Mazurek jaglany, bez glutenu i wegański
Cotakpachnie?Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
mielone migdaly - 3/4 szklanki
olej kokosowy - 125 g
ksylitol - 1/4 szklanki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
cytryna - 1 szt.
syrop z agawy - 2-3 łyżki
nasiona chia - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Dowolnie udekorować. U mnie są to suszone chabry, płatki migdałów i czekoladowe jajkaSposób przygotowania:
Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego na 180 stopni. Piec 12-15minut. Wystudzić.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie wodą, wsypać do garnka, zalać mlekiem, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Gotować pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż kasza wypije całe mleko.
Przełożyć do blendera, dodać słodzik, zmielone nasionka chia, odrobinę mleka, zmiksować wszystko na gładki krem. Wyłożyć na ostudzony spód, wystudzić, po czym włożyć do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.