eko Kniaź - smaki dzieciństwa
gotujwstylueko.pleko Kniaź, to ekologiczne mleko i przetwory mleczne, które cechuje najwyższa jakość, a ich smaku się nie zapomina. O gospodarstwie, w którym ciągle wprowadza się innowacje, by spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów opowiada właścicielka - Ewa Kniażewicz.
RODZINNE GOSPODARSTWO Z ZACHODNIOPOMORSKIEGO
Prowadzimy rodzinne ekologiczne gospodarstwo rolne, o łącznej powierzchni 250 ha, położone w miejscowości Grabowo, w powiecie szczecineckim. Mój mąż, Sebastian Kniażewicz dziedzicząc gospodarstwo po ojcu w 2001 roku ukierunkował produkcję roślinną oraz hodowlę bydła mlecznego w oparciu o pasze własne na system ekologiczny. Lokalizacja gospodarstwa na obszarze malowniczych lasów i pastwisk,o stosunkowo niskim stopniu uprzemysłowienia stwarza nam dogodne warunki do prowadzenia ekologicznego gospodarstwa. W gospodarstwie zatrudniamy wielu pracowników, ale trzonem jest rodzina: mama i rodzeństwo męża oraz ja i mąż.
CIĄGLE SIĘ ROZWIJAMY
Na przełomie 2012/2013 roku poczyniliśmy znaczące inwestycje. Dokonaliśmy modernizacji obory wolnostanowiskowej na 200 sztuk krów mlecznych oraz zakupu nowych maszyn rolniczych wykorzystując środki pochodzące z kredytu preferencyjnego ARiMR, ale przede wszystkim przy wykorzystaniu środków własnych wybudowaliśmy i wyposażyliśmy przetwórnię mleka ekologicznego. Nasza „przydomowa mleczarnia” jest zakładem produkcyjnym, spełniającym wszelkie wymogi unijne i jakościowe (wdrożony system jakości HACCAP). Codziennie świeże mleko „prosto z udoju” przerabiamy na twarogi, sery świeże, jogurty, kefiry oraz śmietany i masło. Inwestycja w przetwórnię mleka otworzyła nam nowe możliwości dalszego rozwoju naszego gospodarstwa, a naszym Klientom umożliwiła dostęp do produktów o niepowtarzalnych walorach smakowych i zdrowotnych.
JESTEŚMY DUMNI Z TEGO CO ROBIMY
Wspólnie z mężem każdego dnia dokładamy wszelkich starań,aby jakość naszych produktów była najwyższa i w pełni spełniała oczekiwania naszych klientów. Najlepszą motywacją do dalszej pracy jest klient, który do nas wraca ze stwierdzeniem „Pamiętam ten smak z dzieciństwa”. Doceniany jest cały asortyment, ale zdecydowanie naszą „perełką” są twarogi, które mają niepowtarzalny smak i konsystencję. Cały czas stawiamy na rozwój gospodarstwa. Sukcesywnie zwiększamy pogłowie bydła i powierzchnię gruntów oraz rozbudowujemy park maszynowy. Jednak wzbraniamy się przed „uprzemysłowieniem” mleczarni, ponieważ sądzę, że sekretem tych niepowtarzalnych smaków wywołujących wspomnienia z lat dziecięcych jest świeże mleko oraz ręczna produkcja.
Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.