Białko roślinne, a Ty które wybierzesz?
gotujwstylueko.pl
Białko roślinne, a Ty które wybierzesz?
Linia białek marki BioGol została zainspirowana naturą, prosty skład i roślinne pochodzenie, a do tego łatwość przygotowania. Czego można chcieć więcej? Postaw na roślinne białka od Grzegorza Krychowiaka!
BIAŁKO Z PESTEK DYNI
Pestki dyni są niezwykle bogate w składniki odżywcze, oprócz wysokiej zawartości białka możemy wymienić: fitosterole, nienasyconekwasy tłuszczowe, związki fenolowe, kumaryny, witaminę E, karotenoidy, cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor oraz miedź. Wysoka gęstość odżywcza ma pozytywny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Wysoki poziom argininy, aminokwasu, który ma wpływ na regulację ciśnienia krwi, przyczynia się do obniżenia poziomu triglicerydów, łagodzi zaburzenia erekcji, poprawia odporność – zwłaszcza z innymi składnikami znajdującymi się w pestkach dyni. Ważny dla sportowców jest fakt, że arginina bierze udział w produkcji tlenku azotu w trakcie wysiłku, przez co poprawia zdolności motoryczne, zarówno tlenowe, jak i beztlenowe. Proces technologiczny przetwarzania pestek dyni w proszek usuwa większość tłuszczu, obniżając tym samym zawartość kalorii. Dlatego zaleca się przyjmowanie białka z dyni podczas diet niskokalorycznych. Białko z pestek dyni jest jednym ze smaczniejszych białek roślinnych. Wyróżnia się dyniowo- orzechowym smakiem. Dobrze komponuje się z większością posiłków zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Można
z niego zrobić pyszne naleśniki proteinowe, a także użyć do wypieku chleba.
BIAŁKO ZE SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika są bogatym źródłem białka o wysokiej biodostępności ze względu na niską zawartość składników antyodżywczych. W 100 g nasion słonecznika jest 20,8 gramów białka, co znaczy, że przy tej samej gramaturze zawiera więcej białka niż niektóre rodzaje mięsa. Nasiona słonecznika są skoncentrowanym źródłem minerałów takich jak: potas, magnez, cynk, miedź, mangan, wapń oraz witaminy E, B1 oraz B6. Występujące w nasionach słonecznika związki wykazują działanie przeciwutleniające,
przeciwzapalne oraz regulujące ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Natomiast białko słonecznika to świetny sposób na zwiększenie spożycia białka. Białko słonecznikowe oprócz zawartości białka na poziomie 50 g na 100 g zawiera również znaczne ilości tłuszczu, aż 19 g na 100 g produktu. Zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i utrzymuje uczucie sytości. Białko z nasion słonecznika dodane do owsianki będzie smakiem przypominać wsypane i rozdrobnione, surowe nasiona.
BIAŁKO RYŻOWE
Ryż jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego ze względu na wysoki poziom niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo zawiera leucyny, fenyloalaniny oraz metioniny. Leucyna to aminokwas, który aktywuje i stymuluje komórki mięśniowe do przebudowy. Fenyloalanina bierze udział w produkcji neuroprzekaźników i hormonów tarczycy. Natomiast metionina wspomaga regenerację tkanki łącznej oraz ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Białko ryżowe warto polecić osobom aktywnym fizycznie, a jego wpływ na regenerację i przebudowę mięśniową jest porównywalny z białkiem serwatkowym. Białko ryżowe charakteryzuje się największą zawartością białka, aż 80 g w 100 g produktu, natomiast zawiera najmniej błonnika w porównaniu do białek słonecznikowego i z pestek dyni.Zaletą (a dla niektórych wadą) białka ryżowego jest jego neutralny smak, który jest prawie niewyczuwalny w koktajlach np. z dodatkiem banana i kakao.
BIAŁKO KONOPNE
Nasiona konopi siewnej są bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Białko konopne jest źródłem przeciwutleniaczy, peptydów, tokoferoli, karotenoidów, związków fenolowych, fitosteroli oraz magnezu, żelaza, potasu i cynku. Porównując profil aminokwasowy z innymi źródłami białka, konopie są stosunkowo bogate w argininę, tyrozynę, alaninę i kwas asparaginowy. Ten rodzaj białka jest dobrym urozmaiceniem diety roślinnej, ma wysoką strawność. Ze względu na skład aminokwasów,
jest dobrym wzbogaceniem diety roślinnej i można z niego korzystać jako dodatek do koktajli czy szejków, co znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Wegańskie odżywki białkowe mogą być ciekawym i nieoczywistym zagęstnikiem dla zup i sosów.
Artykuł powstał we współpracy z naszym ekspertem Wojciechem Zepem, twórcą strony poświęconej żywieniu sportowców - Zywieniemistrzów.pl
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 22 Jesień 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.