Karczochy z sosem jogurtowym z czerwonym pieprzem
Ika 1961Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny - 1 szt.
drobna sól morska - do smaku
sos:
gęsty jogurt naturalny - 200 ml
drobna sól morska - do smaku
pieprz czerwony ziarna - kilkanaście
posiekana natka pietruszki - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Karczochy należy jeść liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po zjedzeniu wszystkich liści ukaże się dno, czyli serce karczocha. Serce karczocha jest najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.W środku znajduje się niejadalny puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiam obficie sokiem cytrynowym i posypuję otartą skórką. Między listki wkładam plasterki czosnku i posypuję solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układam plaster cytryny. Gotuję na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Aby sprawdzić czy karczochy są ugotowane należy wyciągnąć jeden listek, jeśli łatwo wychodzi to znaczy, że są ugotowane.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszam jogurt z majonezem, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.