
Musaka

Kuchnia (region): grecka
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, mięso, cytrusy, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
bakłażany - 2 sztuki - 700 g
cukinia - 1 opakowanie - 550 g
cebula - 2 sztuki - 250 g
ziemniaki - 600 g
pomidory z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 130 g
passata pomidorowa - 250 ml
laska cynamonu - 1 szt.
ziele angielskie - 8-10 szt.
czosnek - 4 ząbki
miód - 1 łyżka
skórka i sok z cytryny - 1/2 szt.
pieprz - do smaku
sól - płaska - 1 łyżka
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
bułka tarta - 3 łyżki
żółtka - 2 szt.
parmezan - 80 g
bulion lub rosół - 2 szklanki
koperek świeży poszatkowany - 2 łyżki
beszamel sos:
mleko - 800 ml
masło - 140 g
mąka - 100 ml
gałka muszkatołowa - płaska - 1 łyżeczka
ser żółty - 70 g
sól - do smaku
pieprz - do smaku
do posypania:
ser żółty tarty - 2 garści
Sposób przygotowania:
ziemniaki
mięso
cukinia
mięso
bakłażany
beszamel
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.