Wasąg - Ekologiczne wędliny
gotujwstylueko.plPoczątki Zakładu Mięsnego Wasąg sięgają lat 90. Jego założycielem był Andrzej Wasąg senior. Obecnie rodzinną firmę prowadzą Agnieszka, Maciej i Andrzej z współmałżonkami. Już w 2004 r. Zakład Mięsny Wasąg zaczął oferować pierwsze wyroby ekologiczne. Do wejściana rynek produktów certyfikowanych skłoniła nas nisza w segmencie wędlin oraz zamiłowanie do zdrowego trybu życia – wyjaśnia Maciej Wasąg.
W OTULINIE ROZTOCZAŃSKIEGO PARKU NARODOWEGO
Uznaliśmy też, że lokalizacja naszego zakładu wśród lasów i pól, w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego stwarza wręcz idealne warunki do produkcji ekologicznej żywności. Posiadamy również własne ujęcie wody, dlatego decyzja zapadła szybko i choć proces certyfikacji zakładu okazał się długi i niełatwy, było warto. Grono naszych zadowolonych klientów z roku na rok powiększa się, a my uwielbiamy to, co robimy. Dzięki lokalizacji wśród typowo rolniczych terenów nieskażonych przemysłem możemy oferować konsumentom wyjątkowej jakości produkty pozyskiwane z lokalnych gospodarstw. Zwierzęta w hodowlach, które z nami współpracują utrzymywane są w taki sposób, aby mogły żyć i rozwijać się w warunkach bezstresowych i dostosowanych do ich potrzeb. Dzięki żywieniu tylko naturalnymi paszami i możliwości aktywnego życia ich mięso zawiera mniej tłuszczu i wody, a same tłuszcze zawierają o połowę więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych. Rozwój firmy to efekt naszej rodzinnej pasji i zaangażowania w pracę. Wychodzimy z założenia, że w życiu należy robić to, co się lubi. Wówczas nie przepracuje się ani jednego dnia. Największym sukcesem jest oczywiście szeroka oferta produktów ekologicznych, którą ciągle rozwijamy i staramy się dostosować do wymagań i upodobań klientów. Widząc jak rozwija się handel certyfikowaną żywnością w Polsce i Europie, zyskujemy pewność, że wybraliśmy właściwą drogę. W 2018 r. nasze starania zostały docenione w V edycji prestiżowego Ogólnopolskiego Plebiscytu - Odpowiedzialnie z Naturą „Eko-Inspiracja” 2017. W ramach kategorii Eko-Żywność została nagrodzona i doceniona certyfikowana linia ekologicznych produktów mięsnych oferowanych klientom przez naszą firmę. Oferta produktów ekologicznych Zakładu Mięsnego Wasąg obejmuje obecnie produkty wędzone i pieczone, wędzonki, kiełbasy, a także wyroby podrobowe oraz mięso wołowe, wieprzowe i drób. Staramy się nie wyróżniać w naszym asortymencie produktów flagowych. W naszej gamieproduktowej w zależności od upodobań smakowych każdy znajdzie coś dla siebie. Konsumenci oczekują, że bez ograniczeń żywieniowych będą mogli zjeść smacznie i zdrowo, a produkty będą dostępne w pełnej gamie. Dzięki temu możemy zaoferować zarówno tradycyjne i sprawdzone produkty, które znalazły już uznanie w ich oczach, jak również nowości produkowane bez zbędnych konserwantów, a nawet bez soli, które wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom.
BOGATA OFERTA
Stworzenie bogatej oferty wybornych ekologicznych wędlin i mięs umożliwia firmie Wasąg sukcesywne poszerzanie dystrybucji. Aktualnie Zakład Mięsny Wasąg angażuje się w szereg działań zorientowanych na promocję żywności ekologicznejw naszym kraju.
– Ekologia to nie tylko trend, ale sposób życia – zauważa Maciej Wasąg. Cieszy nas fakt, że świadomość żywieniowa Polaków rośnie. Dlatego podejmujemy się realizacji wielu nowych projektów. Zdajemy sobie sprawę, że przed nami wiele do zrobienia w kwestii popularyzowania idei EKO i żywności z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Równolegle dla lepszej organizacji pracy i w związku z ambitnymi planami rozwoju, rozbudowujemy nasz zakład. Pozostajemy rodzinną firmą i to stanowi o naszej sile. Dzięki wzajemnemu wsparciu i zrozumieniu możemy osiągnąć więcej.
Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.