
Muffinki bez nabiału i białego cukru

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, owies
Składniki:
mąka ryżowa - 1/2 szklanki
mąka z tapioki - 1/2 szklanki
cukier brzozowy - 3/4 szklanki
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
olej kokosowy - 1/2 szklanki
mleko owsiane - 1 szklanka
sok z buraka (jako barwnik) szczypta
dowolna konfitura jako nadzienie trochę
maliny - 1 szklanka
mleczko kokosowe - 2 opakowania
Dodatkowe informacje:
babeczki nakładać szprycą krem, udekorować według uznania i zajadać! Można je nadziać dowolnym nadzieniem, ale można jeść również bez nadzienia. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni (bez kremu, ten przechowujemy w lodówce i nakładamy bezpośrednio przed jedzeniem)Sposób przygotowania:
Wlać mleko i roztopiony, ostudzony olej kokosowy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.
Ciasto nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (łyżka ciasta, łyżeczka nadzienia i znowu łyżka ciasta).
Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
Wystudzić.
Mleczko kokosowe lub kremówkę (uprzednio schłodzone przez minimum 12 h w lodówce) ubić na sztywno, dodać maliny i syrop z agawy (do smaku), wymieszać razem na gładką masę (maliny można uprzednio zblenderować i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.