9 faktów, które udowadniają, że Guma Guar jest naprawdę Super!
gotujwstylueko.pl
9 faktów, które udowadniają, że Guma Guar jest naprawdę Super!
Przez wiele lat była na „cenzurowanym”, niedoceniana, a wręcz unikana, może trochę niesprawiedliwie? Ktoś kiedyś uznał, że dzięki swoim cudownym właściwościom będzie dobrym składnikiem poprawiającym walory produktów z niskiej jakości składników. Nadszedł czas by odkryć ją na nowo i pokochać jej zalety.
1. Jest naturalna - Pozyskiwana jest z bielma nasion rośliny strączkowej Cyamopsis tetragondoloba, zwyczajowo nazywanej guar. Uprawia się ją głównie w Indiach, rośnie na obszarach półpustynnych, gdzie inne rośliny nie byłyby w stanie przeżyć.
2. Sprawi, że pieczywo bez glutenu będzie puszyste W produkcji pieczywa bezglutenowego może zastąpić gluten, powoduje zwiększenie objętości pieczywa, pomaga uzyskać odpowiednią strukturę wypieku. Guma guar pozwala uzyskać dobrej jakości pieczywo bezglutenowe bazujące na skrobi kukurydzianej, czy ryżowej. Dzięki niej ciasto lepiej się rozciąga, jest bardziej wydajne, a po upieczeniu puszyste.
3. Super zagęstnik - Idealna do zagęszczania sosów, zup, jogurtów, dobrze rozprowadza się w chłodnych płynach.
4. Magiczny składnik domowych specyfików - Pomaga stworzyć idealną konsystencję domowych maseczek pielęgnacyjnych lub np. zagęścić detergent, jeśli nie chcemy aby za szybko spłynął z czyszczonej powierzchni.
5. Obniża poziom cukru Guma guar może obniżać poziom cukru we krwi. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, obniża IG potrawy, w konsekwencji spowalnia wchłanianie cukru i prowadzi do obniżenia jego poziomu we krwi. Podobnie jak inne błonniki (babka jajowata lub babka płesznik) gumę guar można wypić na czczo (5 g błonnika guar + szklanka ciepłej wody) na 5 minut przed posiłkiem. To spowoduje utworzenie się żelowej wyściółki w jelitach, która zapobiegnie zbyt gwałtownemu przedostawaniu się glukozy do krwiobiegu. Część niewchłoniętej glukozy zostanie wydalona z organizmu.
6. Obniża IG
7. Probiotyk - Wspomaga wzrost dobrych bakterii w jelitach i zmniejszając wzrost szkodliwych. Jest naturalna i bezpieczna, ale ze względu na wysoką zawartość błonnika (88 g/ 100 g), ma właściwości przeczyszczające, zatem nie przekraczajmy 15 g dziennie.
8. Źródło błonnika - Wiążę wodę, tworzy żele, zapewnia uczucie sytości = wspomaga w diecie odchudzającej.
9. Obniża cholesterol - W wielu badaniach stwierdzono, że stosowanie gumy guar prowadzi do spadku poziomu cholesterolu całkowitego (o ok. 10 do 15 %) i szkodliwej frakcji LDL (o ok. 15 do 25 %). W świetle tych danych Komisja Europejska zatwierdziła oświadczenie zdrowotne, że guma guar pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Aby takie korzystne działanie wystąpiło, należy spożyć 10 g gumy guar dziennie popijając dużą ilością wody.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.