Sojade
gotujwstylueko.plSojade to marka należąca do firmy Triballat Noyal z siedzibą w Bretanii, we Francji. Triballat Noyal od 40 lat stawia na rolnictwo ekologiczne. Sojade to marka założona w 2002 roku i od samego początku poszerza swoją ofertę. Dziś oferuje ponad 30 różnych produktów na bazie soi, ryżu i konopi, które doskonale sprawdzają się w roli deserów, a także z powodzeniem zastąpią śmietanę, czy mleko w diecie bez laktozy i wegańskiej.
OBIETNICA SOJADE
Sojade wybiera najlepsze składniki z najlepszych źródeł, ekologiczna soja, ryż i konopie są uprawiane we Francji. Wsady owocowe stosowane do deserów Sojade są produkowane w regionie Górnej Sabaudii, we Francji natomiast pozostałe składniki, takie jak: cukier, czekolada, kakao i kawa pochodzą od dostawców sprawiedliwego handlu. Sojade zapewnia, że otrzymasz wszystkie potrzebne składniki odżywcze dzięki zróżnicowanej, zbilansowanej diecie. Diety oparte na roślinach zapewniają idealną równowagę między zdrowym odżywianiem a smakiem. Produkty Sojade są wolne od glutenu, laktozy i od wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego.
ŚWIADOMOŚĆ EKOLOGICZNA
Sojade to nie tylko smaczne ekologiczne produkty, marka angażuje się także w ochronę naszej planety.Mając świadomość śladu węglowego każdego produktu stara się na każdym kroku ograniczać emisję CO2. Między innymi używa odnawialnych źródeł energii, a kierowcy Sojade są przeszkoleni w zakresie ekologicznych technik jazdy ciężarówkami na bio paliwa. Doniczki do upraw ekologicznych są częściowo wykonane z tektury z odzysku i recyklingu, wolne od ftalanów oraz Bisfenolu A.
PRODUKTY Z KONOPI - SKARB NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI
Obecnie w ofercie Sojade są dostępne trzy konopne desery (o smaku naturalnym, owocowy i czekoladowy) i napój na bazie konopi, który może być alternatywą dla mleka krowiego.
ZALETY NASION Z KONOPI
• Nasiona konopi są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego (ok. 25%), białko to zajmuje drugie miejsce w świecie roślin (zaraz po białku sojowym) i posiada unikatowy skład proteinowy, wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach;
• są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80%), których organizm ludzki nie jest w stanie samoistnie wytworzyć; są jednym z najbogatszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) typu omega 3 oraz zawierają kwas gamma- linolenowy (GLA) typu omega 6. NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) są konieczne dla zachowania pełni zdrowia, muszą stanowić składnik naszej diety, ponadto w konopi stosunek obu kwasów jest najbardziej zbliżony do zalecanego spożycia;
• pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesteroluwe krwi,
• zapobiegają wielu chorobom, w tym miażdżycy, zawałom serca i udarom; proporcja kwasów tłuszczowych w nasionach konopi jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia;
• zawierają składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor,cynk, magnez, które zapewniają prawidłowy rozwój oraz korzystny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu;
• błonnik pokarmowy, korzystnie oddziaływujący i regulujący pracę układu pokarmowego;
• witaminy z grupy B (wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego, regulują funkcje poznawcze oraz stan skóry, włosów i paznokci) oraz witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem.
Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.