobiu i ryb. Z uwagi na to, że Azerbejdżan to kraj muzułmański, nie zjemy tu dań z wieprzowiny. Jest to kuchnia prosta, a mimo to aromatyczna, wydobywa pełnię smaku. Wykorzystywane składniki są najwyższej jakości i traktowane są z szacunkiem. Widać wyraźne wpływy perskie i tureckie. Azerbejdżanie używają mnóstwa ziół – powszechna jest kolendra (keşniş), więc jeśli jej nie tolerujemy, warto zaznaczyć to od razu, przy zamówieniu dania. Inne najczęściej używane zioła to bazylia (reyhan) i tymianek (kəklikotu), dużą rolę odgrywają także sumak (sumax) i szafran (zəfəran).

Najpopularniejsze dania oraz produkty jakich możecie tu spróbować to:

  •  Przeróżne rodzaje chleba (çörək) i bułek (gəzmək) – nadziewane serem na słodko i słono, masą z fasoli, soczewicy, z posypką ziołową lub bez, okrągłe, puchate placki chlebowe, lawasz (lavaş) – cudowne, cieniutkie placki chlebowe (grubości naleśnika), używane między innymi do şiş kabab – czyli zawijanego w lawasz mięsa pieczonego na pionowym rożnie, z dodatkiem warzyw.
    Pieczywo wypiekane jest w specjalnych piecach tandoor, które osiągają temperaturę powyżej 480 st. C, co nadaje wypiekom niesamowity smak i aromat.
  • Pilaw/płow (plov) - potrawa z ryżu bądź kaszy bulgur, z dodatkiem warzyw, czasem także mięsa. Bardzo aromatyczna i bliskowschodnia.
  • Kebab (kabab) i szaszłyki (shashlik) – azerbejdżańskie kebaby różnią się od tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni. 

- lula kabab to wysokiej jakości mielone mięso, przyprawione, uformowane na szpadzie i upieczone na ogniu. Najczęściej przyrządza się je z baraniny, czasem mieszanej z innym mięsem. Najlepszy na świecie lula kabab zjecie w małym barze na Półwyspie Apszerońskim :-) Idealnie przyprawiony, aromatyczny, podany z pieczonymi warzywami, cebulką posypaną kolendrą i sumakiem oraz płaskim chlebem.

- şiş kabab – zawijane w lawasz lub podawane w płaskiej bułce mięso pieczone na pionowym rożnie, z dodatkiem warzyw i ajwaru,
- shashlik – pieczone na szpadzie kawałki mięsa, podawane z sosami, pieczywem i warzywami.

  • Dolma – gołąbki różnego rodzaju, z mięsem lub warzywami. 
  • Sery (pendir):
    - tvorog to maziste twarożki słone z dodatkami (przepyszny z czarnuszką),
    - çiyələkli şirin - serki pomiędzy naszym homogenizowanym i naturalnym, z dodatkiem musów owocowych, np. truskawkowego,
    - beyaz penir – kruche serki w typie fety, w zalewie. 

W Baku można też bez problemu kupić sery typu gouda, czyli zwykłe żółte, warto jednak próbować lokalnych – są niesamowite.

  • Piti – rodzaj bardzo pożywnej, gęstej zupy. Składa się najczęściej z baraniny, warzyw (głównie pomidorów i ziemniaków).
  • Owoce i warzywa – najcudowniejsze i najsłodsze winogrona (üzüm), wszechobecne granaty (qumbara), które są symbolem Azerbejdżanu. Na południu Azerbejdżanu zjemy pyszne cytrusy: mandarynki (naringi), pomarańcze (portağal) i cytryny (limon). Popularne są także orzechy włoskie i brzoskwinie.
  • Herbata (çay) – podawana jest na zakończenie zakończenie posiłku w charakterystycznych, tulipanowych szklankach. Ciemna, aromatyczna, parzona w ozdobnych czajniczkach. Towarzyszą jej często orzechy, słodkości i suszone owoce. 
  • Słodycze – niesamowicie słodkie, ociekające miodem, pełne bakalii, ciężkie do zjedzenia bez towarzystwa gorzkiej, mocnej herbaty :-) :

- baklawa (pachlawa) – deser przygotowywany z cienkich płatów ciasta przekładanych mielonymi orzechami (włoskimi lub pistacjami) i syropem miodowym,
- osobnym rodzajem jest słynna pachlawa z Sechi – koronkowa, z mąki ryżowej. Składa się z dwóch warstw przypominających makaron ryżowy, przełożonych masą miodowo-orzechową,

 

- przeróżne galaretki, przypominające rachatłukum – z dodatkiem róży, pistacji, kakao, orzechów, mleczne, owocowe, jakich tylko zapragniecie. Nie radzę jednak mówić: „O, smakuje jak w Turcji” ;-)

- słodkie zaprawy, owoce w syropach – jak wszystkie azerbejdżańskie słodycze niesamowicie słodkie, świetnie jednak smakują ze szklaneczką świeżo zaparzonej, mocnej, pachnącej herbaty na zakończenie posiłku.

Kuchnia azerbejdżańska wciąż jest mało znana, może poprzez fakt, że Azerbejdżan nadal pozostaje krajem rzadko odwiedzanym. Warto jednak wpisać go na swoją listę podróży koniecznych do odbycia, chociażby po to, żeby spróbować tutejszego jedzenia, poznać ludzi tu żyjących, zachwycić się widokami, kulturą. Na pewno nie pożałujecie i tak jak ja, będziecie chcieli tu wrócić.

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz powiedział/a:
Bardzo lubię czytać o miejscach w których jeszcze nie byłam, bardzo mnie ciekawią. Kuchnia szczególnie:)
cytuj odpowiedz 17.02.2018, godz. 12:28
stopaa
stopaa powiedział/a:
Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się posmakować tych wszystkich potraw tam, na miejscu :)
cytuj odpowiedz 19.02.2018, godz. 09:22
Dorota Woźniak - Twins Pot
Dorota Woźniak - Twins Pot powiedział/a:
Wspaniała, także kulinarna wyprawa :)
cytuj odpowiedz 26.02.2018, godz. 12:39
ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Ciekawa kulinarna podróż
cytuj odpowiedz 28.02.2018, godz. 17:10
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 20:59
Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Super artykuł
cytuj odpowiedz 04.05.2020, godz. 14:00

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 175785 Renixx Renixx
  • 158080 gosia56 gosia56
  • 134332 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119469 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).