Zawijańce makowo – migdałowe z ciasta półfrancuskiego
EKO przewodnikRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mak niebieski - - 400 g
migdały blanszowane - 350 g
cukier - 200 g
miód - 100 g
masło - 80 g
jaja - 4 szt.
zaczyn:
drożdże świeże - 20 g
mąka pszenna - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
mleko ciepłe - 50 ml
ciasto:
cukier - 50 g
mleko ciepłe - 350 ml
masło - 120 g
jaja - 2 szt.
sól - szczypta
dodatkowo:
masło do wałkowania - 300 g
jajo - roztrzepane - 1 szt.
lukier:
cukier puder trzcinowy - 3/4 szklanki
woda - 3 łyżki
migdały blanszowane - posiekane - 100 g
Sposób przygotowania:
zamrażarki.
Mak przepłucz we wrzątku 3 razy. Znowu zalej wrzątkiem, przykryj i zawiń w koc na godzinę, aby zmiękł. Odcedź na sicie mak, co najmniej przez 15 minut. Odsączony mak zmiel w maszynce do mięsa, drugi raz zmiel ponownie mak z migdałami. Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj zmielony mak i dokładnie wymieszaj wszystko na małym ogniu. Wystudź. Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij na biały puch z cukrem, białka ze szczyptą soli na lśniącą masę. Dodaj jaja do maku, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie.
Do pojemnika rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko (nie gorące) i mąkę, utrzyj składniki na gładką masę, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże ruszyły.
Masło rozpuść w małym garnuszku i odstaw do ostygnięcia. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę, zrób dwa dołki, do jednego wlej ciepłe mleko, a do drugiego zaczyn z drożdży. Zacznij wrabiać ciasto. Możesz to robić w robocie, wyrabiaj co najmniej przez 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.