Jak naprawdę smakuje Raw? - Lifefood
gotujwstylueko.pl„Od zawsze naszym głównym celem było tworzenie zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, wyśmienitych w smaku produktów!”. Mówi Tereza Havrlandová, założycielka i właścicielka Lifefood Czech Republic. Lifefood to główny producent prawdziwie surowej żywności ekologicznej. W ciągu 12 lat Lifefood przekształcił się z małej czeskiej firmy w duże przedsiębiorstwo zatrudniające ponad 100 osób. Szeroki asortyment trafia do ponad 30 krajów, w tym również do Polski.
ŻYWNOŚĆ RAW NIE ZAWSZE ZDROWA
Przyczyna sukcesu Lifefood według Terezy? „Byliśmy jednym z pierwszych, którzy rozpoczęli produkcję ekologicznej surowej żywności w Europie, więc w zasadzie utorowaliśmy drogę dla tego segmentu. Nie postępowaliśmy według typowego planu biznesowego, zorientowanego przede wszystkim na duże zyski. Od samego początku przyświecała nam jasna wizja - oferowanie ludziom zdrowej, wolnej od pestycydów i smacznej żywności”- mówi Tereza i kontynuuje:
„Tworzymy produkty, z których jesteśmy dumni i które odpowiadają najwyższym standardom jakości. Nie tylko bogatej pod względem zawartości substancji odżywczych jak minerały, witaminy i enzymy, ale także pod względem całego procesu produkcji opartego na zasadach etycznych i ekologicznych”.
Wszystkie produkty Lifefood są wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Każdy składnik pochodzi od dostawców osobiście znanych przez Terezę. Wszystkie są w jakości ekologicznej i naprawdę surowej. „Ten aspekt - szczególnie dzisiaj, kiedy producenci żywności stawiają na pierwszym miejscu zysk - odróżnia nas od konkurencji. Większość firm przestrzega zasad procesu produkcji surowej, ale zamiast składników bogatych w składniki odżywcze, oferują tylko puste kalorie. Zasadniczo to samo dotyczy fast foodów”- wyjaśnia Tereza.
BOGATY POKARM
Lifefood szczyci się wyborem wysokiej jakości składników. To także powód regularnych podróży Terezy do różnych zakątków świata, gdzie odkrywa najlepszych dostawców. Na przykład orzechy nerkowca pochodzą z gospodarstwa na Sri Lance. Oliwki pochodzą z Peru, jagody Acai pochodzą z amazońskiego lasu. Jednak istnieje duża ilość składników uprawianych lokalnie, takich jak jarmuż lub szpinak. Wszystkie produkty Lifefood są starannie przetwarzane w niskich temperaturach do 45°C, wykonywane ręcznie według oryginalnych receptur. Dzięki temu produkty zachowują wysoką koncentrację zdrowych składników odżywczych.
SMAK
„Smak jest jednym z czynników, dla których nasze produkty są preferowane przez szerokie grono ludzi. To nie tylko weganie, wegetarianie czy osoby na specjalnej diecie (wszystkie produkty są bez glutenu i laktozy). Produkty Lifefood są lubiane przez dzieci, sportowców, ludzi aktywnych, a także tych, którzy lubią wzbogacać swoją dietę jakościową i smaczną przekąską”- wymienia Tereza.
NOWOŚCI
Unikalny kompostownik, biodegradowalne opakowania i kolejne nowości Lifefood. Jako jedni z nielicznych w Europie Środkowej wykorzystujemy unikalny system kompostowania odpadów poprodukcyjnych. Ponadto jesteśmy w trakcie wprowadzania biodegradowalnych opakowań dla wszystkich naszych produktów. Lifefood nieustannie tworzy nowe produkty, które oferują naprawdę intensywne doznania smakowe. W obecnym portfolio znajdziemy: batony energetyczne, proteinowe, z superfoods, surową czekoladę, mieszanki białka w proszku, a nawet wegańską kiełbasę o nazwie Rawsage. Lifebar Protein pomoże zwiększyć wydajność oraz regeneracje mięśni. Klienci mogą wybierać spośród trzech smaków - czekolady, truskawek i malin. Lifebar Mini to propozycja w wygodnym (25 g) rozmiarze. Cztery smaki - czekolada, orzech kokosowy, orzech brazylijski i jabłko, wszystkie o wysokiej koncentracji składników odżywczych w małym batonie o wartości energetycznej zaledwie 100 kcal. Ta mała przekąska doskonale sprawdzi się w szkolnym plecaku, jak i w podróży.
Tereza Havrlandova, założycielka Lifefood
Artykuł pochodzi z kwartalnika zima 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.