Polskie Forum Żywności - Ekologicznej już za nami!
gotujwstylueko.pl
Trzy dni, cztery panele tematyczne i eksperci z całej Polski, a także zagranicy – Polskie Forum Żywności Ekologicznej właśnie się zakończyło. Wydarzenie to było niepowtarzalną okazją do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi. Goście opowiedzieli m.in. o żywności ekologicznej i jej produkcji, dbałości o naszą Planetę oraz poruszyli temat trendów ekologicznych. W Forum wzięło udział ponad 300 osób.
„W tym roku Polskie Forum Żywności Ekologicznej po raz kolejny odbywało się w ramach unijnego projektu Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – „Zdecydowaliśmy się zorganizować oddzielne panele dla różnych grup odbiorców, aby każdy znalazł coś dla siebie. Cieszymy się, że odwiedziły nas setki osób, a prelegentami byli m.in. Aurora Abad z organizacji OPTA, profesor Zbigniew Karaczun z Koalicji Klimatycznej oraz znana dziennikarka Katarzyna Bosacka, a także z wykładowcy polskich uczelni czy producenci żywności ekologicznej”.
PROGRAM TEGOROCZNEGO POLSKIEGO FORUM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
Tegoroczne Forum Żywności Ekologicznej było podzielone na trzy obszary tematyczne:
• panel dla przetwórców, producentów i rolników,
• panel dla sklepów (dystrybucja, handel, kanały sprzedaży, trendy),
• panel skierowany do konsumentów, mediów, lekarzy, dietetyków.
Pierwszy panel skierowany dla przetwórców, producentów oraz rolników dotyczył m.in.: zasad produkcji ekologicznej, możliwości stosowania odstępstw czy nowych obowiązków producentów ekologicznych. Poruszone zostały zagadnienia związane z podstawową legislacją UE dotyczącą pestycydów i status rejestrowanych w UE i w Polsce środków ochrony roślin. Pojawiły się przykładowe wyniki badań z upraw konwencjonalnych i ekologicznych, żywności importowanej, przykładowe badania gleb i wody powierzchniowej. Gościem tego panelu była Aurora Abad z organizacji OPTA.
Kolejny panel skierowany był do właścicieli sklepów z żywnością ekologiczną, a organizatorzy poruszyli takie tematy jak: (nie) ekologiczny konsument czy analiza działań marketingowych produktów ekologicznych. Uczestnicy porozmawiali o tym, co działo się na półkach produktów ekologicznych i naturalnych w ostatnim czasie oraz jakie będą trendy na 2024.
Słuchacze panelu skierowanego do konsumentów posłuchali takich wystąpień jak: wartość odżywcza surowców i produktów ekologicznych, nawyki żywieniowe w czasie kryzysu klimatycznego czy jak produkcja ekologiczna wpływa na środowisko.
Artykuł dostarczony przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej
Polskie Forum Żywności Ekologicznej w 2023 roku odbyło się w ramach projektu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. Dofinansowane przez Unię Europejską. Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub KOWR. Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Film z wydarzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=ftyq02Y0SnI
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 27 Zima 2023/24
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.