Karp zapiekany w szafranowym ryżu z warzywami - ryba
Ika 1961Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
do natarcia karpia:
sól morska drobnoziarnista - 1/2 łyżeczki
czosnek suszony - 1/2 łyżeczki
masło o temperaturze pokojowej - 1 łyżka
posiekany imbir świeży - 1 łyżeczka
sok cytrynowy - 1 łyżka
cytryna - 4 plastry
pietruszka trochę
ryż z warzywami:
szafran - 1/4 łyżeczki
marchewka - 1 szt.
pasternak - kawałek
seler korzeniowy - kawałek
pokrojony lubczyk (u mnie mrożony) - 2 łyżki
curry w proszku - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka
woda - 3 szklanki
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Następnie mieszam ryż ze startymi na drobnym oczku warzywami, dodaję wodę i kawałki masła. Przykrywam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C stopni i duszę 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.