
Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej bio z warzywami

Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja
Składniki:
kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki
woda - 1 szklanka
olej do gotowania - trochę
nadzienie:
cebula - 1 szt.
por - kawałek
pieczarki - 250 g
seler naciowy łodygi - 5 szt.
papryka - 1 szt.
brokuł - 2 różyczki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
olej do smażenia - trochę
sos:
passata - 500 ml
cebula - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
sól, pieprz - do smaku
syrop z agawy (opcjonalnie) - do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłucz i zalej jedną szklanką wody. Mocz kilka godzin np. przez całą noc. Następnie zmiksuj kaszę z wodą z moczenia na gładką masę (gdyby ciasto było zbyt gęste dolej trochę wody i zmiksuj ponownie), lekko posól i popieprz. Na patelni usmaż cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Cebulę i pora pokrój w piórka. Selera i paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki obierz ze skórki i podziel na ćwiartki. Cebulę i pora podsmaż na oleju, następnie dodaj selera, duś go chwilę na patelni, następnie dorzuć pieczarki, lekko posól i popieprz i smaż je do odparowania wody. Pod koniec dorzuć różyczki brokułu i paprykę, podduś (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody). Przypraw sosem sojowym, posmakuj, w razie potrzeby dopraw.
Sos:
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem i syropem z agawy. Podduś chwilę, aby trochę zredukować sos. Do naleśników nałóż farsz, złóż je i polej sosem pomidorowym, posyp nasionami
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.