Domowe pączki
Aneta SobierajRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: dla dzieci, Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 20 dag
mąka pszenna tortowa - 1 kg
cukier - 1 szklanka
żółtka - 10 szt.
drożdże suche - 10 dag
sól - 1 szczypta
cukier waniliowy - 1 opakowanie
konfitura różana lub dżem - 1 szklanka
olej (do głębokiego smażenia) - 1 litr
Sposób przygotowania:
Szklankę mąki, drożdże i 1/3 szklanki cukru wymieszaj z 1 szklanką ciepłego mleka. Przykryj ściereczką o odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, żółtka, spirytus.
Wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
Nadziewaj konfiturą i formuj małe pączki.
Ułóż na posypanej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu, odstaw do wyrośnięcia.
Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.