Składniki:
żółtka - 10 szt.
sok cytrynowy - 1 łyżka
kwaśna śmietana - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
cukier puder trzcinowy - 1 łyżka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
do smażenia:
smalec - 1 kg
zwykły spirytus do smalcu - 1 łyżka
do posypania: cukier puder wymieszany z ziarnami z laski wanilii
Sposób przygotowania:
Odrywamy kawałki ciasta cienko wałkujemy. Radełkiem kroimy paski, które należy w środku przeciąć, przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć formując faworki. Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone faworki osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.