
Mango sticky rice czyli kleisty ryż z mango

Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
mleko kokosowe - 800 ml
cukier z wanilią ok. 15 g - 2-3 łyżeczki
mango dojrzałe - 2 szt.
Sposób przygotowania:
i odlej wodę, czynność powtarzaj aż woda będzie przezroczysta. Na koniec zalej ryż wodą i mocz go ok. 30 minut. Odcedź ryż, wsyp go do garnka i zalej puszką mleka kokosowego. Najlepsza proporcja ryżu do płynu to 1:1,3, (tak aby płyn zakrył ryż). Doprowadź do zagotowania, przemieszaj ryż, a następnie gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu (bez mieszania) przez 15 minut, następnie wyłącz źródło ognia i zostaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Do drugiego garnka wlej puszkę mleka kokosowego, dodaj cukier z wanilią oraz sól i podgrzej. Aby uzyskać gęsty i kremowy sos gotuj go przez ok. 10 minut. Mango obierz ze skórki, odkrój miąższ od pestki i pokrój w kostkę. Gotowy ryż przełóż do naczynia, polej sosem i obficie posyp kawałkami mango. Możesz udekorować dodatkowo innymi owocami np. marakują i posypać wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.