Szarlotka
Ziemowit LemonRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka typ 00 - 3 i 1/2 szkl - 500 g
masło zimne - 250 g
cukier trzcinowy - 2/3 szklanki
żółtka - 2 szt.
kwaśna śmietana 18% - 1 łyżka
Prażone jabłka do środka:
cukier trzcinowy - 1/3 szklanki
cynamon - 2 łyżeczki
miód gryczany - 2-3 łyżki
sok z cytryny z - 1 i 1/2 szt.
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkujemy na wielkość tortownicy (spodu) i tniemy paski o szerokości ok. 2 cm. Bierzemy co drugi pasek zaczynając od brzegowych kawałków i układamy na cieście zachowując odstęp równy szerokości paska z ciasta. Następnie pozostałe paski układamy w poprzek, tak aby powstał wzór kratki.
Bon appétit
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.