Domowy hummus w 3 smakach
Cotakpachnie?Rodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): arabska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
pasta tahini - 3/4 szklanki
woda - 1/2 szklanki
oliwa - 1/4 szklanki
czosnek - 2-3 ząbki
sól do smaku
suszona lub świeża czerwona papryka do smaku
suszona lub świeża papryka chilli do smaku
suszone pomidory - szt.
Sposób przygotowania:
Następnie wypłukać ciecierzycę zimą wodą i ugotować na miękko (40-60 min aż ziarno będzie rozpadać się w palcach).
Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
Dodać pastę tahini, czosnek i sok z cytryny.
Zblendować (około 2 minuty). Dodać wodę i miksować jeszcze 3-4 minuty. Dodać oliwę i doprawić solą do smaku. Wymieszać.
Wszystko jak wyżej, tylko po dodaniu wody podczas blendowania dodać słodką i ostrą paprykę (u mnie świeże, ale mogą być też te w proszku).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.