Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżePROWANSJA... naturalnie... czyli opowieść o lawendzie, ziołach, oliwie i soli
PROWANSJA... naturalnie... czyli opowieść o lawendzie, ziołach, oliwie i soli
14 / 09 / 2018

PROWANSJA... naturalnie... czyli opowieść o lawendzie, ziołach, oliwie i soli

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz







Prowansja była pierwszą prowincją Imperium Rzymskiego. Jej nazwa pochodzi od włoskich słów Prowincja  Nostra - nasza prowincja. Usiana jest średniowiecznymi wioskami i miasteczkami. Nasza podróż trwała dziesięć dni. Bilety lotnicze kupiliśmy do Nicei. Wynajęliśmy samochód i autostradą kierowaliśmy się do Prowansji.

 

Fot. Lawenda

Kiedy zjeżdżasz z autostrady na drogi Prowansji czujesz, że jesteś w wyjątkowym miejscu pachnącym lawendą, rozmarynem, tymiankiem, cząbrem i dzikimi ziołami np. kocanką, która od palącego słońca wydziela niesamowicie aromatyczną woń. Powietrze przesycone jest cudownymi zapachami. Jadąc krętymi drogami najpierw minęliśmy kanion Verdon. Turkusowe jezioro i rzeka. Tutaj warto się zatrzymać i przepłynąć kanion kajakiem. Gwarantuję niezapomniane wrażenia.

 

Fot. Verdon

Prowansja to kraina pełna pachnących wzgórz pokrytych polami... lavendin. My byliśmy zaskoczeni. Bo lavendin to nie lawenda. Lavendin rośnie na polach niżej położonych. Piękne pola tego rodzaju znajdziesz na pewno w okolicach Valensole. Tu jest droga nazwana: droga lawendy, choć tak naprawdę to właśnie Lavendin. Jest innego koloru i wielkości, a różnicę widać gołym okiem. To z niej głównie pozyskiwany jest olejek aromatyczny. Lawenda rośnie w wyższych partiach gór i aby zobaczyć prawdziwe pola lawendy trzeba wybrać się do Sault. Gdzie miłośnicy Tour de France zobaczą sławną górę Mont Ventoux.
Jaka jest różnica między tymi gatunkami? Otóż lawendę można dodawać do potraw. Lavendin już nie. Nie zatrujemy się, ale to właśnie lavendin ma bardziej mydlany posmak.

 

Fot. Lavandin

Drogi Prowansji wiodą przez oliwne i migdałowe gaje, winnice zwane chateau i pola lavendin. 

Niedaleko miasteczka Apt pojechaliśmy do Hameau Les Agnels. To destylarnia lawendy. Ale o niej za chwilę.

Aby dostać się do destylarni staliśmy w ogromnym korku wiodącym przez miasto Apt. Była sobota. Przez niemal całe miasteczko ciągnął się prowansalski targ. Alejki wypełnione były sprzedawcami ekologicznych i lokalnych produktów. Cuchnące sery (przepraszam ich miłośników), kiełbasy, oliwkowe tapenady, kozie sery, miody, kandyzowane owoce, ceramika i produkty z drewna oliwnego. I tu nie należy się spieszyć. Po kilku godzinach dotarliśmy do destylarni. 

Rodzina The Agnel to pierwsi hodowcy i destylatorzy lawendy od 1885 roku. Już piąte pokolenie dba o jakość produktów.

Fot. Anita Zegadło 

Kredens z produktami Les Agnes mydła, kremy, olejki eteryczne, świece, mgiełki, miody, likiery, syropy, ciastka wszystko z czystego olejku lawendowego. 

Oliwa

Fot. ekologiczna oliwa 

Zajrzeliśmy z wizytą do ekologicznego gaju oliwnego i migdałowego. Tu poznaliśmy rodzinę, która wytwarza ekologiczne oliwy z oliwek oraz migdałów. Smaki oliwy różne w zależności od czasu zbierania oliwek. Nam najbardziej smakowała oliwa z czarnych oliwek, która znakomicie pasuje do świeżego koziego sera i prowansalskich ziół. To pewnie też kwestia tego, że na co dzień trudno jest w Polsce dostać świeżą oliwę z czarnych oliwek. Oliwa przede wszystkim powinna być świeża. Właściciele gospodarstwa, w którym wizytowaliśmy powiedzieli nam, że cierpki smak oliwy zależy od czasu zbioru oliwek. Nie jesteśmy specjalistami w tej dziedzinie, ale nie trzeba nimi być, aby poczuć intensywne drapanie w gardle oliwy, która robiona jest z oliwek najwcześniej zbieranych - zielonych. Zresztą Francuzi też nie lubią drapania w gardło. O czym poinformował nas właściciel młyna wyciskająco oliwę. Kolejna, robiona z oliwek takich trochę łaciatych, brązowo-bordowo-zielonych, jest już lekko łagodniejsza mniej drapiąca lecz też cierpka i jeszcze lekko pikantna. Ze zbieranych w ostatnim okresie, czarnych oliwek powstaje wytrawna lecz bardziej słodka i delikatna oliwa, która jest też intensywna w aromaty, ale bez drapania w gardło. Na francuskiej butelce oliwy i wina znajduje się etykieta AOC ( appelation d'orgine controle), która zapewnia że wino i oliwa pochodzi z wioski wymienionej na etykiecie. Masz gwarancję, że to prawdziwa francuska oliwa czy wino

 

Fot. Olej ze słodkich migdałów 

Fot. Drzewo migdałowe

Ochra

Fot. Colorado Provencal Roussillon

W regionie Luberon zwiedzaliśmy Roussillon. Malownicza wioska ze szklakiem ochry. Ciepły rdzawy kolor kojarzył się mi z inną  planetą. Formacje skalne przybierają niezwykłe kształty w różnych odcieniach ochry. 

 Wszystkie przewodniki polecają miasteczko Russillionz, my zaś polecamy Colorado Provencal obok miasteczka Rustrell. 

Le Ferme de Garbaud

Po posiłku w miasteczku Lourmarin mąż miał dla mnie niespodziankę. Pojechaliśmy do hodowców ziół Le Ferme de Gerbaud. Droga asfaltowa nagle się skończyła i jechaliśmy wśród dzikich ziół i alpejskich kwiatów kamienistą drogą. Byłam bardzo ciekawa. Kiedy dojechaliśmy ( a była 14 po południu, sobota) właścicielka z chęcią opowiadała nam o swojej ucieczce do natury. Hoduje zioła, pakuje je i sprzedaje. Farma jest niewielka.

W sklepie do którego weszliśmy można było kupić:

  • zapachy do kuchni, saszetki z suszonych liści tymianku, rozmarynu, oregano, cząbru, szałwii i liścia laurowego, przyozdobione bukiety i wiązki kopru włoskiego, olej smakowy z tymiankiem i rozmarynem na grilla, ocet z ziołami.
  • syropy roślinne, miody, olejki eteryczne z tymianku, rozmarynu i lawendy.
  • mydła z olejem argonowym i lawendą.
  • ciasteczka navetes z cytryną lub lawendą, chrupiące migdały, makaroniki z orzechami laskowymi, canistrelli z zielonym anyżem.

Z tego co zrozumiałam odbywają się tam też warsztaty na których także bywają polscy turyści.

Fot. Anita Zegadło 

Folcalquier Roches des Mourres

Fot. Folcalquier Rohes des Mourres

Te imponujace formacje skalne powstały w miejscu, gdzie znajdowało się jezioro oligoceńskie. Całe jezioro w procesie sedymentacji wypełniało się wapieniem marglistym i kredowym. Jest to raczej kruchy i miękki materiał. W niektórych miejscach w osadzie wapiennym jezioro porastały kępy roślinności. Roślinność ta powodowała dodatkową sedymentację bardziej odpornego wapienia. W trakcie zanikania jeziora wapień osadzony na dnie był wymywany przez erozję powodowaną przez wodę i wiatr. Miejsca, gdzie miękki wapień był przykryty i przyciśnięty wapieniem twardszym były po części chronione przed erozją. Właśnie w ten sposób powstały te wspaniałe cuda natury przypominające grzyby. Ich stopy to mało odporny wapień marglowy i kredowy a kapelusze ten bardziej odporny. 

Le Mees i legenda o mnichach

Fot. Les Mees

Le Mees o miejscowość położona przy ciekawych skałach,łudząco przypominająca kaptury. Z informacji w mieście dowieedzieliśmy się więcej o skałach. Jest to legenda o mnichach.

Legenda o pokutujących Mnichach.

Około roku 800 hrabia Raimbaud zniszczył obóz Saracenów, którzy najechali region. Oszczędził życie siedmiu kobiet należących do haremu. Więźniarki były piękne, a Raimbaud
młody ... Zamiast przenieść je do Arles, gdzie władze zadecydowałby o ich losie, zamknął je w zamku w Le Mees i sam go nie opuszczał. Rodziły się plotki! Zagrożony ekskomuniką przez opatów z Paillerols, hrabia Raimbaud został zmuszony zabrać kobiety na brzegi rzeki Durance i natychmiast wysłać je tratwa płynąca w dół do Arles. W dniu, w którym kobiety przechodziły na tratwy, mnisi utworzyli szpaler, aby zasłonić ich oblicze przed ludnością zgromadzoną u podnóża wzgórza. Sami mieli na głowie kaptury opuszczone na oczy, aby nie gorszyć się pięknem niewiast i nie popełniać grzechu. Diabeł ruszył wiatr, który podwiał kaptury mnichów a ci spojrzeli spod nich na piękne kobiety. Świadom niebezpieczeństwa dla porządku religijnego oraz aby uniknąć nieuchronnego potępienia, wielki święty Donat, natychmiast spetryfikował mnichów w swoich szatach. Taka jest legenda o zakapturzonych mnichach zamienionych w skały a krzyż użyty przez przeora wciąż można dostrzec osadzony w skale.


W tym miejscu można wybrać się na kilku kilometrową wycieczkę, po wyznaczonych trasach.

Fot. Anita Zegadło

Miasteczko trufli Ménerbes

Fot. Miasteczko Ménerbes

W miasteczku Ménerbes kupiłam białą truflę tuber aestivum zbierana latem od czerwca do sierpnia o orzechowym smaku z nutą karczocha. Nie ma tak intensywnego zapachu jak jej ciemniejsze odmiany.
Jemy kolację z nią na chrupiącej bagietce z masłem i solą.

Fot. Trufle z Luberon

Aigues-Mortes  

Aigues Mortes to miejscowość położona w regionie Langwedocja-Roussillon. W miasteczku jest wiele atrakcji, o których można poczytać na stronach dedykowanych temu miastu. Zachęcam do odwiedzenia, choć my bardziej skupiliśmy się na farmie soli z różowymi polami. Po farmie podróżowaliśmy pociągiem. Niestety przewodnik tylko z językiem francuskim. Jednak dostaliśmy ulotki w języku angielskim. Wycieczka kończy się wspinaczką po solnej górze. Warto zobaczyć ! 

Fot. Anita Zegadło - Solna góra 

Sól Le Saunier de Camargue jest naturalnym produktem południowej Francji.
Naturalnie biały, jest zbierany w Saline d'Aigues-Mortes, w sercu dzikiej przyrody i rzadkiej różnorodności biologicznej.

Wytwarzanie soli odbywa sie w czterech etapach:

1. Woda Saline
Na początku wiosny robotnik solny (rolnik morza) wykonuje okop basenów, dzięki kanałowi łączącemu teren bezpośrednio z morzem.

2.Krystalizacja
Od kwietnia do września, w wyniku parowania, słone stoły wypełnione solanką krystalizują tworząc "ciasto soli" o średniej grubości 9 cm.

3.Koncentracja
Pod wpływem słońca i wiatru, następuje prawie całkowite odparowanie wody morskiej, pozostawiając nasycone słoną wodą powszechnie, którą nazywa się „solanka”.

4. Żniwo
W salinie morskiej (zakładzie produkującym sól morską) d'Aigues-Mortes produkowane jest wiele odmian soli. Saliny zajmują rozległy obszar aby można było rozmieścić wiele płytkich basenów, w których etapami odparowuje się wodę. W poszczególnych taflach/stołach uzyskuje się produkty o różnym stężeniu i gradacji soli. Tak więc, na tej samej Salinie, rodzaje soli różnią się: można zbierać grubą sól, drobną sól, a nawet Fleur de Sel.

Opactwo Abbaye de Sénanque

Opactwo  Abbaye de Sénanque to jedno z najczęściej fotografowanych miejsc we Francji. W każdym miejscu znajdziesz pocztówkę z klasztorem otoczonym lawendą. Warto się tu wybrać. Droga do wiedzie przez Gordes miasteczko na skale. My zatrzymaliśmy sie na lawendowe lody w powrotnej drodze z opactwa. 

W wielu miejscach można spotkać urocze osły.

Fot. Osiołek

Pastis to prowansalski likier o anyżkowym posmaku. Warto go spróbować w gorący dzień z kostkami lodu.
Bouillabaisse (czyt. bujabes) zupa przygotowana z ryb, do spróbowania niemal w każdym miejscu w którym jedliśmy.
Galettes de sarrasin de Provence - naleśniki z mąki gryzanej z różnorodnym farszem. My jedliśmy z czarnymi oliwkami i pomidorami z prowansalskimi ziołami.

Kiedy najlepiej jechać do Prowincji?

Odpowiedź jest jedna: o każdej.

Ale jeśli chcesz zobaczyć rosnącą lawendę to koniec czerwca będzie najlepszym terminem wycieczki.

Warto wypróbować prosty przepis:

Tapenada

składniki:

słoik czarnych oliwek
2 łyżeczki kaparów
kilka filecików anchois
oliwa z oliwek


Wszystkie składniki siekamy w malakserze do otrzymania pasty. Jemy z bagietką z kozim serem posypanym ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami.

Smacznego podróżowania!

 



paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
przepiękne zdjęcia robią wrażenie aż chce się tam być
cytuj odpowiedz 14.12.2018, godz. 08:03
Nikita
Nikita powiedział/a:
Przepiękne zdjęcia:)
cytuj odpowiedz 18.06.2023, godz. 16:42

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet