
Maślany kurczak z ryżem basmati

Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, orzechy wszystkie, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
pierś z kurczaka - 600 g
marynata do kurczaka:
jogurt naturalny - 125 g
imbir świeży kłącze starty na tarce - 1 łyżka
czosnek - 3 ząbki
sok z 1 cytryny
garam masala - 1 łyżka
sól - trochę
pieprz ziarnisty świeżo zmielony - trochę
sos:
ghee - 4 łyżki
przyprawy:
kolendra ziarna rozgniecione w moździerzu - 1/2 łyżeczki
papryka słodka - 1 łyżeczka
cynamon - szczypta
chili - szczypta
kurkuma z czarnym pieprzem - 1/3 łyżeczki
garam masala pasta - 1 łyżka
orzechy nerkowca - 1/2 szklanki
passata - 500 ml
śmietana słodka - 200 g
listki kolendry (lub natki pietruszki) - garść
Sposób przygotowania:
Marynata: Do miseczki włóż składniki marynaty, wymieszaj je, włóż do niej mięso i ponownie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 2 godziny, może być na całą noc do lodówki. Orzechy nerkowca zalej wodą, aby się moczyły co najmniej na godzinę przed przygotowaniem dania. Wyciągnij mięso z lodówki. Ryż przepłucz delikatnie kilka razy, aż woda będzie przeźroczysta. Zalej dwiema szklankami zimnej wody, dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie możesz ryż zawinąć w koc, aby był ciepły gdy będziesz podawać danie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.