Szynka z młodego dzika duszona w kiszonej kapuście
Ika 1961Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, mięso, grzyby, jęczmień
Składniki:
smalec z dzika - 3 łyżki
kapusta kiszona - 2 litra
Suska Sechlońska (śliwka suszona) - 1 garść
suszone kanie - 1 garść
estragon - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz syczuański - 1 łyżeczka
kasza jęczmienna pęczak - 3/4 szklanki
cebula - 3 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na gorącym smalcu . Posypuję przyprawami.
Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone kanie i śliwki. Krótko smażę. Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, długi pieprz i wszystko mieszam.
Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką.
Potrawę duszę na minimalnym ogniu 2 godziny. Następnie dodaję pęczak i duszę jeszcze około 1 godziny.
Po 15 - 20 minutach od dodania pęczaku należy sprawdzić czy jest wystarczająca ilość soku ponieważ kasza pęcznieje i "pije" sok . Jeśli jest za mało płynu należy dolać bulionu lub wody.
Potrawa jest gotowa do spożycia, gdy mięso odchodzi od kości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.