Vivani - Sztuka tworzenia czekolady
gotujwstylueko.plNiemiecki producent wielokrotnie nagradzanych czekolad VIVANI to prawdziwy pionier w produkcji czekolady Bio. Dziś marka posiada największy wybór słodkich tabliczek klasy premium na świecie.
EcoFinia to firma skupiająca, takie brandy jak VIVANI i iChoc bazujące na stuletnim doświadczeniu rodzinnej firmy Weinrich, zajmującej się tworzeniem czekolady. Czekolada ekologiczna to nie tylko zachcianka, ale świadomy wybór będący ukłonem w stronę zdrowego odżywiania i odpowiedź na potrzeby rynku. „Produkcja czekolady organicznej bazuje na tych samych metodach, które stosuje się w produkcji tradycyjnej czekolady. Używa się natomiast wyłącznie składników organicznych, od kakao po surowy cukier trzcinowy, a także wyeliminowano wszelkie zbędne składniki takie jak emulgatory” - mówi dyrektor Andreas Meyer.
VIVANI
Idea skupienia się wyłącznie na czekoladzie organicznej była punktem wyjścia dla powstania firmy VIVANI, miało to miejsce około 15 lat temu. Dziś nie sposób przeoczyć, że tu miłość do czekolady, chęć inwestowania w zdrowe i trwałe praktyki produkcyjne mają najważniejsze znaczenie. W 2009 roku marka VIVANI doświadczyła pełnego przeobrażenia, łącznie ze zmianą szaty graficznej opakowań „Zdecydowaliśmy się na współpracę z artystką Annette Wessel, która każdej czekoladzie nadała własny, wyjątkowy charakter. Równie istotne dla nas jest smak, zapach, a także wygląd produktu” - mówi Andreas Meyer.
VIVANI stał się silną marką ekologiczną nie tylko w Europie, pełen asortyment jest obecnie eksportowany do ponad 60 krajów na całym świecie. „Tabliczki czekolady o ponad 30 różnych smakach zajmują centralne miejsce w portfolio naszych produktów i zajmują wysokie miejsce w konsumenckich rankingach. Czekolady mleczna i czarna, ale także migdałowa, cappuccino czy z egzotycznymi owocami to nasze bestsellery” - podkreśla Andreas Meyer. Ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao stała się ulubionym produktem wielu smakoszy.
iChoc
W związku z ogromnym wzrostem popularności trendu wegańskiego do odnoszącej sukcesy rodziny VIVANI dołączyły czekolady iChoc. „Kilka lat temu nikt nie mówił o wegańskiej czekoladzie. Na BioFach 2015 po raz pierwszy prezentowaliśmy iChoc, czyli czekoladę czysto wegańską, która smakuje jak prawdziwa czekolada mleczna” - tłumaczy Andreas Meyer, zanim wyszedł z programem iChoc, nie było prawie żadnego producenta spełniającego wysokie wymagania jakościowe. Jego wegańska iChoc to czekolada „mleczna” bez mleka w recepturze i bez żadnych kompromisów w stosunku do autentycznego smaku. W Polsce Seria iChoc jest obecnie dostępna w siedmiu smakach, między innymi: z kawałkami ciastek, biała nugatowa i biała waniliowa, jak również bardziej purystycznych tabliczek EXPEDITION z cukrem z kokosa. Za wszystkimi stoi doskonały smak, dzięki któremu są doceniane nie tylko przez miłośników wegańskiej czekolady na całym świecie.
ŹRÓDŁA KAKAO - ROLNICTWO ORGANICZNE I ODPOWIEDZIALNOŚĆ SPOŁECZNA
VIVANI inwestuje w rolników z krajów Ameryki Łacińskiej (Dominikana, Ekwador, Panama), nie tylko skupując ich kakao, ale też kształcąc w organicznych praktykach rolniczych w celu ochrony przyrody. Wszyscy rolnicy zrzeszeni są w spółdzielniach rolniczych, uprawiających kakao według najwyższych standardów ekologicznych. Płacąc ceny wyższe od światowej ceny rynkowej kakao, VIVANI pomaga im tworzyć wyższe standardy życia i umożliwia im inwestowanie we własny rozwój. Obejmuje to także standardy socjalne, takie jak edukacja dzieci rolników. Celem VIVANI jest zapobieganie pracy dzieci poprzez konkretne metody pozyskiwania kakao i utrzymywanie ścisłych relacji z rolnikami. Ponadto VIVANI angażuje się w kilka projektów zapobiegawczych na Haiti, gdzie niewolnictwo dzieci jest najbardziej rozpowszechnione w całej Ameryce Łacińskiej. Od 2012 roku VIVANI wspiera prace Kindernothilfe Deutschland (niemieckiej organizacji charytatywnej, która jest jedną z największych europejskich organizacji pomocy dzieciom). Jej celem jest ochrona dzieci znanych jako dzieci Restavec (najbiedniejsze dzieci na Haiti wysyłane do pracy jako niewolnicy). Ponadto VIVANI wspiera również pracę Ayitimoun Yo, małej organizacji pozarządowej na południowym wschodzie Haiti, która buduje wioskę dla sierot Restavec oraz projekt szkolny Ecole Amitié w Cap Haitien.
Vivani to 100% wysokiej jakości składników ekologicznych, wysoka zwartość kakao, brak sztucznych dodatków, a także ogromny wybór wegańskich czekolad iChoc. Wyjątkowy smak to zasługa artystów w dziedzinie tworzenia czekolady.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.