Zadbaj o zdrowie swojej rodziny
gotujwstylueko.pl
Zadbaj o zdrowie swojej rodziny
Zimowe, chłodne dni często wpływają na obniżenie naszego samopoczucia, ale również odporności. Każdego dnia powinniśmy być przygotowani na obronę przed niechcianym katarem, kaszlem czy osłabieniem organizmu. Nie istnieją cudowne tabletki zdrowia. Jednak znamy sposoby, które w łatwy sposób mogą wpłynąć korzystnie na jego poprawę. Jeżeli chcesz, aby Twoi domownicy chorowali rzadziej i łagodniej, warto wprowadzić kilka zamian w codziennym życiu całej rodziny. Poznaj nasze sposoby poprawiające odporność.
ODPORNOŚĆ ZACZYNA SIĘ W BRZUSZKU: ZADBAJ O JELITA!
Wspólnie spędzany czas przy rodzinnym stole wpływa korzystnie na zdrowsze wybory oraz lepszą jakość diety dzieci. Zdrowo odżywiony organizm, to zdrowe jelita, a więc solidny fundament odporności. Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić byś ty i twoja pociecha mniej chorowała, spróbuj wprowadzić do jej diety zakwasy z buraka. Te pełne smaku, probiotyczne napoje, które regulują pracę jelit i zawierają bogactwo witamin, mają piękny kolor i lekko buzują. Regularne picie zakwasów dostarcza pożywienia dla mikrobiomu jelit, pomagając wspierać naturalną odporność organizmu. Podawaj zakwas dzieciom, ale pamiętaj również o sobie – buduj odporność razem ze swoją pociechą.
Warto zadbać o odporność dziecka wprowadzając komplementarnie kilka produktów do diety. Wspomniany zakwas zawiera dobre bakterie oraz żelazo, którego wchłanianie wzmacnia witamina C. Dostarczysz ją do waszego jadłospisu wraz z warzywami i owocami. Jeśli twoje dziecko nie jest zwolennikiem surowych owoców mamy na to rozwiązanie. Nasze domowe, ekologiczne konfitury, które przygotowaliśmy z myślą o najmłodszych są idealną formą na przemycanie owoców w diecie. Nie dodaliśmy do nich ani grama cukru.
Pamiętaj, że wspólne gotowanie zaszczepia w dziecku prawidłowe nawyki, dlatego już od najmłodszych lat warto wprowadzać do dziecięcego menu warzywa, owoce, kasze, ryby. Istotna jest również forma przygotowania posiłków. Pieczenie, duszenie czy gotowanie zwiększa szansę na zdrowie oraz poprawne wybory, które zaowocują w przyszłości. Zdrowe jelita od najmłodszego wieku owocują na lata.
DIETA NA ODPORNOŚĆ
Czy istnieje odpowiednia dieta na poprawę odporności? Na pewno jadłospis powinien być bogaty w warzywa, owoce, orzechy, kasze i tłuszcze roślinne. Posiłki powinny być spożywane regularnie. Zimą warto wzmacniać się ciepłymi posiłkami. Jeśli nie masz czasu gotować spróbuj dań obiadowych i zup delikatnej. Są znakomitym rozwiązaniem na spędzanie mniejszej ilości czasu w kuchni, który możesz wykorzystać na odpoczynek. Przemęczony organizm to organizm przeciążony, który nie będzie działał efektywnie czy w pracy, czy w szkole. Warto uregulować przebieg dnia pomagając sobie pysznymi, ekologicznymi obiadami. Gorąca, domowa zupa ogórkowa bądź barszcz z fasolką i ziemniakami rozgrzeją każdego zmarzlucha.
UŚMIECH TO PODSTAWA
Stres, życie w biegu jest ogromnym zagrożeniem dla zdrowia każdego człowieka. Permanentny może rozregulować procesy zachodzące w organizmie. Warto szukać małych powodów do doceniania każdego dnia i uśmiechu. Pamiętaj, że im częściej będziecie się uśmiechać, tym bardziej zostanie zaktywizowany system odpornościowy.
WSPÓLNE AKTYWNOŚCI
Popołudniowe, wspólne spacery na świeżym powietrzu korzystnie wpłyną na cały organizm. Każdy ruch rozluźnia mięśnie i doda energii wszystkim. Ruch przyczynia się do poprawy wydolności i wzmacnia mięśnie. Podczas wysiłku fizycznego dochodzi do zwiększenia liczby komórek odpornościowych, czyli limfocytów, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej produkując przeciwciała rozpoznające antygeny. Warto po nim zadbać o odpowiednie nawodnienie. Znakomitym produktem w tym celu jest kombucha. Próbowaliście? Kombucha to napój z fermentowanej herbaty, najczęściej zielonej lub czarnej. Powstaje na skutek fermentacji bakterii i drożdży, które zmieniają się w postać charakterystycznego grzyba scoby. Ten naturalnie musujący napój ma za to silne właściwości przeciwutleniające, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz C. Nie wyobrażamy sobie innego produktu do właściwego i smacznego nawodnienia.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.