Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżeGruzja – niepowtarzalne smaki Kaukazu
Gruzja – niepowtarzalne smaki Kaukazu
20 / 02 / 2018

Gruzja – niepowtarzalne smaki Kaukazu

Iwona Kuczer

Gruzja to kolejne państwo Zakaukazia, które zdecydowanie warto odwiedzić. Położona na styku Europy i Azji, jak każdy kraj leżący w tym rejonie ma za sobą burzliwą historię. Podbicie przez Pompejusza i włączenie do Imperium Rzymskiego (66 r. p.n.e.), przyjęcie chrześcijaństwa w 317 r. (Gruzja przyjęła chrześcijaństwo jako drugi kraj na świecie), odzyskanie niezależności, podbicie przez Persję i Imperium Osmańskie (XV – XVIII w.), krwawe stłumienie gruzińskiego powstania narodowego przez sowietów (1924 r.), przyłączenie do ZSRR. Upadek Związku Radzieckiego przyniósł Gruzji niepodległość.


Historia oraz klimat wywarły ogromny wpływ na to, jak wyglądają posiłki mieszkańców Gruzji, jakie rośliny oraz zwierzęta są hodowane. Na obszarze Gruzji niezwykle szybko zmienia się rzeźba terenu i roślinność, co w efekcie daje niebywałe bogactwo krajobrazów - od bagiennych równin Niziny Kolchidzkiej, przez hale i ostre turnie Kaukazu Wielkiego, pełen jezior wulkaniczny Płaskowyż Keli, aż po półpustynie Płaskowyżu Jorskiego. W zachodnich regionach kraju panują subtropikalne warunki - gorące wilgotne lato, łagodna zima, bujne lasy podzwrotnikowe, palmy, herbaciane pola, gaje mandarynek i cytryn. Jednocześnie w oddali można dostrzec ośnieżone pasma górskie, które miejscami dochodzą do samego morza. Taki zróżnicowany klimat zapewnia obfitość i różnorodność płodów rolnych, w tym wielu aromatycznych przypraw. W ciepłym słońcu dojrzewają aromatyczne pomidory, arbuzy, melony, winogrona, bakłażany, granaty, orzechy włoskie. Na górskich halach wypasa się owce – zapewnia to dostęp do baraniny oraz wielu gatunków sera.


Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią tożsamości dzisiejszych Gruzinów. Kuchnia narodowa szczyci się bogactwem potraw i smaków.
Gruzińska gościnność jest legendarna. Gruzini czują się zaszczyceni wizytą gości i często spontanicznie, z potrzeby serca, zapraszają do stołu. Biesiady ciągną się długo i są okazją do rozmowy, spędzenia czasu w miłym gronie, wspólnego śpiewu i toastów.


Jeśli wybierzecie się do Gruzji w październiku koniecznie weźcie udział w Tbilisobie. Tbilisoba jest dorocznym świętem obchodzonym w stolicy Gruzji, Tbilisi, w październiku. Najważniejszym punktem programu obchodów jest ceremonia tłoczenia wina na głównym placu miasta, w której biorą udział tylko mężczyźni. Tradycyjnie zaprasza ich do tego Mer Miasta Tbilisi.

Program tego święta jest niezwykle bogaty. Na czas jego trwania centrum miasta – Dzielnica Stare Tbilisi, zmienia się nie do poznania. Wszystkie ulice, uliczki i place stają się miejscem występów zespołów ludowych, pokazów twórców rękodzieła ludowego. Uliczki i chodniki zastawione są stołami uginającymi się od owoców oraz wytwarzanych z nich słodyczy, przetworów, serów, miodów, a także wina, które jest największym powodem dumy Gruzinów. Sprzedawcy zachęcają przechadzających się mieszkańców miasta oraz gości do spróbowania wyrobów, chętnie opowiadają o recepturach. Pokazy i zabawa trwają do późnej nocy.

Czego warto spróbować w Gruzji?
Mimo, że kuchnia gruzińska staje się w Polsce coraz bardziej modna i powstaje u nas wiele naprawdę dobrych gruzińskich restauracji, warto u źródła sprawdzić smak najbardziej znanych gruzińskich potraw.

Zaczniemy od pieczywa. Gruzińskie pieczywo jest niesamowite. Chleby w różnych kształtach piecze się w piecach opalanych drewnem, co nadaje im charakterystyczny smak i konsystencję. Chleb w Gruzji jest bardzo ważny. Wygląda jednak i smakuje inaczej niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Są to najczęściej płaskie placki bez dodatków, lub z nadzieniem z sera, fasoli, mięsa, gotowanych jajek, grzybów itp.
Podstawowa wersja chleba to

  • puri (პური) – chleb w formie płaskiego, podłużnego placka, z ciasta drożdżowego. Piecze się go w piecu opalanym drewnem lub w specjalnych piecach tone w kształcie beczki – wtedy ciasto układa się na rozgrzanych ściankach pieca. Takie pieczenie powoduje, że chleb jest bardzo miękki, aromatyczny, idealny do jedzenia z przekąskami i różnego rodzaju pastami.
  • Chaczapuri (ხაჭაპური) – płaski placek chlebowy z serem. Poza pierożkami chinkali to chyba najbardziej znana potrawa gruzińska. W zależności od rejonu podaje się go w różnych wariacjach:

* Chaczapuri imeruli (ჭაჭაპური იმერული) – placek chlebowy nadziewany lekko słonym serem, pieczony jest w piecu lub na patelni. W zależności od rodzaju użytego sera różni się smakiem,

* Chaczapuri megruli (ხარკფური მეგრული ) - ser ułożony jest na wierzchu placka, ta wersja najbardziej przypomina pizzę :-) ,

* Chaczapuri adżarskie (ჭაჭაპური ადრზარული) – jest to odmiana chaczapuri, która wywodzi się z Adżurii. Ma charakterystyczny kształt łódki, w środku której znajduje się ser oraz zapieczone na nim żółtko z kawałkiem masła. To chaczapuri tradycyjnie piecze się w piecu opalanym drewnem.

  • Lawaszi (ლავაში) – rodzaj cienkich podpłomyków,
  • Szoti – bułki z ciasta drożdżowego w kształcie płaskiego obwarzanka, z otworem w środku.
  • Lobiani (ლობიანი) – płaski placek chlebowy z nadzieniem z fasoli. Może być okrągły, jak w przypadku chaczapuri, lub podłużny.

Gruzini rzadko jadają zupy, ale za to podaje się mnóstwo przekąsek. W lecie podstawą jest sałatka z pomidorów i świeżej bazylii.
Przed głównym daniem pojawiają się także pyszne sery, których wybór jest tu naprawdę ogromny. Wędzone, solone lub bardzo łagodne, twarogi, serki miękkie, itd. Jednym z nich jest np.

  • sulguni (სულგუნის) – zapiekany w małych glinianych naczyniach, podawany na gorąco. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna. Poza dużą ilością warzyw używa się mnóstwa ziół i przypraw. Najczęściej używane zioła to kolendra, natka pietruszki czy koper. Jako przyprawy gospodynie gruzińskie używają także utartych na miękką masę orzechów włoskich, które są tu szczególnie lubiane. Znajdziemy je w sosach, farszach, zupach, a nawet w klasycznych sałatkach, z pomidorem, ogórkiem i zieleniną. Dania często są doprawiane/dekorowane pestkami granatu.

Warte uwagi są także:

  • Adżika (აჯიკა) – przepisów na tę przyprawę jest bardzo dużo. Występuje w wersjach od suchej mieszanki przypraw do mokrej pasty chilli. Najbardziej znane są: 

- adżika czerwona – do jej przygotowania niezbędna jest kozieradka błękitna (uscho-suneli). Poza tym w jej skład wchodzą: kolendra, sproszkowane płatki nagietka, czosnek, pieprz kajeński, sól morska. W polskich sklepach z przyprawami z całego świata można już kupić dobrej jakości adżikę czerwoną,
- adżika zielona – pasta z kolendry, bazylii, natki pietruszki, zielonych papryczek chili, czosnku i soli morskiej,

  • tkemali (ტყემალი) – aromatyczny sos produkowany ze śliwek ałyczy (tkemali) i specjalnie dobranych przypraw: między innymi mięty, kopru, kolendry, kozieradki błękitnej. Podawany przede wszystkim do mięs.

Wiele potraw przyrządza się na bazie bakłażanów. Są to zarówno nadziewane bakłażany, plastry bakłażana zawijane z nadzieniem, jak i duszone z warzywami, np.:

  • adżapsandali (აჯაფსანდალი), danie troszkę podobne do naszego leczo. Jest to bakłażan duszony z pomidorami, ziemniakami, oraz innymi warzywami – wszytko zależy od inwencji kucharza, podawany na pikantnie,
  • badridżani (ბადრიჯანი) – potrawa ze smażonego bakłażana faszerowanego saciwi (საცივი) – czyli przyprawioną pastą z orzechów, jedna z najbardziej znanych na świecie przystawek gruzińskich,
  • tolma (ტოლმა) – bakłażany, zielone pomidory lub papryka nadziewane mięsem lub pastą orzechową, przyprawioną nasionami granatu oraz aromatycznymi ziołami, 
  • lobio (ლობიო) – potrawa z fasoli, która (tak jak nasz bigos :-)) w prawie każdej rodzinie wykonywana jest według innego przepisu. Podstawą jest czerwona fasola, lobio z reguły zawiera także pomidory, kolendrę, orzechy włoskie, czosnek i cebulę. Reszta to już improwizacja kucharza,
  • pchali (ფხალი) – danie z różnych posiekanych i mielonych warzyw (kapusty, szpinaku, bakłażanów, fasoli lub buraków) wymieszanych z orzechami włoskimi, doprawione octem, cebulą, czosnkiem, nasionami granatu i ziołami.

Z przekąskami podaje się znane już chaczapuri.

Wśród dań głównych niewątpliwie najsłynniejsze są:

  • Chinkali (ხინკალი) – gruzińska potrawa narodowa. Pierożki w kształcie sakiewki, nadziewane zazwyczaj mięsem – wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną. Bardzo ważne jest, aby farsz był wilgotny i aromatyczny (doprawiany jest kolendrą). Dzięki temu po ugotowaniu w pierożku mamy mięso i pyszny rosół. W wersji bezmięsnej pierożki przygotowuje się z serem lub grzybami. 
  • Mcwadi (მწვადი) – gruziński szaszłyk. Mięso (wołowina, wieprzowina lub baranina) pokrojone na kawałki
    i nabite na metalowe pręty upieczone na grillu. Mięso jest zazwyczaj wcześniej marynowane. W skład marynaty wchodzą: składniki kwaśne, np. ocet lub wino, sok z cytryny lub soki z kwaśnych owoców i warzyw, zioła i przyprawy oraz olej roślinny. Podaje się je z sałatkami warzywnymi, sosami i pieczywem.

Warto także spróbować innych tradycyjnych dań:

  • Czkmeruli (ჩქმერული) – duszony kurczak w sosie z roztopionego masła, śmietany, ostrej papryki, czosnku, soli i czarnego pieprzu.
  • Charczo (ხარჩო) – gęsta, pikantna zupa gulaszowa, którą najczęściej podaje się z polentą lub sypkim ryżem. Do mięsa (najczęściej wołowiny) dodaje się cebulę, czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, przecier pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy oraz czerwoną adżikę. Charczo występuje także w wersji nigwziani charczo, czyli z dodatkiem sosu orzechowego.
  • Czakapuli (ჩაქაფული) – gulasz z kotletów jagnięcych lub cielęciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, soli, liści estragonu, sosu tkemali, białego wina wytrawnego, mieszanych świeżych ziół, takich jak pietruszka, mięta, koper, kolendra.

W Gruzji nie ma zbyt dużego wyboru deserów. Na zakończenie posiłku najczęściej podaje się świeże owoce i orzechy, czasami także baklavę.
Najpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest

  • czurczchela (ჩურჩხელა). Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Można je kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu). 
 
 
Szczególne miejsce w tradycji gruzińskiej zajmuje wino. Gruzini twierdzą, że to w ich kraju powstało pierwsze wino. Biorąc pod uwagę, że wino w Gruzji produkowane było już 7000 lat p.n.e może to być prawda :-). Obecnie w Gruzji produkuje się około 50 odmian wina i jest to najczęściej pity tutaj alkohol.


Pieczywo gruzińskie, wina oraz wiele oryginalnych przypraw kupimy już w piekarniach i sklepach z żywnością z całego świata. Warto ich poszukać i korzystając z Internetu, a także książek kulinarnych (polecam niesamowitą "Kaukasis" Olii Hercules – 100% Gruzji) gotować, próbować i zakochać się w tej niesamowitej, aromatycznej kuchni, pełnej słońca i miłości.

 

 

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Warto odwiedzić
cytuj odpowiedz 04.04.2018, godz. 11:08
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz powiedział/a:
Piękna wycieczka :)
cytuj odpowiedz 05.04.2018, godz. 12:36
Iwona Kuczer
Iwona Kuczer powiedział/a:
Polecam, cudowny i klimatyczny kraj.
cytuj 15.04.2018, godz. 18:38
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 21:01

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
11 11 20 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
10 15 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet