Składniki:
żółtka - 15 szt.
śmietanka minimum 30% - 500 ml
płynny miód naturalny u mnie leśny - 4 łyżki
świeże drożdże piekarskie bez GMO - 100 g
zakwas chlebowy - 1 łyżka
masło - 100 g
szczypta szafranu moczona w spirytusie minimum przez dobę kieliszek
woda różana - kieliszek
Do smażenia: smalec - 1 kg
spirytus - 1 łyżka
Nadzienie: konfitura z płatków róży - 1 słoik
Do posypania: Cukier puder trzcinowy wymieszany z ziarnami z laski wanilii
Sposób przygotowania:
Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany smalec . Smażymy pod przykryciem w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu.
Smażenie pod przykryciem powoduje, że pączki równo wyrastają, dzięki czemu uzyskamy złotą obwódkę.
Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony już bez przykrycia.
Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.