
Kisiel z siemienia lnianego bio na kilka sposobów

Rodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 4 szklanki
Sposób przygotowania:
Przepłucz ziarna lnu brązowego. Następnie zalej wodą i gotuj w garnuszku na małym ogniu 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wybierz wariant i przygotuj kisiel taki, jak lubisz. kisiel klarowny + deser zero waste
• Jeszcze gorący płyn przecedź przez sito. Do lnianego kisielu dodaj owocowy sok lub syrop i zmiksuj, w razie konieczności dosłodź lub dodaj miękkie owoce takie jak maliny, jagody, borówki, jeżyny. Przelej do szklaneczek można pić na ciepło lub ostudzić.
• Do przecedzonych ziaren, które Ci zostały możesz dodać starte na grubych oczkach np. jabłko lub inne sezonowe owoce, w ten sposób stworzysz kolejny deser.
kisiel ze zmielonymi ziarnami
• Nie przecedzaj. Zmiksuj kisiel (żel) wraz z nasionami i miękkimi owocami (jagodami, truskawkami, kaki, figami lub po usunięciu pestki z brzoskwiniami lub mango).
• Zalej nasiona lnu brązowego (1/2 szklanki) dwiema szklankami wody. Odstaw do namoczenia na całą noc, rano:
• Dodaj ciepłej wody, zamieszaj żel lub zmiksuj i wypij. Aby zmienić smak mikstury dodaj soku z cytryny, syropu owocowego lub miąższu owocowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.