Najlepsza woda kokosowa na świecie....
gotujwstylueko.pl„Najlepsza woda kokosowa
na świecie, …
... którą można kupić w butelce.”
- tak brzmi slogan reklamowy i filozofia dr. Antonio Martinsa.
Historia napoju, o którym piszemy, jest ściśle związana z życiem dr. Antonio Martinsa, który urodził się w Brazylii i od dziecka pił wodę z młodych, zielonych kokosów. Od najmłodszych lat był świadomy, że oprócz doskonałego zaspokajania pragnienia woda ta posiada wiele innych korzystnych właściwości. W dorosłym życiu dr Antonio Martins pracował w wielu krajach na całym świecie jako renomowany specjalista medycyny: sportowej, żywienia oraz pediatrii. Wreszcie przeprowadził się do Austrii.
Matki odwiedzające jego praktykę lekarską w Wiedniu często zadawały mu pytanie:
“Co jest najlepszym napojem dla dziecka?”
Jego odpowiedź za każdym razem brzmiała tak samo:
woda kokosowa.
Jedyny problem stanowił fakt, iż w Europe nie można było nigdzie jej dostać.
Wprowadzanie pomysłu w życie Dr Antonio Martins zapragnął umożliwić dostęp do wody kokosowej – takiej, którą pamiętał z czasów dzieciństwa. Chciał stworzyć ekologiczny produkt o najwyższej możliwej jakości oraz będący wynikiem zrównoważonej produkcji. Bardzo prosty, lecz trudny do zrealizowania pomysł... Przez wiele lat poszukiwał rolników prowadzących niewielkie, ekologiczne plantacje oraz opracowywał proces, podczas którego rozlewa się i zamyka delikatną wodę kokosową ze świeżych orzechów kokosowych w sposób umożliwiający zachowanie zarówno jej wartości odżywczych, jak i smaku. W roku 2004 ostatecznie osiągnął zamierzony cel. Green Coco Europe GmbH to firma założona przez dr. Antonio Martinsa wraz z przyjaciółmi i doświadczonymi specjalistami z branży napojów i ekologii. Stanowisko dyrektora generalnego piastuje Stefan Reiss.
Głównym celem firmy jest umożliwienie czerpania z dobroczynnych zalet młodych, zielonych kokosów ludziom na całym świecie.
Jak produkuje się wodę kokosową?
W czystej wodzie kokosowej marki Dr. Antonio Martins nie ma nic innego niż 100% wody kokosowej z organicznych orzechów kokosowych. I nie są to zwykłe orzechy kokosowe - palmy kokosowe, które wykorzystuje marka dr. Antonio Martinsa, rosną w strefie tropikalnej, dokładnie na obszarze 1 000 km po każdej stronie równika. Wynika to z faktu, że lubią mieć zawsze ten sam poziom ciepła i wilgoci. Otwierasz orzech kokosowy – płynie z niego woda kokosowa. Brzmi to prosto, lecz wymaga dużego doświadczenia i posiadania specjalistycznej wiedzy, by uzyskać taka wodę, która ma smak i skład jak najbardziej zbliżony do tego, jaki ma woda kokosowa z młodych, jeszcze zielonych orzechów rosnących na piaszczystej wyspie tropikalnej. Rolnicy zbierają orzechy kokosowe z plantacji i zawożą je do zakładów produkcyjnych. Tam orzechy są otwierane, a świeża woda kokosowa jest natychmiast filtrowana, delikatnie pasteryzowana i bezzwłocznie zamrażana. Jako świeża woda, nie jej koncentrat.
Woda kokosowa Dr. Antonio Martins to wiarygodny produkt. Ciecz zawarta w wodzie kokosowej jest tak niezmieniona, jak to tylko możliwe. Samo jej rozlewanie na kolejnym etapie produkcji to doskonale skoordynowany aseptyczny proces na zimno, który jest przeprowadzony w Europie. Wszystko to razem sprawia, że oryginalna woda kokosowa marki Dr. Antonio Martins niewiele różni się od świeżej wody kokosowej. Po przeprowadzeniu intensywnych badań i kilkuset godzinach testów dr Antonio Martins opracował kompleksowy proces mechanicznej obróbki i opatentował go. Przez lata był on intensywnie rozwijany w ramach całego łańcucha, począwszy od upraw po ich zbiory, produkcję, transport i magazynowanie, aby zawsze można było zaoferować najlepszą na świecie wodę kokosową bez łupiny orzecha kokosowego. Odpowiedzialność
Dr. Antonio Martins oraz spółka Green Coco Europe podjęli prace nad procesem opartym na zrównoważonym rozwoju. Wszystkie obszary upraw istniały od lat. Nie wycięto żadnych lasów deszczowych, aby stworzyć przestrzeń dla upraw palm kokosowych. Jako że orzechy kokosowe nie rosną na naszej szerokości geograficznej, nieuniknione jest, że muszą być transportowane na znaczne odległości. W celu zminimalizowania emisji CO2, do Europy przewozi się jedynie wyekstrahowaną wodę kokosową w specjalnych, zamrożonych pojemnikach, a nie całe orzechy. W ten sposób ogranicza się masę i wolumen ładunku, który jest transportowany przez olbrzymie kontenerowce o dużej efektywności. W ramach dodatkowego projektu prowadzonego w roku 2010 dr. Antonio Martins przeprowadził analizę emisji CO2 w czasie uprawy, transportu i obróbki orzechów kokosowych oraz dokonał jej interpretacji pod kątem śladu węglowego – niektóre produkty marki Dr. Antonio Martins są neutralne pod względem emisji CO2.
Różnorodność
Oferta produktów jest bardzo szeroka:
Od czystego soku z młodych, zielonych kokosów, w opakowaniach o różnej pojemności, przez soki zmieszane z przecierem z różnych owoców, aby zwiększyć zawartość witamin oraz wersje wzbogacone naturalnymi aromatami w celu uzyskania niekalorycznego produktu. Oferuje także alternatwę dla zwykłego mleka, w formie pysznego mleczka kokosowego oraz dla potrzeb kuchni azjatyckiej – mleczko do gotowania o niskiej zawartości
tłuszczu.
Stefan Reiss - dyrektor generalny Green Coco Europe GmbH
Woda kokosowa naturalna bio Coco (Dr. Martins)
100 % soku z młodych kokosów naturalne wody kokosowe wspomagajace samopoczucie.
W 100% ekologiczne, uzyskiwane z młodych kokosów. Lekkie, orzezwiajace i klarowne.
Delikatnie słodkie z lekka nuta kokosa. Niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały.
To naturalne bogactwo smaku. Przekonaj sie sam …
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.