La Bio Idea
gotujwstylueko.plPomimo że są nazywane „czerwonym złotem Italii”, pomidory pojawiły się po raz pierwszy we włoskiej kuchni dopiero w XVI wieku. To Hiszpanie jako pierwsi sprowadzili pomidory do Europy przez Meksyk i Amerykę Środkową. Natomiast Włosi szybko odkryli, że te wyjątkowe, soczyste, czerwone warzywa idealnie komponują się z ukochanymi daniami z makaronu. Dziś Włosi nie wyobrażają sobie życia bez „il pomodoro”.
EKOLOGICZNE POMIDORY LA BIO IDEA
Środkowe i południowe Włochy oferują idealny klimat do uprawy pomidorów. Śródziemnomorskie słońce połączone z delikatną bryzą sprawiają, że dojrzewające tu pomidory są niezwykle soczyste i smaczne. To właśnie ten region, na południe od Rzymu, wybrał Oreste Simonetti. W centrum malowniczej scenerii pomidorowych pól założył firmę zajmującą się przetwórstwem złota Italii. Obecnie firma, która jako jedna z pierwszych we Włoszech rozpoczęła produkcję w stu procentach certyfikowanych, ekologicznych pomidorów, zarządzana jest przez trzech wnuków o imionach: Valerio, Carlo i Kostas. Pomidory są uprawiane na świeżym powietrzu przez rolników, którzy od wieków prowadzili interesy z rodziną Simonetti. W okresie od marca, kiedy nasiona są sadzone do lipca, miesiąca zbioru, pomidory La BIO IDEA poddawane są pogodowej próbie i narażone na deszcz, wiatr i oczywiście dużo słońca. Tylko takie pomidory rozwijają pełnię smaku. Po zbiorze pomidory są przebierane i przetwarzane w ciągu 24 godzin na passatę, koncentrat oraz pomidory pakowane w całości lub krojone. Passata jest wykorzystywana do produkcji sosów typu La BIO IDEA. Do przygotowania sosu La BIO IDEA do makaronu wykorzystuje się jedynie świeże, naturalne bio składniki.
LA BIO IDEA - NIE TYLKO POMIDORY
Firma poza przetwarzaniem pomidorów produkuje także autentyczne, pyszne, ekologiczne składniki wielu dań będących doskonałą bazą do prawdziwie włoskich przysmaków. Warzywa, owoce uprawia się i przetwarza we Włoszech, na słonecznej, żyznej wyspie Sycylii i innych regionach śródziemnomorskich (Półwysep Apeniński, Grecja), gdzie tradycja i rzemiosło są powodem do prawdziwej dumy. Od wielu lat firma z powodzeniem wspiera niewielkie gospodarstwa, które z pasją pracują w systemie rolnictwa ekologicznego, nie stosując nawozów sztucznych, pestycydów i przyspieszaczy wzrostu. Rolnicy używają wyłącznie naturalne nawozy, sprzyjających zmianowaniu i zachowaniu prawidłowej struktury oraz żyzności gleby. Produkty La BIO IDEA pozbawione są aromatów, konserwantów i barwników, to produkty o wysokiej jakości, wynikającej ze sprzyjających warunków środowiskowych oraz starannych procedur wytwarzania.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.