Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko ProducenciFarma Świętokrzyska
Farma Świętokrzyska
31 / 08 / 2017

Farma Świętokrzyska

gotujwstylueko.pl

Uprawa ziemi to dla nas coś więcej niż produkowanie warzyw i owoców. To wkład w zdrowsze jutro wszystkich tych, którzy obdarzają nas zaufaniem - naszych dzieci, przyjaciół. To szacunek dla Planety. Wierzymy, że każdy ma prawo do czystej, pełnowartościowej żywności. Bez względu na zasobność portfela. Ekologia to nie luksus, ani organiczne „junk food”!

Farma Świętokrzyska powstała w 2002 r. jako gospodarstwo ekologiczne początkowo ukierunkowane na produkcję warzyw z przeznaczeniem do przetwórstwa. Założycielem oraz obecnym prezesem spółki Farma Świętokrzyska Sp. z o.o. jest Łukasz Gębka, absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, kierunku Inżynierii Środowiska, członek Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Impulsem do zmiany prowadzenia uprawy warzyw była nabyta wiedza i doświadczenie w zakresie technologii upraw konwencjonalnych. Świadomość szkodliwości dla środowiska oraz ogromnego wpływu na zdrowie ludzi stosowanych w rolnictwie środków ochrony roślin oraz nawozów zadecydowała o podjęciu decyzji o założeniu gospodarstwa w 100% ekologicznego. Początkowo było to 7 ha. Dziś Farma Świętokrzyska to ponad 100 ha, na których uprawiane są warzywa ekologiczne w szerokim asortymencie. Stworzenie takiego miejsca było niezwykle trudnym, ale podyktowanym pasją i przekonaniem wyzwaniem dla Łukasza Gębki oraz jego żony Olgi, która od samego początku wspierała przedsięwzięcie własną wiedzą i ciężką pracą. Małżeństwo każdego dnia poszerzało swoją wiedzę, zdobywało doświadczenie oraz nawiązywało kontakty w celu ulepszenia stosowanych metod hodowli. Czas pokazał, iż odpowiednio dobrane naturalne ekologiczne środki ochrony roślin, systematyczna kontrola oparta na analizach laboratoryjnych oraz adekwatne nawożenie organicznym nawozem daje bardzo dobre rezultaty, odnoszące się zarówno do niepowtarzalnego smaku, jak również jakości warzyw. Uprawa ekologiczna niewątpliwie sprawiała znacznie więcej problemów oraz wymagała mozolnej i ciężkiej pracy w stosunku do konwencjonalnej, stała się jednakże głównym celem i wielką pasją dla Olgi i Łukasza. Doświadczając sami na sobie zmian stanu zdrowia, samopoczucia i jakości życia związanych z dietą opartą wyłącznie na produktach ekologicznych, pełni entuzjazmu wspólnie podjęli decyzję o stopniowym poszerzeniu świadczonych przez firmę usług.

Powiększanie asortymentu oraz areału postawiło wobec właścicieli kolejne niezwykle trudne wyzwanie, a mianowicie stworzenie zespołu odpowiedzialnych pracowników oraz wykształcenie umiejętności zarządzania nimi.

Dzisiaj Farma Świętokrzyska to zespół ludzi o różnych kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym stosownym do stanowiska, których łączy jednak wspólny cel, wiara w lepsze jutro dla Ziemi i jej mieszkańców oraz pełne zaangażowanie w rozwój Farmy jako właśnie takiej małej cegiełki budującej lepszą przyszłość. Zapewnienie konsumentom możliwości dostępu do świeżych ekologicznych warzyw okazało się na początku niezwykle trudnym zadaniem. Dzięki owocnej współpracy z profesjonalnym zespołem Bio Planet S.A. świeże warzywa prosto z pola trafiają na talerze niemalże w każdym zakątku Polski, każdego dnia. W 2015 r. powstała Przetwórnia Ekologiczna, w której produkowane są najwyższej jakości odżywczej przetwory, takie jak: kiszonki, sałatki warzywne, pasty, musy oraz dania gotowe. Komponentami tych produktów są dokładnie wyselekcjonowane warzywa w myśl zasady „nigdy nie oferujemy naszym klientom tego, czym sami nie jesteśmy zachwyceni i z czego nie jesteśmy dumni”.

Przetwórnia to serce Farmy Świętokrzyskiej, w którym skupiamy i wyrażamy wszystkie nasze emocje kulinarne. Zespół pracujący nad recepturami skupia w sobie osoby będące weganami, jak również zwolenników tradycyjnej zdrowej zbilansowanej diety. Niejednokrotnie takie twórcze spotkania to istna burza, której jednak rezultatem są kolejne produkty o wyjątkowym składzie i aromacie. Proces kiszenia w Przetwórni Farmy Świętokrzyskiej to jeden z najbardziej wymagających dokładności i rzetelności etap produkcji, ze względu na fakt, iż każdy produkt kiszony jest niepasteryzowany w celu zachowania tego, co w nim najcenniejsze i dla niego swoiste, a więc bogactwo witamin, oraz pulę probiotyków. Warzywa, które na trwale zagościły w jadłospisach pracowników Farmy Świętokrzyskiej, takie jak dynia hokkaido, burak ćwikłowy, ogórek, kapusta biała stały się dla nas inspiracją i objęły rolę główną w asortymencie. Dzięki współpracy z Bio Planet S.A. przetwory Farmy Świętokrzyskiej dystrybuowane są do większości specjalistycznych sklepów.

Dlaczego żywność ekologiczna?
Ekolodzy to ludzie kojarzeni głównie z przywiązywaniem się do drzew, obroną wielorybów czy też nieustannie powtarzający o zagrożeniu efektem cieplarnianym. Po części to prawda, gdyż ekologia to dbałość o środowisko i zasoby naturalne Ziemi. Skażenie spowodowane stosowaniem syntetycznych środków ochrony roślin oraz sztucznego nawożenia jest jednym z najpoważniejszych problemów, z jakimi boryka się dzisiejsze rolnictwo i ma ogromny wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt oraz stan ekosystemów. Nie możemy również zapominać, iż w latach czterdziestych bez żadnych kontroli na dużą skalę między innymi, również w Polsce używano DDT środka owadobójczego znanego również pod nazwą Azotox. W Polsce do połowy lat siedemdziesiątych zużyto go prawie 5000 ton, a pierwsze transporty, jakie do nas trafiły były dedykowane jako pomoc ze strony amerykańskiej. Dichlorodifenylotrichloroetan (DDT) jak żaden inny pestycyd był wyjątkowo skuteczny i jak żaden inny nie zabijał owadów tak skutecznie, łatwo przenika do organizmu insekta i poprzez paraliż układu nerwowego bardzo szybko go uśmierca. Niestety doskonały pomysł na niezwykły pestycyd (Szwajcar Paul Müller otrzymał za to odkrycie w 1948 r. Nagrodę Nobla) okazał się jednocześnie katastrofą dla środowiska oraz niezwykle niebezpiecznym związkiem dla zdrowia ludzi i zwierząt.

DDT rozkłada się w glebie wyjątkowo wolno, jego czas rozpadu dochodzi do 60 lat! I w związku z tym działa efekt kumulacji trucizny (biokumulacji), a szczególnie właśnie w organizmach żywych. DDT powoduje zaburzenia pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego, zmiany w układzie nerwowym i nowotwory, choroby alergiczne szczególnie u dzieci. W Polsce zaczęto wycofywanie z użycia DDT (Azotoxu) w 1976 roku, ale z powodu jego długiego okresu rozpadu, dziesiątki tysięcy ton trucizny nadal jest „uwięzionych” w środowisku naturalnym naszego kraju, w organizmach naszego pokolenia i tych pokoleń, które przyszły po nas. Najgorsze jest to, że w niektórych krajach wciąż się go stosuje. Jest to tylko jeden ze środków, a każdy z nas zdaje sobie sprawę, na jaką skalę stosowane są syntetyczne środki chemiczne, których przeznaczenie w stosowaniu bywa bardzo różne. Ważnym zjawiskiem na rynku spożywczym, z którego obecności należy sobie jak najszybciej zdać sobie sprawę i podejść do niego bardzo poważnie to polityka tak zwanej jakości wizualnej. Produkt musi być ładny, kształtny o określonym kalibrze, odpowiednio wybarwiony, bez jakichkolwiek skaz i uszkodzeń. Eksperci od masowych sprzedaży korzystając z badań nad poszczególnymi grupami konsumenckimi, już dawno znaleźli jeden wspólny mianownik, który świadczy o sukcesie danego produktu, a mianowicie jest to jego wygląd. Narzędziem to uzyskania „idealnego” wyglądu warzyw i owoców są przeróżne związki chemiczne, począwszy od sztucznych nawozów, środków biobójczych poprzez woski i inne środki nanoszone bezpośrednio na warzywa lub owoce podczas ich przechowywania. Piękna pomarańczowo-czerwona marchew, bez żadnych wad o idealnym kształcie i kalibrze na pewno może cieszyć swoim wyglądem, ale przy jej regularnym spożywaniu może doprowadzić nas do poważnych problemów zdrowotnych, a tym samym złej jakości życia dzięki nieustannej walce z różnego rodzaju dolegliwościami, a nawet przedwczesnej śmierci. Przerażające jest uświadomienie sobie, jak wiele każdego roku wchodzi nowych środków do sprzedaży i jak ta „strefa” jest poza kontrolą, w jak małym stopniu chroni nas pod tym względem prawo, gdyż z licznych przypadków wiemy, iż rolnicy znajdują również liczne sposoby na skracanie okresów karencji oraz zwiększanie zalecanych dawek.

Wyścig o „perfekcyjny wygląd” kosztuje ludzkość utratę zdrowia, wzrost zapadania na choroby nowotworowe, utratę ekosystemów i poważne zmiany w genomach bytujących w nich zwierząt, czy naprawdę warto? Czy nie czas obudzić się ze snu o „amerykańskim pięknie”? Dla mnie znamiennym było przeczytanie w instrukcji BHP stosowanej podczas stosowania środków ochrony roślin: „Bezwzględnie należy przestrzegać obowiązujących okresów prewencji i karencji po zastosowaniu środków ochrony roślin. Każde przeoczenie, zaniedbanie, czy mała pomyłka podczas pracy ze środkami ochrony roślin może skończyć się tragicznie. Ze wszystkich substancji szkodliwych, odpowiedzialnych za ostre zatrucia, to właśnie pestycydy najczęściej powodują śmierć, co dziesiąte zatrucie pestycydami kończy się zgonem! Najczęstsze objawy zatrucia, to złe samopoczucie, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, bóle brzucha, biegunka, niepokój, pocenie się, ślinotok, łzawienie, nadmierne pobudzenie. Zagrożenie zatruciem pestycydami wzrasta, gdy na organizm jednocześnie oddziałują leki, alkohol, rozpuszczalniki, farby, a nawet tytoń, czy kawa. Zagrożenia chemiczne, na które narażeni są rolnicy, zaliczane są do największych. Wykonywanie zabiegów ochrony roślin wiąże się z podjęciem ryzyka uszczerbku na zdrowiu, a nawet zagrożenia życia. Zadbaj, by sprzęt używany do oprysków był w pełni sprawny technicznie! Trzeba mieć tego pełną świadomość i uzmysłowić sobie, że szczególną ostrożność należy zachować przez cały czas i przy każdej czynności związanej z użyciem pestycydów”. Dla porównania w przypadku przedostania się do układu pokarmowego środka stosowanego w ekologii nie ma żadnych przeciwwskazań i nie powoduje to żadnych objawów ze strony organizmu.

Warzywa ekologiczne mogą nie cieszyć swoim wyglądem, ale niewątpliwie każdego z nas zaskoczą smakiem i aromatem oraz co najważniejsze nie spowodują w naszym organizmie nieodwracalnych zmian prowadzących do ciężkich przewlekłych chorób. Ponadto posiadają wyższy procent suchej masy i mniej wody, co objawia się wyższą gęstością energetyczną produktu i większą ilością dostarczanych składników mineralnych do organizmu. Ziemniaki, papryka, porzeczki i pomidory wykazują większą zawartość witaminy C. Również owoce i warzywa czerwone, pomarańczowe i żółte zawierają większą ilość beta-karotenu. Zespół Farmy Świętokrzyskiej ze względu na własne doświadczenia gorąco wszystkim poleca dokonywanie zakupów opierając się wyłącznie o wiedzę oraz unikanie decyzji podyktowanych wyglądem produktu, który zamierzamy zjeść, to zdradliwe piękno może naprawdę nas i naszych bliskich wiele kosztować.

Katarzyna Kraska, manager ds. jakości - Farma Świętokrzyska

Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 14.09.2017, godz. 22:22
Nikita
Nikita powiedział/a:
w październiku 2019 byłam na targach bio expo i był krótki wykład pana z farmy, pozytywna firma i ludzie, tak trzymać!
cytuj odpowiedz 26.02.2020, godz. 09:26

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 5 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 8 180 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet