Gulasz i surówka z morelami suszonymi bio
EKO przewodnikRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
seler naciowy - 200 g
papryka czerwona - 2 szt.
morele suszone - 4 szt.
czosnek - 4 ząbki
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
papryka ostra - szczypta
papryka słodka - 1 łyżka
pieprz - do smaku
sól - do smaku
surówka:
kapusta pekińska - 1/2 szt.
ogórek kiszony - 4-6 szt.
kukurydza konserwowa - 340 g
cebula mała - 1 szt.
morele suszone - 4 szt.
majonez - 1 łyżka
oliwa - 1 łyżka
sól - szczypta
pieprz - do smaku
kasza gryczana palona - 1 i 1/2 szklanki
woda do gotowania kaszy - 1 i 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską i cebulę pokrój w piórka, ogórki kiszone w drobną kostkę (możesz je obrać ze skórki), morele pokrój w cienkie paski. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do warzyw, dodaj majonez, oliwę, lekko posól i popieprz, odstaw do przegryzienia się smaków.
Kaszę gryczaną przepłucz kilka razy. Zalej wodą w stosunku 1 do 1. Czyli na 1 i 1/2 szklanki kaszy 1 i 1/2 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 minut. Kaszę w garnku możesz „zapakować w koc” i wtedy będzie gorąca jeszcze przez kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.