Makarony dla świadomych - Fabijańscy
gotujwstylueko.pl„Jesteśmy tym, co jemy” – to hasło, które towarzyszy nam każdego dnia podczas pracy w Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy. W firmie, która znajduje się na Dolnym Śląsku, nieopodal Jeleniej Góry powstają ekologiczne makarony na bazie wody źródlanej. Niezwykłość makaronów polega nie tylko na wykorzystaniu krystalicznie czystej wody czy składników pochodzenia ekologicznego od lokalnych dostawców, to także wielka pasja i zaangażowanie twórców marki.
Cały czas poszukujemy nowych smaków i bawimy się nimi, eksperymentując podczas produkcji. Uczymy się łączyć różne składniki, zmieniamy proporcje, aż w końcu nie tylko jakość, ale również smak są idealne i możemy nasz makaron oddać w ręce Klientom, z pełną odpowiedzialnością za produkt.
Wytwarzamy makarony wyłącznie ze składników najwyższej jakości, będących darami Matki Natury – wyselekcjonowanej mąki oraz wody źródlanej Kapellanka - w trosce o zdrowie i doznania kulinarne naszych świadomych Klientów. Dzięki temu mamy pewność, że nasze makarony są najbliżej natury, jak to tylko możliwe i bezpiecznie - możemy je polecić każdemu.
SEKRET MAKARONOW
Sekretem makaronów jest zastosowanie do produkcji krystalicznie czystej wody prosto z naturalnego źródła. Dzięki niej smak makaronów jest wyjątkowy. Wykorzystywana podczas produkcji woda Kapellanka jest filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Dzięki temu procesowi jej biologiczna czystość jest zachowana, a skład mikroelementów jest niezmienny i niezwykle bogaty. Jej źródło mieści się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella. Dzięki produkcji makaronu na bazie wody źródlanej mikroelementy znajdujące się w wodzie przenoszone są do produktu finalnego, co jest gwarantem pysznego makaronu.
EKOLOGICZNE MAKARONY BEZGLUTENOWE
Nasza oferta to przede wszystkim ekologiczne makarony bezglutenowe. Przybywa osób będących na diecie bezglutenowej. Wychodząc im naprzeciw proponujemy szereg produktów bez glutenu i jednocześnie ekologicznych. Dodatkowo uważamy, że to, co jemy powinno być nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Najczęściej w kuchni osób nie tolerujących glutenu znajduje się makaron ryżowy – stąd nasza bogata oferta. Wśród naszych ekologicznych makaronów ryżowych znajdziecie m.in. muszle, nitki, świderki czy wstążki. Poszukujecie nowych smaków? Wypróbujcie makaron z soczewicy, ciecierzycy, a nawet z zielonego groszku.
MAKARONY Z SOCZEWICY CZERWONEJ
Soczewica to roślina strączkowa znana już od ponad 10 tysięcy lat. Doceniają ją szczególnie weganie i wegetarianie – wyróżnia się bowiem wysoką zawartością białka (aż 25,4 g na 100 g). Ponadto białko to zalicza się do jednych z najlepiej przyswajalnych białek roślinnych. Nasze makarony z soczewicy czerwonej to wyłącznie ekologiczna mąka opatrzona certyfikatem bezglutenowości i woda Kapellanka. Takie połączenie sprawia, że wszystkie cenne składniki zostają zachowane. Warto wspomnieć również, że soczewica czerwona jest dobrym źródłem miedzi, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów, kwasu foliowego (niezwykle ważnego składnika dla kobiet będących w ciąży), a także fosforu, cynku i manganu.
MAKARONY Z CIECIERZYCY
Ciecierzyca, nazywana inaczej grochem włoskim, to roślina strączkowa o delikatnym, lekko słodkawym smaku i subtelnym orzechowym aromacie. Makarony na bazie ciecierzycy charakteryzują się dwa razy większą zawartością białka oraz 4 razy wyższą zawartością błonnika w porównaniu z klasycznymi makaronami pszennymi. Ciecierzyca to również dobre źródło potasu i witamin z grupy B – folianów, magnezu, wapnia i żelaza. Zawarty w makaronie z ciecierzycy mangan jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, miedź natomiast wspomaga układ odpornościowy.
MAKARONY Z ZIELONEGO GROSZKU
Groszek zielony to jedna z najstarszych roślin strączkowych i jednocześnie jeden z niewielu strączków, które można spożywać na surowo. Makarony z zielonego groszku są źródłem wielu witamin i minerałów. Zielony groszek dostarcza m.in. witaminę B1, potas, magnez, fosfor czy żelazo. Potas jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni, fosfor wspomaga zdrowe kości, a żelazo jest ważnym składnikiem wspierającym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.