La BIO IDEA - Pasja zamknięta w sycylijskich makaronach!
gotujwstylueko.pl
Nasze makarony są pełne smaku, w 100% ekologiczne i pochodzą z Sycylii. La BIO IDEA to ponad 100 lat tradycji rodziny Barbagallo. Opowiemy Ci, w jaki sposób stare tradycje wytwarzania makaronów łączą się z nowoczesnymi procesami produkcyjnymi. Dlatego nasz makaron La BIO IDEA pozostaje autentycznym makaronem, z miłością do pasji, którą jest jego tworzenie. Con amore e passione!
Wulkaniczne, żyzne pola u podnoża Etny rodzą doskonałej jakości ekologiczną pszenicę durum.
BOGATA HISTORIA
Wszystko się zaczyna od strumienia Fiumefreddo, wypływającego z Etny, jednego z najwyższych w Europie wulkanów (3 350 m n.p.m.). 100 lat temu to ten strumień był dla Fratelli Barbagallo najważniejszym powodem budowy fabryki makaronów. Fabryka powstała we wsi, która swą nazwę wzięła od strumienia. Obok fabryki w Fiumefreddo Barbagallo zbudował także młyn. Fabryka została zbudowana w 1910 roku i do dziś produkuje się tu makarony. Zewnętrzne schody, pokryte kwitnącą na różowo bugenwillą, prowadzą do rodzinnego domu. Wnętrza są urządzone tak samo, jak 100 lat temu, kiedy osiedlił się tutaj Barbagallo. Bez zmian także pozostaje biuro, w którym Giuseppe i jego syn Angelo codziennie siedzą twarzą w twarz. Dziadkowie z licznych fotografii na ścianach mają oko na to, co dzieje się w biurze, a inne stare zdjęcia i dokumenty na ścianie opowiadają o 100 latach tradycji. Angelo jest trzecim pokoleniem w rodzinie Barbagallo, który poświęcił swoje życie produkcji makaronu. W czym właściwie tkwi sukces makaronu Angelo?
Angelo ( z lewej) wraz z rolnikiem już na polu sprawdzają jakość ziarna.
TRADYCYJNA PRODUKCJA
W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych Angelo dorastał w rodzinie z tradycjami w dziedzinie wytwarzania makaronu. Ma we krwi czerpanie przyjemności z tak zwanej „białej sztuki produkcji durum”. Angelo, jak nikt inny wie, jak wytwarzać wysokiej jakości makaron. Codziennie dogląda prac w swojej fabryce wraz z 15 pracownikami, którzy są zajęci doskonaleniem procesów w celu zapewnienia najwyższej jakości makaronom. Idealne połączenie tradycji rzemieślniczej oraz nowoczesnej wiedzy i techniki. Najważniejszy jest smak makaronu. Według Angelo istnieje 7 kroków, aby wyprodukować doskonały makaron, dokładnie taki jaki robili jego przodkowie.
Giuseppe Barbagallo w swoim biurze.
Doskonały makaron La BIO IDEA w 7 krokach
Krok 1:
WYBOR WYSOKIEJ JAKOŚCI PSZENICY DURUM
Prawdziwy makaron jest wytwarzany z pszenicy durum, która pochodzi z Sycylii. Żyzna wulkaniczna gleba w połączeniu z łagodnym klimatem Sycylii (w lecie temperatura osiąga 26°C i 10°C w zimie) daje wysokiej jakości ziarna. Wnuki rolników, którzy w pierwszych dniach dostarczali pszenicę do fabryki makaronów, teraz przynoszą swoją ekologiczną pszenicę durum do Barbagallo. Kilkadziesiąt rodzin łączy bardzo silna więź. Analizy laboratoryjne to nie wszystko. Giuseppe Barbagallo ufa starym, tradycyjnym metodom, które polegają na badaniach sensorycznych, to coś, czego nie zmierzy żadna maszyna. Smak, kolor i zapach… następnie podejmuje decyzję czy ziarno jest odpowiednie. Istnieje wiele rodzajów durum, ale tylko stare autentyczne odmiany wysokiej jakości są używane do tego, co trafi na półkę jako makaron La BIO IDEA.
Krok 2:
MIELENIE W 28 ETAPACH
Stare młyny i maszyny ustąpiły nowoczesnym, skomputeryzowanym sprzętom. Ziarna są mielone w 28 etapach, nieśpiesznie, aby zapobiec jej przegrzaniu. Ten powolny proces jest jednym z sekretów idealnej konsystencji i smaku makaronów La BIO IDEA.
Krok 3:
ŚWIEŻA MĄKA JEST PRZETWARZANA W 24 GODZINY
Świeża mąka (semolina) jest przetwarzana w ciągu doby od produkcji, zapobiega to utlenianiu. Aby było to możliwe, mielenie odbywa się na 1 linii.
Krok 4:
OSTROŻNE WYRABIANIE CIASTA
Po zmieleniu surowiec dociera do fabryki makaronów. W fabryce ciasto jest mieszane z wodą z Fiumefreddo. Proces ten odbywa się w łagodnej próżni, tak usuwa się cały tlen z ciasta, uzyskując gładkie ciasto. Dzięki temu uzyskujemy makaron o idealnych kształtach bez pęcherzyków. Wpływa to także korzystnie na wydłużenie okresu przydatności do spożycia.
Krok 5:
POWOLNE TŁOCZENIE KSZTAŁTU
Gotowe ciasto jest wciskane za pomocą powolnie wirującej śruby w cylinder z matrycami, które nadają idealny kształt makaronowi. W naszej fabryce pracownicy mają trzy razy więcej pracy niż w fabrykach przemysłowych. Nasza śruba wykonuje od 10 do 22 obrotów na minutę, podczas gdy w produkcji przemysłowej zwykle od 25 do 40 obrotów. Tylko staranne i powolne tłoczenie makaronu zapewnia najlepszą jakość delikatnego makaronu. Angelo powiada: „Stres nie jest dobry tak samo dla ludzi, jak i makaronu”.
Krok 6:
POWOLNE SUSZENIE MAKARONU W NISKIEJ TEMPERATURZE
Po przygotowaniu makaronu nadszedł czas na suszenie. We wsi, w tym samym miejscu, w którym w dawnych czasach spaghetti było rozwieszane i suszone na drewnianych stojakach, teraz dzieje się to w fabryce. Wciąż bardzo powoli, w niewysokiej temperaturze 50° - 65°C, aby zachować smak, zapach i składniki odżywcze.
Krok 7:
GOTOWANIE MAKARONU
Prawidłowe przygotowanie makaronu jest niezbędne dla uzyskania doskonałego dania. Na każdym opakowaniu znajduje się informacja o czasie gotowania. Aby uzyskać jędrny makaron al dente w większości przypadków powinniśmy go gotować od 7 do 12 minut. W dużej mierze zależy to od kształtu makaronu. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość wody do gotowania. Angelo, mówi, że ważne jest, aby makaron mógł pływać swobodnie. Optymalna ilość to 100 g makaronu na 1 litr wody. Gdy makaron wsypujemy do wrzącej wody, całą kuchnię wypełnia świeży i przyjemny zapach semoliny. Podczas gotowania dodaj odrobinę soli i oliwy z oliwek. Odcedź makaron na durszlaku i przelej zimną wodą - makaron jest gotowy! Takie przygotowanie i hartowanie sprawi, że makaron nie będzie się sklejał, a jego smak będzie bogaty i pyszny, zwłaszcza z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek.
LA BIO IDEA RADOŚĆ Z MAKARONU
Angelo twierdzi, że dzięki naturalnym metodom produkcji uzyskuje się wysoką zawartość lizyny, niezbędnego aminokwasu, którego brak może powodować depresje. Tak więc makarony La BIO IDEA nas uszczęśliwią, sam Angelo jest dobrym przykładem. Z Amore e Passione’. Smak miłości do pasji tworzenia możesz poczuć we wszystkich makaronach La BIO IDEA.
Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.