![Domowy zakwas buraczany](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-12/6753-photo-main.jpg)
Domowy zakwas buraczany
![](/cache/a32x32/files/users/789-avatar-1782980722.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
sól - 2 łyżki
pieprz ziarnisty - szt.
ziele angielskie - szt.
czosnek - ząbek
gorąca woda - 3 szklanki
Sposób przygotowania:
Na wierzch zakwas nasypać sól, zalać wszystko gorącą wodą. Słoik przykryć ściereczką i odstawić na tydzień.
Po tygodniu gotowy zakwas zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą i przelać do butelek. Tak przygotowany zakwas można przechowywać do 3 tygodni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.