Deser z orzechami brazylijskimi bio (na dwa sposoby)
EKO przewodnikRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao, cytrusy
Składniki:
banany - 3 szt.
awokado - 1 szt.
kakao - 1-2 łyżka
skórka starta z pomarańczy - trochę
sól - szczypta
dodatki:
orzechy brazylijskie - 2 garści
skórka starta z pomarańczy - 2 łyżeczki
Deser 2:
orzechy brazylijskie - 100 g
daktyle bez pestek (lub banany - 3 szt.) - 150 g
kakao - 1-2 łyżeczka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana, awokado, kakao i skórkę otartą z pomarańczy. Przekładamy do spodeczków i dekorujemy orzechami, owocami np. malinami, cytrusami i startą skórką z pomarańczy.
Daktyle namocz na ok. 20 minut w ciepłej wodzie. Orzechy brazylijskie podpiecz w temp. 150 stopni przez 15 minut lub upraż na suchej patelni (pilnuj, aby się nie przypaliły). Rozbij orzechy w moździerzu, aby łatwiej je było zmiksować (chyba że masz silny robot). Przełóż orzechy do robota i miksuj do uzyskania gładkiej masy, dodaj daktyle z odrobiną wody z moczenia i kakao oraz syrop klonowy, zmiksuj. Krem podjadaj łyżeczką ze słoiczka sam lub z dodatkami takimi jak owoce, lub z odrobiną soli. Wyśmienity jako smarowidło do kanapek, dodatek do deserów i koktajli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.