
Chałka z kruszonką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 150 ml
cukier trzcinowy jasny - 60 g
masło - 60 g
jaja + żółtko - 2 szt.
drożdże świeże - 25 g
sól - szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
do posmarowania:
białko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kruszonka: palcami zlepiamy składniki kruszonki, tworząc taki posklejany piasek. Chałkę smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem, a następnie posypujemy kruszonką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.