La Bergerie de Lozere - Hodowcy Szczęśliwych Owiec
gotujwstylueko.plBergerie to marka należąca do firmy Triballat Noyal z Bretanii, we Francji. Triballat Noyal, (który jest także właścicielem marki Sojade) specjalizuje się w trzech kategoriach: serach, roślinnych alternatywach jogurtów (takich jak jogurty sojowe, jogurty konopne itp.) oraz produktach z mleka owiec i kóz. FirmaBergerie rozpoczęła produkcję ekologiczną ponad 40 lat temu - w 1975 roku.
HODOWCY SZCZĘŚLIWYCH OWIEC
„Kiedyś hodowałem moje owce tradycyjnie i sprzedawałem mleko dużej firmie produkującej ser Roquefort. Zdecydowałem się jednak na hodowlę metodami ekologicznymi (według prawa50% żywności dla owiec ekologicznego chowu musi być wyprodukowana przez rolnika na własnym terenie. Ciekawostką jest to, że w zabiegach pielęgnacyjnych wykorzystywane są naturalne olejki eteryczne, które dodatkowo stanowią alternatywę dla antybiotyków). Cały proces konwersji trwał 2 lata. Dziś codziennie sprzedaję świeże, owcze mleko firmie Bergerie. Od tego czasu czuję się zdecydowanie lepiej, żyję lepiej, a moje owce są w doskonałej kondycji!”To wypowiedź jednego z 53 rolników, którzy hodują owce w departamencie „Lozère” w południowej Francji. To piękny i czysty region, który otoczony jest starymi, wapiennymi górami.
OWCZE MLEKO
Owca daje około litra mleka dziennie, w porównaniu krowa 25 l. Mleko owcze jest bardziej skoncentrowane,zawiera więcej tłuszczu i białka, dlatego jogurty na jego bazie są gęstsze. Owcze jogurty są lekkostrawne,a także posiadają dobrze przyswajalne wapno i fosfor.
OWCZARNIA BERGERIE
„La Bergerie de Lozère” to nowoczesny zakład produkcyjny znajdujący się na trawiastym pustkowiu. Placówka powstała na obszarze HEQ (France a High Environnemental Quality), nazwa ta nadawana jest chronionym terenom, jest to taki odpowiednik naszego rezerwatu przyrody. Zobowiązuje to do przestrzegania ścisłych zasad. Zakład musi samodzielnie oczyszczać ścieki,korzysta z energii słonecznej, a do ogrzewania używa specjalnego pieca, o niskiej emisji CO2 opalanego drewnem. Pracuje tu jedynie 30 osób, każdego dnia przerabia się ok. 10 tys. litrów świeżego, owczego mleka. Produkuje się tu głównie jogurty,takie jak: z wanilią, cytrynowe, jagodowe, a nawet z kasztanów. Chodzi oczywiście o kasztany jadalne, to najbardziej popularny owoc w Lozère. W Bergerie sami przygotowują owoce,które następnie są dodawane do jogurtów. Cały proces produkcji przypomina bardziej manufakturę niż fabrykę. Wszystko wytwarzane jest tu ręcznie od pulp owocowych do jogurtów,przez śmietankę owczą, która jest składnikiem idealnie kremowego jogurtu greckiego do serków i twarożków.
CSR - ODPOWIEDZIALNY BIZNES
Priorytetem dla Triballat Noyal, jest należyta troska o swoich pracowników, partnerów oraz środowisko. To nie tylko przyjazna środowisku manufaktura. Firma do przewozu produktów używa ciężarówek na biopaliwo. Bezwzględnie przestrzega zakazu używania antybiotyków oraz chemikaliów. Do produkcji wykorzystuje lokalne owoce i cukier fair trade. To tylko kilka przykładów, jednak firma wciąż dąży do doskonałości na każdym etapie działania, a Bergerie dokłada wszelkich starań,by przynieść Wam zdrowe jedzenie z pola, prosto na talerz.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.