Eklerki
Ziemowit LemonRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 5 szt.
masło - 160 g
mleko - 160 g
woda - 160 g
cukier trzcinowy - 10 g
sól himalajska drobno mielona - 6 g
śmietana 36% - 600 ml
biała czekolada - 150 g
żelatyna - 2 łyżeczki
Do posypania:
cukier puder - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wlewamy do garnka wodę, mleko, masło, cukier i sól i doprowadzamy do zagotowania. Ustawiamy mały gaz i dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Ciasto musi odchodzić od ścianek i być błyszczące, wyłączamy grzanie. Przekładamy je do misy miksera i miksujemy je do lekkiego wystudzenia ciasta. Następnie dodajemy jaja po kolei cały czas miksując ciasto w misie.
Bon appétit
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.