Lasagne wegetariańskie
ZieleninaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): śródziemnomorska, włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
passata Alce Nero (500 g) - 1 słoik
cebula mała - 3 szt.
bakłażan - 2 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 2 szt.
orzechy posiekane (np. włoskie, nerkowca, laskowe) - 1 szklanka
przyprawa prowansalska - 1 łyżeczka
sól do smaku
beszamel:
mleko - 2 szklanki
mąka - 3 łyżki
gałka muszkatołowa do smaku
masło - 50 g
sól / pieprz / gałka muszkatołowa do smaku
parmezan starty - 2 łyżki
olej do gotowania i smażenia - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kroimy bakłażany w plastry, lekko solimy i czekamy ok. 10 minut aż puszczą rosę, którą zbierzemy papierowym ręcznikiem i pokroimy w kostkę.
Kroimy w kostkę również paprykę i ścieramy na grubych oczkach marchew.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.