Lasagne bolognese
Aneta SobierajRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego - 400 g
ząbki czosnku - 3 ząbki
cebula - 2 szt.
sos pomidorowy passata - 500 ml
oliwa z oliwek - 100 ml
ser żółty gouda - 400 g
sól - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 2 łyżeczki
masło - 2 łyżki
maka pszenna - 2 łyżki
mleko 3,2 % - 500 ml
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
Pieprz - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min.
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 ºC, pieczemy ok 40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.