Karnawałowe róże z ciasta faworkowego
Ika 1961Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
jaja wiejskie - 10 szt.
sok cytrynowy - 1 łyżka
kwaśna wiejska śmietana - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
szafran moczony w spirytusie - 1 łyżka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
smalec do smażenia - 1 kg
zwykły spirytus do smalcu - 1 łyżka
do posypania:
cukier puder wymieszany z ziarnami z laski wanilii
nadzienie:
dżem malinowy bez pestek - 1 słoik
Sposób przygotowania:
Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza (około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek.
Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.