Zwijany boczek wieprzowy z suszonymi kaniami i pieprzem cytrynowym
Ika 1961Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, grzyby, wieprzowina
Składniki:
suszone kanie - 1 garść
pieprz cytrynowy - 20 g
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Od strony mięsa obficie posypuję rozkruszonymi w dłoniach kaniami.
Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Boczek przekładam do gęsiarki, posypuję resztą pieprzu cytrynowego i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przykrywam gęsiarkę. Odstawiam na noc do chłodnego miejsca. Następnego dnia wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny. Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.
Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.